Black-Friday-Phone-DealsÎncă o tradiție americană prinde contur în România după Valentine’s day și Halloween. Dacă aceste sărbători îi vizează fie pe cei care vor să își serbeze dragostea, fie pe cei care se deghizează în vrăjitori și monștri, Black Friday este un concept relativ nou pentru România și vizează publicul care este interesat să achiziționeze la un preț incredibil de avantajos produse IT, gadget-uri, electronice, până la cărți, reviste și încălțăminte. Nu se pricep producătorii acestor magazine la vrăjitorii, însă un truc le iese de minune: ca prin magie ei vor face ca prețurile să scadă până la 80% spre bucuria noastră, entuziaștii tehnologiei.

Pentru a înțelege mai bine acest concept, vă propun să facem un scurt istoric. Această sărbătoare neoficială a apărut în anul 1961 și își are originea în Philadelphia. Cu timpul, acest fenomen a devenit unul global. Black Friday este ziua care anunță de câteva decenii încoace deschiderea sezonului cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă. Încă din 2005 comercianții din Statele Unite o consideră ca fiind cea mai aglomerată zi din an, dar și cea mai productivă. „Sărbătoarea” este programată în a patra vineri din luna noiembrie, la doar o zi după sărbătoarea americană Thanksgiving Day, Ziua Recunoștinței. Imaginea este pentru moment relativ străină României, deoarece acest concept a apărut la noi abia în 2011. În vinerea respectivă, toate lanțurile mari de magazine din SUA se deschid fie de la miezul nopții fie de la primele ore ale dimineții, ademenind clienții cu reduceri de prețuri până la 80% la unele produse. De ce se numește Black Friday? Deoarece marchează trecerea în bilanțuri de la culoarea roșie ce indică pierderi aduse de o perioadă mai dificilă pentru vânzări, la profituri ilustrate prin nonculoarea neagră.

Deși ne-am obișnuit ca Black Friday să pice în ultima vineri a lunii noiembrie, în 2013 lucrurile se schimbă puțin, iar evenimentul mult așteptat va avea loc pe 29 Noiembrie în Statele Unite. Cum „sărbătoarea reducerilor și ofertelor” din Romania este în strânsă legătură cu evenimentul din State, anul acesta Black Friday-ul românesc va avea loc tot pe data de 29 Noiembrie. În perioada 25 noiembrie – 1 decembrie vom putea să beneficiem de reduceri considerabile de la majoritatea magazinelor locale. Startul reducerilor l-a dat eMAG, care a anunțat că vor fi reduceri până la 60 % la unele produse și 10 % pentru restul. eMAG dă trezirea la reduceri dis-de-dimineață, de la ora cinci, iar utilizatorii sunt așteptați pe site cu „cele mai mari reduceri din an,” după cum afirmă retailer-ul în newsletterul trimis abonaților. „Este cel mai mare eveniment de shopping petrecut vreodată în România şi cred că a dus la o creştere cu un procent a pieţei de retail de electronice, electrocasnice şi IT la nivelul întregului an, în timp ce pentru noi înseamnă afaceri cu 4% mai mari,” este de părere Radu Apostolescu, vicepreşedinte şi director de dezvoltare în cadrul eMAG, unul dintre cele mai importante magazine online de pe piaţă şi promotorul Black Friday în România. eMAG este urmat îndeaproape de Flanco, Domo, Altex toate promitând prețuri atractive și oferte de nerefuzat. evoMAG se alătură și el conceptului Black Friday începând cu ora opt și va oferi redeceri de până la 50 %. Vinerea neagră de anul acesta promite să aibă mai multe oferte și o gamă mai largă de produse: reduceri la televizoare LED, reduceri la laptop-uri, telefoane mobile, accesorii pentru telefoane, sisteme Home Cinema, notebook-uri, telefoane cu sistem de operare Android, tablete, console. De asemenea, găsim reduceri și la perii rotative și ondulatoare, aparate de ras și tuns, la fier de călcat, încălțăminte, și chiar vacanțe.

Cuvintele „Black Friday” pot declanșa în sufletele oamenilor o serie întreagă de emoții și senzații: de la entuziasm, fericire până la exaltare, pentru că se apropie reducerile mult așteptate, până la dezamăgire, indignare, revoltă și invidie. Nu toată lumea se poate lăuda că a reușit să cumpere produsul dorit în această zi din cauza haosului și isteriei care se produc. Oamenii sunt în stare de orice ca să obțină produsul mult visat: să calce în picioare, să împingă, să jignească și altele. Unii oameni sunt pur și simplu orbiți de aceste reduceri, îi cuprinde frenezia și nu mai pot concepe ca cineva să stea între ei și produsul lor mult așteptat. Au fost incidente care nu pot fi trecute cu vederea și pe care trebuie să le evităm cu orice preț de acum înainte pentru a nu exista victime. Un incident a avut loc în 2011, atunci când o femeie a pulverizat spray cu piper printre cei care se aflau în jurul ei într-un magazin, în încercarea de a cumpăra un Xbox 360 la reducere. Incidentul s-a soldat cu 20 de victime. Alt caz, de data aceasta de o mai mare anvergură , când o femeie de 34 de ani a fost călcată în picioare la propriu, ea fiind o angajată la Wall-Mart în New York. Femeia a fost doborâtă de peste doua mii de oameni entuziaști la deschiderea ușilor magazinului. Este primul caz oficial de deces provocat de haosul zilei de Black Friday.

Un lucru important pe care toți cei care vor să participe la Back Friday trebuie să îl stie este cum să se ferească de reducerile false din această zi. În atmosfera agitată care se creează atunci este posibil să te lași dus de val și să nu realizezi că de fapt prețurile sunt aceleași sau chiar mai mari. Pentru a câștiga cât mai mult, unii comercianți apelează la anumite manevre, cum ar fi mărirea prețurilor cu câteva zile înainte de Black Friday pentru a da impresia unor reduceri mari. Iluzia falselor reduceri poate fi spulberată dacă suntem puțin mai atenți și apelăm și noi la anumite trucuri. Pentru a fi sigur ca un îți iei țeapă, informează-te din timp și decide exact de ce ai nevoie pentru ca în ziua cea mare, să nu fii luat prin surprindere și să nu existe confuzii în ceea ce privesc ofertele. Caută pe internet produsele respective și în magazinele fizice.

Din nefericire, multe momente din Vinerea Neagră sfârșesc urât. Sfatul meu este să rămâneți calmi, până la urma urmei, televizorul ăla cu plasmă pur și simplu nu merită efortul!

Redactor: Roxana Ursu

Sursa foto: gsmnation.com