brexit
Sursă: https://unsplash.com/

Povestea din spatele Brexit a început în iunie 2016, când în Regatul Unit a avut loc un referendum pentru a se afla dacă britanicii sunt de acord sau nu să rămână în Uniunea Europeană. În urma acestuia, peste 51% dintre votanți au fost pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Astfel, pe parcursul a patru ani, Regatul Unit s-a pregătit pentru separarea de Uniunea Europeană, procesul finalizându-se pe 31 ianuarie 2020. În urma Brexit, Regatul Unit a trecut printr-o tranziție care a durat 11 luni.

În urma acestuia, studenții veniți din Uniunea Europeană și-au pierdut dreptul de a beneficia de împrumuturile financiare guvernamentale. Astfel, elevi precum Doriana Gheorghe care doresc să studieze în Marea Britanie au ajuns să ia în considerare alegerea unor universități din alte țări europene sau din Statele Unite ale Americii.

Doriana Gheorghe este elevă în clasa a 11 a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ialomița. Ea este foarte activă în plan social prin implicarea sa în organizații nonguvernamentale precum Forum Apulum și prin organizarea TEDxYOUTH din județul Slobozia.

La ce universitate dorești să aplici?

Doriana: Oxford, deoarece sunt foarte pasionată de politică și economie, iar datorită dezbaterilor la care am participat, am ajuns să înțeleg că asta vreau să fac în viață. Cea mai bună universitate unde se predă combinația dintre cele două este Oxford, unde s-a și născut această specializare.

Mai există alte facultăți din Regatul Unit care sunt pe lista de opțiuni?

Doriana: Da, London School of Economics and Politics care este foarte bună, însă problema este că acolo examen de matematică în cadrul bacalaureatului este obligatoriu, iar eu urmez un profil uman. În schimb, Oxford doar îlsugerează, dar nu este necesar.

Te gândeai să aplici la Oxford în 2016 cănd referendumul pentru Brexit a avut loc?

Doriana: Eu mă găndesc la Oxford încă din clasa a 5 a, însă atunci doar visam să ajung acolo, nu mă gândeam neapărat la o specializare. Miăa părut puțin rău când am auzt. Dar nu credeam că ne va afecta atât de mult. În capul meu încă era ideea că prețurile nu se vor schimba și că studenții internaționali vor putea. În continuare, să beneficieze de împrumuturile guvernamentale. Am vrut să fiu optimistă. Am crezut aceste lucruri pentru că în Regatul Unit există mulți studenți internaționali care le oferă un avantaj economic.

Care este cea mai mare problemă cu care te confrunți acum?

Doriana: Problema financiară. Părinți mei m-au sfătuit să aplic și în Statele Unite, deoarece acolo încă se oferă împrumuturi și burse foarte mari în funcție de bugetul familiei tale. Ar fi foarte convenabil. Mi-au spus că dacă intru la Oxford, ei s-ar putea să nu reușească să îmi plătească taxa de școlarizare. Astfel, acum îmi caut loc de muncă și mă gândesc la moduri prin care aș putea face bani. Este o muncă de echipă pentru că toată familia vrea să mă ajute.

De altfel, există oameni în Regatul Unit care nu își permit să plătească taxa de școlarizare. Acolo, dacă lucrezi pe salariul minim pe economie, toate salariile dintr-un an s-ar duce pe acea plată.

Revenind la Statele Unite, universitățile se uită la venitul anual al familiei. Dacă este sub 30 de mii de dolari, studentul va plăti foarte puțin.

Care este opinia ta despre Brexit?

Doriana: Am citit o carte despre un politicean britanic acum câteva luni. Acesta a trăit între anii 1930 și 1970 și s-a luptat ca Regatul Unit să intre în Uniunea Europeană. Încă de atunci existau oameni care erau împotriva acestei idei. De asemenea, am vorbit și cu iubitul britanic al surorii mele, iar el mi-a povestit cum a votat pentru Brexit pentru că multor oameni, inclusiv lui, considerau că Uniunea Europeană se folosea de Marea Britanie, în timp ce aceasta nu oferea prea multe avantaje.

Eu cred că Brexit s-a întâmplat pentru că s-au acumulat foarte multe probleme sociale precum cea despre imigranți. Mulți nu îi au într-o lumină bună, dar eu cred că acești au adus și avantaje țării.

Cunoști persoane care au renunțat la ideea de a studia ăn Marea Britanie?

Foarte mulți prieteni au renunțat și au început să se gândească la țări precum Olanda unde taxa de școlarizare este foarte mică sau nu există.Majoritatea probabil au renunțat.

Care este părerea ta despre taxele de școlarizare care vor crește?

Doriana: Cred că majoritatea ți-au dat seama că prețurile sunt inaccesibile, dar în final ei doresc să facă profit. Oameni care au fost la facultate acolo mi-au povestit despre cum universitățile vor banii tăi. Împrumutul guvernamental exista, dar ele își doreau acei bani cât mai repede, iar acum își doresc acel avantaj.

Consider că universitățile vor deveni conștiente că au avut mult de câștigat de la studenții veniți din Uniunea Europeană. De altfel, deja există universități precum University of Arts în Londra au început să ofere burse de 10 mii de euro ca să îi ajute pe studenți.