Before Sunrise sau Înainte de răsărit este un film de dragoste apărut în 1995, continuat de Before Sunset și Before Midnight. Pornind de la o experiență reală a regizorului Richard Linklater, lungmetrajul propune o nouă perspectivă asupra felului în care se poate declanșa o legătură puternică între două persoane care au preocupări comune, atât de diferite de cele pe care le întâlnim în prezent.

Before-Sunrise-1995

Jesse (Ethan Hawke), un tânăr american aflat în vacanță prin Europa, o întâlnește pe franțuzoaica Céline (Julie Delpy) într-un tren care duce spre Viena. Cei doi discută până ce ajung la destinație, moment în care Jesse o invită pe Céline să hoinărească pe străzile capitalei până dimineața, când fiecare se va întoarce acasă. Céline acceptă, iar ceea ce urmează este o incursiune plină de esență în viețile acestora, o provocare reciprocă la întrebări și răspunsuri care să dezvăluie cât mai mult din ceea ce sunt, mai ales că timpul pe care îl pot petrece împreună este unul foarte limitat.

Plictisitor pentru unii care spun că nu se întâmplă nimic, filmul captează atenția celor care au răbdare și interes să vadă și altceva decât niște povești siropoase cu replici de agățat banale. Cu o acțiune simplă, cu o cameră care insistă pe detalii, povestea este complexă prin conversația firească și totodată profundă, dovadă a chimiei dintre personajele care trăiesc clipa.

32f961515d272d4f06d6ee2e35df72c6

Dragostea este înfățișată aici într-un mod dezinteresat, mărturisită indirect, prin gesturi și priviri care trădează niște sentimente adevărate. Un astfel de moment este cel în care cei doi intră într-o cabină audio dintr-un anticariat pentru a asculta melodia lui Kath Bloom, Come Here.

Finalul este unul emoționant și în același timp dureros, dar promisiunea pe care și-o fac le redă speranța. Who knows what the future holds?

Vizionare plăcută!

Sursă foto: tumblr.com