Bitdefender- parteneriat cu Poliția Română, DIICOT și Europol! Cum își recuperează datele victimele clasei de ransomware GandCrab

0
177
GandCrab

Ați auzit de virusul informatic GandCrab? Acesta este cea mai recentă formă de virusare informatică, ce a făcut peste 50.000 de victime în mai puțin de o lună, inclusiv din România.

Ce reprezintă GandCrab?

GandCrab se răspândeşte prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanţe şi facturi fictive trimise ca fişiere ataşate în e-mail-uri. Odată ce victima accesează vectorul de atac, GandCrab blochează fişierele importante de pe terminalul folosit şi apoi o şantajează. Circa 53.000 de terminale au fost până acum afectate.GandCrab

În schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse între 400 de dolari şi câteva sute de mii, în moneda virtuală Dash, folosită în premieră pentru activităţi infracţionale asociate ransomware. Diferenţa semnificativă între sumele cerute victimelor şantajate se explică prin faptul că infractorii informatici au dezvoltat şi un serviciu de afiliere care permite răspândirea GandCrab de către orice altă grupare interesată să câştige bani.

Care este soluția propusă în cazul infectării cu GandCrab?

Bitdefender, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Europol, oferă gratuit un instrument pentru decriptarea datelor fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici.

Kit-ul  este pus pus la dispoziție gratuit de către Bitdefender, IGPR, DIICOT și Europol. Funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware GandCrab și este disponibil pe nomoreransom.org, un portal online disponibil inclusiv în limba română, și în secțiunea dedicată instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com.

De asemenea, pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din e-mail-uri nesolicitate.

sursă info: bitdefender.ro, mediafax.ro

sursă foto: epikone.com, ziarpiatraneamt.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.