Bursa – o sursă de venit realistă?

0
127

Bursa – o sursă de venit realistă?

Studenția este o etapă plină de contradicții în viața oricărui tânăr. Pe de o parte, vrei să aprofundezi la nivel profesionist domeniul care îți place, pe de altă parte, odată plecat de acasă, simți nevoia de independență financiară.

A-ți lua un job în timpul facultății este riscant: o precară organizare a timpului poate duce inevitabil la restanțe și vine un moment când nici jobul, nici facultatea nu se mai pot echilibra, fiind interese pe care le urmărești simultan. Așa că, bursa se presupune că ar trebui să fie o sursă de venit realistă, o recompensă bănească în schimbul unor rezultate academice bune și foarte bune.

Bursa înseamnă simbolic un salariu, o motivație externă pentru student da a lua facultatea în serios și de a o privi ca pe un serviciu în sine. Dar acoperă oare bursa nevoile reale ale unui student în București? Articolul de față își propune să analizeze cuantumul burselor, în funcție de câteva dintre facultățile notorii din București, pentru ca mai apoi să analizeze dacă o majorare a acestora ar fi justificată.

Cu cât trăiești pe lună?

Răspunsurile sunt variabile, desigur, în funcție de cel puțin trei criterii: (a) prezența sau absența sprijinului părinților; (b) locul unde stai în București și (c) propriul temperament (strângător/risipitor?; în oraș în fiecare weekend/moderat?). Astfel, un student poate gestiona lunar între 300 și 900 de lei, în această sumă incluzând chiria, mâncarea, distracția și cheltuieli neprevăzute.

300 de lei este pragul minim, posibil în condițiile în care chiria a fost deja plătită în avans și studentul primește pachet de acasă. Cu 10 lei pe zi, posibilitățile lui sunt limitate, o bere, câteva pagini xeroxate și un baton Kinder? Cei care se luptă să supraviețuiască pe baza acestui buget, știu mai bine că fiecare lună e un număr de echilibristică.

Pentru ce bursă ești eligibil?

În funcție de facultatea aleasă și de tipul de bursă pentru care depui cerere (Atenție! Chiar dacă ești un candidat eligibil, dacă nu depui cerere în intervalul de timp notat în calendarul burselor, pierzi acest tren preț de un întreg semestru.), sumele fluctuează între 300 de lei și 550 de lei.

În mare, sunt patru tipuri de burse: burse de performanță științifică, singurele care se acordă pe 12 luni, acordate prin concurs, studentul fiind nevoit să facă dovada unor performanțe academice deosebite, care să depășească cerințele de curs și de seminar (articole publicate în jurnale academice, participări la colocvii naționale și colocvii organizate de unitatea de învățământ de care aparține etc.), burse de merit, burse de studiu (acestea două acordându-se în funcție de media semestrială, un prag anume fiind stabilit de autoritatea competentă la nivelul fiecărei facultăți în parte, bursa de merit impunând desigur o medie mai mare) și bursa socială (cea mai mică dintre burse, acordată nu pe baza meritelor, ci pe baza situației familiale a studentului, proiectată pentru a încuraja studiul indiferent de limitele și obstacolele din viața tânărului).

Cât oferă facultățile unui student merituos?

Cel mult 550 de lei, adică o sumă-limită pentru a te descurca o lună în București. 550 de lei nu este însă o sumă standard, totul variază în funcție de rezultate și de conducerea facultății alese. Priviți:

BURSE De performanță De merit De studiu De ajutor social
LITERE 540 lei 480 lei 420 lei 360 lei
DREPT 540 lei 480 lei 420 lei 360 lei
POLITEHNICĂ 600 lei 450 lei 350 lei 250 lei
ASE 450 lei 400 lei 350 lei
SNSPA 550 lei 360 lei 330 lei 300 lei
UNATC 400 lei 350 lei 350 lei

Majorarea burselor, o măsură necesară

Având în vedere cheltuielile unui student în București, Ministerul Educației ar putea să încurajeze implicarea în viața academică printr-un stimul financiar mai realist. Nu numai că facultatea ar căpăta o utilitate imediată, dar ritmul de învățare al studenților ar fi subit accelerat de un nou spirit de emulație. 200 de lei în plus la fiecare categorie de bursă cred că e o majorare decentă, o invitație atrăgătoare pentru studenți să învețe mai mult și să găsească în proiectele lor de cercetare o miză atât intelectuală, cât și financiară.

Voi cum vă descurcați în București cu bursa pe care o primiți de la facultate? Cu cât ar trebui să crească bursa ca să vă gestionați cheltuielile mai ușor?

Sursă foto: www.pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.