Bucharest Greeters, un mod alternativ de a descoperi orașul

0
534

Urmează stația București: Turismul pentru tineret în epoca globalizării

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, am descoperit o poveste. Poveste spusă în cadrul evenimentului organizat de Bucharest Greeters, despre care o să-ți dau detaliile mai târziu. O poveste despre București, despre oamenii care au capacitatea de schimbare, despre experiențe inedite, despre tineri ca mine și ca tine. Cum pot străinii să descopere frumosul orașului în care trăim? Simplu: prin noi.

Am plecat din Gara de Nord, de la Hotel Ibis, într-o călătorie prin București. Călin Ile, Ana Maria Caia, Răzvan Pascu, Oana Marinescu, Alex Filip, Oana Pascu au spus povești despre contextul și oportunitățile turismului în București, despre promovarea orașului, despre viitorul turismului în București, despre ce înseamnă o țară ca afară.

Când mergem în străinătate, cum vorbim despre București? Dacă primul gând nu este unul pozitiv, ar trebui să facem ceva ca să schimbăm acest fapt. Iar schimbarea o fac oamenii, oamenii care cred în potențialul orașului. Bucureștiul are patrimoniu, are istorie, are conexiuni cu Europa, însă ceea ce îi lipsește sunt oamenii. Peste 40% din locuitorii orașului cred în potențialul Bucureștiului. Implicarea tinerilor în dezvoltarea turismului va aduce cu sine o schimbare. Împărtășind experiențele pozitive, acestea se vor propaga.

Un loc frumos este un loc care spune o poveste, este un loc pe care îl poți asocia cu o amintire precisă. Astăzi, piața turistică este supraîncărcată de locuri frumoase și de imagini idilice. Ceea ce iese din banal sunt lucrurile neașteptate, poveștile ce devin comori prețioase. În tradiția Zen se spune că există trei lucruri de care trebuie să ținem cont: credința puternică în ceea ce facem, determinarea nemaipomenită, capacitatea de a stârni uimirea atât nouă înșine, cât și celorlalți.

Tinerii reprezintă un procent de peste 30% din turiștii la nivel mondial. Ei sunt cei care viralizează destinațiile, prin promovarea gratuită pe rețelele de socializare: de la pozele de pe Facebook, la poveștile scrise pe bloguri. Oamenii caută experiențe. Prin promovrea tinerilor, se face și promovarea României turistice.

Bucharest Greeters

Bucharest Greeters este o inițiativă prin care străinii ce vizitează orașul sunt invitați să trăiască experiențe unice, să descopere Bucureștiul autentic, precum și părțile necunoscute. De la cultura urbană, culinară și tradiții, la zonele de cumpăraturi, cluburi și arhitectură, străinii pot explora orașul împreună cu greeterii lor.

Pentru solicitarea unui greeter e nevoie ca turiștii să completeze un formular, în urma căruia, în funcție de preferințe, un voluntar local le va face turul. Programul este gratuit.

Greeterii sunt voluntari entuziasmați, dispuși să împărtășească secretele orașului cu străinii. Programul este flexibil, depinde de timpul fiecăruia. Oricine poate deveni greeter. Dacă îți plac străinii, ești o persoană entuziastă și carismatică, aici ai posibilitatea de a cunoaște oameni, de a experimenta și de a te distra. Arată-le străinilor unde se pot pierde printre străduțe, fă cu ei o poză îmbrăcați în haine tradiționale, beți o bere pe Lipscani.

Mai multe detalii despre Bucharest Greeters găsești aici.

Cu un greeter, un străin poate experimenta mai mult distracția, nebunia și frumosul Bucureștiului. Nu va mai fi un simplu vizitator, ci îți va deveni prieten.

 sursa foto: bucharestgreeters.ro

sursa video: youtube.com