joi, mai 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăExpert ZoneSport Arena Streetball scrie istorie! Baschetul 3x3 va fi sport olimpic la...

Sport Arena Streetball scrie istorie! Baschetul 3×3 va fi sport olimpic la Tokio 2020!

Potrivit deciziei de vineri a Comitetului Executiv al Comitetului Internațional Olimpic, baschetul 3×3 va fi sport olimpic la Tokio 2020. România deține un titltu european la masculin și medalie de argint la feminin la bachetul 3×3.

În doar 10 ani baschetul 3×3 a făcut pasul de la JO de Tineret

În 2010, baschetul 3×3 a intrat în programul Jocurilor Olimpice de Tineret. A fost doar o chestiune de timp până acest sport a făcut pasul la Jocurile Olimpice majore. Doar de 10 ani a avut nevoie baschetul 3×3 pentru a face marele pas, urmând a debuta la Olimpiada de la Tokio 2020, atât în proba de masculin, cât și în cea de feminim.

8 echipe vor participa la fiecare probă de baschet 3×3 la Tokio 2020

Federația Română de Baschet (FRB) a depus documentația necesară la Comitetul Internațional Olimpic și pentru Olimpiada de la Rio 2016. Acest lucru nu s-a realizat  din nefericire atunci. Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti (DSTMB) a fost alături de echipa Sport Arena în ultimii 6 ani. Vestea de ieri că bachetul 3×3 va fi sport olimpic la Tokio 2020 bucură nu numai fanii baschetului din România, ci o țară întreagă.

Baschetul 3×3 este printre cele mai practicate sporturi din lume cu peste 250 de milioane de jucători.

2 alte sporturi urbane au primit, tot vineri, acordul Comitetului Executiv al Comitetului Internațional Olimpic pentru a intra în programul Jocurilor Olimpice de la Tokio 2020. Este vorba despre BMX Freestyle (ciclism) și parkour.

Cum a apărut baschetul 3×3?

Baschetul 3×3 a apărut pentru prima dată în România în 1995, la un eveniment organizat în Bucureşti. În 2008, tot la Bucureşti, a avut loc un prim turneu internaţional organizat sub egida FIBA. Conceptul a fost prezentat atunci către CIO în prezenţa mai multor personalităţi din cadrul forului interațional de baschet și al forului olmpic.

România este deja obișnuită cu această disciplină sportivă, având pe parcurs performanțe notabile, iar prin intermediul Federației Române de Baschet și Sport Arena, unul dintre cei mai consacrați promotori ai baschetului 3×3 de pe întregul mapamond, în 2014 s-a organizat la București prima ediție a Campionatului European de Baschet 3×3, acolo unde Angel Santana, Bogdan Popescu, Cătălin Vlaicu și Vasile Ștefan au cucerit aurul continental. De asemenea, în 2016, a venit rândul fetelor să obțină o medalie, de argint, tot la București, prin intermediul baschetbalistelor Gabriela Mărginean, Anca Șipoș, Sonia Ursu și Andra Haas.

Sursă foto: twitter.com

RELATED ARTICLES

Most Popular