Beck
Beck Corlan, Foto: arhiva personală

Vi s-a întâmplat vreodată să admirați o persoană și să vă doriți să o cunoașteți sau măcar să o vedeți în realitate? Eu, de prin toamna lui 2013, o admiram pe Beck Corlan, o artistă din Timișoara, iar duminica trecută mi s-a împlinit visul și am cunoscut-o. Îmi era clar că este extrem de frumoasă și talentată, dar nu îmi venea să cred cât este de modestă şi deschisă cu prietenii ei, așa cum își numește ea fanii. Deși emoționată, mi-am făcut curaj să o întreb dacă nu ar vrea să ne povestească puțin despre ce înseamnă să fii artist. Cum răspunsul ei a fost ,,da”, vă invit să o cunoașteți (mai bine) pe Beck.

1.Cum te-ai prezenta unei persoane care știe despre tine un singur lucru: ești artistă?

Salut, mă numesc Beck, sunt artist independent, activez într-o trupă împreună cu Marcelle Poaty-Souami-pian, Mircea Ardeleanu Jr-bass, Szekeres Ferencz-tobe. Motto-ul meu mult timp a fost „Stand up for Love” acum am prins rădăcini la „Music is for the Soul „. Pentru că muzica pe care o cantăm doresc să fie una personală, m-am hotărât să-mi cânt piesele indiferent dacă sunt hituri sau nu.

Cred că Hrana Sufletească se măsoară în alte calități decât cele cu care ne-am obișnuit din media. Mesajul muzicii mele este unul de Dragoste și Pace, de Iertare, Curaj, Libertate şi Frumsețe. Îmi doresc să fiu credincioasă lucrurilor mici; de aceea dau timp muzicii mele să se astearnă în mod organic peste inima și urechea ascultătorilor. Stilul muzical pe care îl cântăm se învârte de la Soul, Funk, Jazz, Raggae, R&B, Pop-Rock, Indie.

2. Ce înseamnă să fii un artist independent?

În primul rând, să știi ce îți dorești să faci cu arta ta. Am să-ți descriu o ilustrație simplă ca să înțelegi mai bine. Este ca și când dorești să gătești un fel de mâncare pentru care ai nevoie de anumite legume și ingrediente.

Asta înseamnă să te îmbraci și să te duci la piață, să îți alegi cele mai fresh legume pe care le poți găti, să te întorci acasă să le speli și să le cureți și să începi să le prepari. Să te asiguri că este o masă bogată în vitamine și are toate valorile nutritive de care are nevoie corpul ca sa fie sănătos, apoi să o servești pe o masa frumos pregătită, unde inviți pe cine vrei tu sa cineze împreună cu tine.

Adică, din perspectivă muzicală, de la scris piese la cântat și aranjat concerte, faci tot. Imaginea care te reprezintă ești tu, nu un label . „Ingredientele” sunt oamenii cu care alegi să îți împarți viziunea muzicală și care ți se alătură în această direcție. „Prepararea „, este timpul de muncă și studiu împreună, de șlefuire și perfecționare. Iar „Cina” este concertul, unde alegi sa chemi musafiri la masă și să vă bucurați împreună de cele „preparate”.

3. Cum se desfășoară o zi în care ai programat un concert?

Absolut normal. Concertele nu sunt evenimente, ele fac parte din viața mea. De obicei, în prima parte a zilei sunt cu copilașul meu, iar atunci când soțul meu vine de la lucru mă pot duce puțin în colțișorul meu de muzică să pregătesc pentru seara de concert.

4. Fiecare poveste are un început, cum începe povestea ta ca artistă? Cum ai început să cânți?

La vârsta de 5 ani am început pianul, iar de atunci m-am tot împrietenit cu tot felul de instrumente și genuri muzicale. Părinții mei și-au dorit să cântăm, ei fiind pasionați la rândul lor de muzică, ne-au dat la o școală de muzică în Timișoara, așa că nevoit aceasta a făcut parte din viața mea în fiecare zi.

5. Dacă totul a început ca o obligație, când ai realizat că îți place să cânți?

Bună întrebare! E greu să reușești să iubești ceva ce trebuie făcut din datorie…dar nu e greu să faci ceva din datorie dacă iubești acel ceva. Cred că muzica mi-a plăcut de când am cunoscut-o. Dar la vârsta de 16-17 ani, atunci când am luat chitara tatălui meu în mână, am relizat că vreau să cânt și să-mi torn gândurile-n muzică.

6. Dacă alegem să ascultăm o melodie interpretată de voi, sunt foarte mari șansele ca aceasta să fie scrisă chiar de tine. Îți mai amintești cum ai început să scrii cântece și care a fost motivația ta?

Țineam mereu un jurnal. M-am gândit într-o zi, să îmi pun gândurile din jurnal pe două acorduri de chitară. Exact așa s-a format primul cântec. Cred că motivația a fost una interioară. Pur și simplu nevoia de a exprima interese și gânduri despre existență.

7. Dacă tot suntem la categoria „începuturi”, ne poți spune cum a fost primul tău concert?

Nu pot să numesc exact primul concert pentru că am cântat în multe contexte diferite, cu atât mai mult nu îmi pot aminti dacă asta a fost una dintre grijile mele. Mereu muzica m-a captivat în așa fel încât mi-a dat o sursă de bucurie constantă, indiferent de circumstanțe.

Am avut concerte în orașe mari ca București sau Timișoara, chiar în centrul orașului și exact atunci a plouat. S-a întâmplat de multe ori. Pe moment, sigur că mi-a fost o ciudă…dar apoi, văzând oameni stând în ploaie cu sau fără umbrelă mi-a bucurat inima, știam că aceștia nu au venit la concert la întâmplare, ci sunt gata să stea și în ploaie să ne asculte. Nu știu dacă eu aș sta în ploaie sa ascult pe cineva. Deci mi-a crescut respectul maxim pentru ascultătorii mei.

8. Cred că faptul că ești artist îți ocupă mult timp, totuși ce faci în timpul liber, când nu ești la repetiții sau pe scenă?

Nu există timp liber! Haha, sunt și mămică. Există mereu și mereu câte ceva de făcut, dar nu mă plâng, pentru că iubesc absolut tot ceea ce fac. De la îngrijit, smotocit și iubit un bebe până la activând ca profesor de muzică la Palestra Training School in Timișoara și handmade-uri alături de soțul meu. M-am ocupat de tot felul de bijuterii handmade, cele mai populare fiind unele din piele în care adaug o bucată de argint în care bat niște litere manual ca „Love ” , „Dream”, „Peace” , „Hope” sau ce își dorește fiecare.

9. Ne-ai spus că ești mămica unui băiețel. Îți dorești ca el, când va crește, să devină artist?

Îmi doresc ca băiețelul meu sa își găsească drumul lui în viață. Artiști suntem toți, la unii se vede mai pronunțată latura aceasta, la alții e mai ascunsă. Dar cu toții suntem desprinși din artă. Frumusețea în viață este tocmai acesta: fiecare este diferit în felul lui. Scopul meu este sa îl ajut pe el să își descopere darurile, nu să le imite pe-ale mele.

10. În anul 2013, împreună cu Marta Cotuna și Ana Huțu, ai apărut în videoclipul  ,,Evoluția muzicii ușoare românești”. A avut această apariție vreun impact asupra carierei tale? 

Cu siguranță a avut. Foarte mulți au aflat de muzica mea prin intermediul acelui videoclip. Însă nu acesta a fost motivul pentru care l-am făcut. Ideea a fost a Martei, iar ea ne-a invitat pe mine și Ana să facem chestia asta împreună. Nu ne-a trecut nici măcar o secundă prin cap că va ajunge viral. Tocmai pentru că scopul nu a fost de a ne promova pe noi sau a deveni populare, împreună cu fetele am refuzat orice apariție în această formulă cu acest colaj.

11. Mai e puțin timp și va veni anul 2018, ce îți propui, pe plan profesional, pentru acest an?

Să continui ce am început, și în fiecare an să o fac din ce în ce mai bine. Să rămân credincioasă atât valorilor pe care le promovez în muzica mea cât și ascultătorilor mei.

12. În final, vrei să le transmiți ceva cititorilor IQool?

Vă mulțumesc pentru că mi-ați făcut loc timp de câteva minute în viața voastră. Nu ezitați să fiți voi și să îi inspirați pe cei din jurul vostru cu farmecul și bunătatea voastră. Vă aștept cu mare drag la următorul nostru concert. Pentru a afla detalii despre acesta și muzica noastră, ne găsiți pe Instagram, Facebook, YouTube. Cu dragoste, Beck Corlan

Beck
Beck la unul dintre concertele ei, foto: Arhivă personală
Beck
Beck la unul dintre concertele sale, Foto: Arhiva personală
Beck
Brăţară handmade realizată de Beck, Foto: Arhivă Personală
Beck
Beck şi trupa ei, Foto: Arhivă personală
Beck
Beck şi trupa ei, Foto: Arhivă personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here