BLUE NOISE ÎN CONCERT LA ARCUB, CU PRIMUL ALBUM A CAPELLA DIN ROMÂNIA

0
71
Blue Noise afis

Piese originale rock, jazz, trip-hop, indie-pop și dubstep interpretate a capella se aud live în concertul „Portrait” al trupei Blue Noise de joi, 4 aprilie, ora 20.00, la ARCUB. Concertul face parte din stagiunea de jazz Artist in Residence organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB și curatoriată de Cristian Soleanu.

Un proiect unic pe piața muzicală românească, „Portrait” este primul album a capella din România și poartă semnătura celor de la Blue Noise. Lansat în noiembrie 2018, albumul conține în întregime compoziții originale, compuse de membrii grupului Ana Maria Alexa, Elena Moroșanu, Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore, Bogdan Tudor și Denis Bolborea. „Portrait” a fost dezvoltat în cadrul proiectului „Laboratorul de voci” și este inspirat de muzica clasică, preclasică, jazz și rock.

Este ceva ce nu s-a mai auzit pe la noi: intonații, armonii, stări, efecte. Încercăm să construim sentimente atât pentru noi, cât și pentru cei care ne ascultă și să spunem povești prin piesele noastre”, spune Bogdan Tudor – membru fondator al formației Blue Noise.

Despre Blue Noise

În România poți număra pe degete trupele care explorează cu succes teritoriul a capella, iar Blue Noise este una dintre aceste trupe, având în componența sa șase cântăreți aleși pe sprânceană. De la cea mai înaltă voce până la cea mai gravă, rolurile sunt distribuite astfel încât toată paleta sonoră să fie colorată, fără a mai avea nevoie de alte instrumente: soprana formației este Marina Arsene, mezzo-soprană – Elena Moroșanu, altistă – Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore – bariton, cele mai grave note sunt interpretate de basul Bogdan Tudor, iar responsabil cu pulsul și  „noise”-ul din Blue Noise este Denis Bolborea (beat-box).

Cel mai nou album al trupei este intitulat „Portrait”. Acesta cuprinde, în cea mai mare parte, compoziții originale, piese de puzzle care surprind personalitatea muzicală și calitățile unice ale fiecărui membru, care, puse împreună, alcătuiesc un portret sonor omogen, dar în același timp divers și imprevizibil. Piesele de pe album, precum și repertoriul grupului, în general, înglobează mai multe influențe stilistice care onorează atât tradiția, cât și inovația sau curentele muzicale mai nou apărute: jazz, blues, folclor, pop, indie, trip-hop sau drum and bass. Însă ceea ce face ca acest proiect să fie inedit nu este varietatea stilistică, ci mai degrabă oceanul imens de posibilități pe care vocea umană îl poate explora. Efecte, armonii, zgomote, numeroase culori timbrale, toate redate de șase voci care vibrează împreună, transmit emoție, se clădesc și tot la fel de ușor răspândesc stări și afecte prin intermediul unei impresionante arhitecturi fonice, iar această vibrație colectivă lansează provocări senzoriale care ajung la ascultător prin cea mai intimă și directă cale.

În palmaresul grupului vocal se înscriu numeroase concerte, colaborări și workshopuri. Anul trecut, au fost invitați la Bucharest Jazz Fest, Brașov Jazz & Blues Festival, Festivalul Internațional „Craiova Muzicală”, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Gala Premiilor Radio România Cultural, au demarat, cu sprijinul AFCN, proiectul „Laboratorul de Voci”, au creat și au lansat albumul “Portrait”, primit cu entuziasm atât de publicul larg, cât și de cunoscători. În trecut, au colaborat cu artiști precum Răzvan Suma, Vița de Vie, Skizzo Skillz, Damian & Brothers, iar în viitorul apropiat vor urca pe scenă alături de importanți actori români, într-o producție de teatru de comedie, adaptat în premieră în limba română, după textul Un angajat, doi patroni de Richard Bean.

Despre “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, noul curator al programului “Artist in Residence”.

Program concerte Artist in Residence februarie – iunie 2019:
  • 18 aprilie – John Betsch Quartet
  • 9 mai – Petra Acker & The Band
  • 23 mai – Kaja Draksler Trio – „Punkt. Vrt. Plastik”
  • 6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
  • 20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/1087100914816693/