Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică) şi de partenerii implicaţi în derularea Concursului Naţional „Tinerii Dezbat” – Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice- au organizat marţi, 28 aprilie 2015, ora 11:00, la Centrul Inforeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, o conferinţă de presă dedicată prezentării bilanţului la 6 ani de la lansarea şi obiectivelor pentru perioada următoare.

În cuvântul de deschidere, Monica Cristina Anisie, Director în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice a arătat importanța organizării competiției cuprinse în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către MECS. „Având în vedere valoarea formativă, Ministerul Educației a încurajat dezbaterea de tip educațional și o va face în continuare. În următorii ani ne propunem să introducem o secțiune de avansați pentru ca profesorii să participe în număr cât mai mare cu echipe atât la secțiunile de începători, cât și la cele de avansați.” Aceste perspective de extidere vor fi supuse consultării, urmând a se concretiza, într-un nou regulament.

Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR – partenerul tehnic al concursului, a subliniat importanța unui demers comun alături de minister. „România ocupă ultimul loc în Europa după indexul de toleranță și incluziune al cetățenilor, conform Social Progress Index. Debate-ul sau discuția deliberativă fac parte, prin opționalul de dezbateri și prin Tinerii Dezbat, din eforturile ARDOR-MECS de a crește cetățenia activă. Prin acest concurs, 2000 de copii au fost încluși în program. Am pornit de la un proiect pilot în 8 școli și am ajuns să atingem 30% din liceele din România.” a concluzionat acesta.

Doris Mircea, reprezentant cu însărcinări speciale, coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a subliniat de asemenea importanța dezbaterilor în formarea tinerilor. „Pe 25 aprilie, s-au împlinit 10 ani de la semnarea Acordului de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeană, tolerața fiind una dintre valorile importante promovate de UE. Programul acesta este unul care a demonstrat prin rezultate și cred că este important să-i asigurăm continuitatea pentru că tinerii reprezintă viitorul României. Doar prin acțiuni susținute, continue, vom reuși să depășim poziția din clasamentul actual și proiectul Tinerii Dezbat reprezintă un demers semnificativ.”

Prezenți la eveniment, reprezentanții DRI, CNCD, Reprezentanței UNICEF în România și Romanian-American Foundation au subliniat plus valoarea proiectului: munca în echipă, înlăturarea prejudecăților, a stereotipurilor, un cadru relaxat pentru formarea viitorului public speaker avizat și conștient de valorile cetățeniei democratice. Au fost de asemenea propuneri ca proiectul să se adreseze și ciclurilor gimnaziale.

Ediția din acest an se desfășoară în toată țara în perioada 23 martie – 15 iunie 2015. Astfel, peste 180 de licee și colegii și-au înscris echipe formate dintr-un profesor coordonator și trei elevi pentru a reprezenta unitatea de învățământ în „olimpiada dezbaterilor”. În aceste zile, cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, se hotărăsc locațiile în care se vor organiza cele 9 competiții ale etapei regionale. Etapa națională va avea loc între 12 și 14 iunie la Miercurea Ciuc.
Informații suplimentare:

Inițiat în 2010 de Ministerul Educației, Concursul Național „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro- este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiționale distincte (județeană, regională și națională) și un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul Tinerii Dezbat invită profesorii alături de elevii lor într-o experiență de învățare a argumentării și de formare a gândirii critice.

Dezbaterile, în formatele practicate de universități prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din școli și, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mișcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea țărilor democratice cu bune practici în domeniul educațional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiții, România a devenit anul trecut țara cu cea mai amplă mișcare de dezbateri din Europa”, susține International Debate Educational Association (IDEA).

Concursul Național „Tinerii Dezbat” ediția 2015 este sprijinit de: Radio România Cultural,
HotNews, România Pozitivă, Think Outside The Box, Edu-news.ro și IQool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here