Ziua de 1 martie, pe lângă presupusa și încă așteptata primăvară, a adus și redeschiderea unui local încărcat de istorie, Berăria Gambrinus. O găsești destul de ușor, se află pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, vizavi de McDonald’s-ul dinspre Parcul Cișmigiu, în cadrul Hotelului Cișmigiu. Așadar, în timp ce puștanii ronțăie Happy Meal-uri la suprapreț, tu stai în berărie și încerci să-ți alegi ceva din meniul Gambrinus, plin de specialități tradiționale tocmai bune de încercat alături de o bere.

Servirea este rapidă și extrem de atentă, încât, pentru o comandă dată, chelnerița mi-a vizitat masa de vreo patru ori ca să se asigure că totul este în regulă. Între timp am încercat să-mi dau seama ce se întâmplă la etaj, de unde veneau un miros de lac și sunete de bormașină, ca dovadă că deschiderea pe 1 martie a fost grăbită, iar localul mai are nevoie de finisaje. În rest, pare făcut special pentru mersul în grup, cel mai mic număr de scaune la o masă, fiind de patru.

Elementele care te trezesc din visul interbelic creat de decor sunt scrumierele și sigla unor mărci cunoscute de țigări și bere, în timp ce muzica instrumentală, monotonă, te depărtează complet de specificul berăriei. Însă, deasupra barului îl găsești pe regele Gambrinus cu o halbă plină de bere, iar, în stânga lui, Ion Luca Caragiale pare să-i numere pe toți cei care urcă la etaj. Cu toate acestea, de capitolul Wi-Fi gratuit se ocupă Hotelul Cișmigiu, fiind singurul la internetul căruia ai acces.

Bere găsești și la draft, iar prețurile sunt medii; în ceea ce privește mâncarea, aici, ca student, ai de scos mai mulți bani din buzunar, însă un mic răsfăț din când în când nu strică, întrucât sunt folosite ingrediente de bună calitate și gustoase.

În concluzie, pot spune că Berăria Gambrinus pare locul perfect pentru nostalgicii după perioada interbelică, deși nu au prins-o, și hipsterii apropiați de 30 de ani pentru care un local nou cu aer vechi reprezintă un bun prilej de ”exacerbare a eului”. În cazul meu este destul de simplu, Berăria Gambrinus este un local în care m-aș mai întoarce pentru încă o porție de papanași.

Text și foto: Dana Alecu

   


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here