Banksy à la Cluj, un marinar al betoanelor

0
601
Banksy à la Cluj, un marinar al betoanelor

Când ne gândim la comunitatea underground, desenele graffiti din stațiile de metrou, de pe zidurile și din parcurile orașelor sunt printre primele lucruri care ne vin în minte, nu-i așa?

Puține manifestații artistice strigă mai tare libertate de exprimare decât desenele murale pe care mulți dintre noi le categorisim drept ”golănii”. Totuși, unii artiști graffiti au reușit să transforme aceste vandalisme în artă și chiar să trăiască din asta. Trecând peste renumitul Banksy de pe străzile Angliei, haideți să intrăm în lumea clujeanului Marinaru’ și să aflăm cum a reușit să își clădească o carieră cu ajutorul spray-urilor cu vopsea, ce îl motivează să facă asta și cum vede el societatea din ziua de astăzi.

Graffiti-ul, o stea călăuzitoare

Faimosul Banksy, unul dintre cei mai cunoscuți artiști graffiti din lume, a avut un trecut dur, fiind exmatriculat de la școală și închis pentru infracțiuni minore, însă și-a arătat de mic spiritul artistic, mai precis de la 14 ani. Un drum asemănător, lăsând la o parte delincvențele, a avut și Paul Sebastian Marina – de unde și porecla Marinaru’ – înlăuntrul căruia a strălucit de timpuriu pasiunea pentru semnificația și versatilitatea artei.

„Motivul pentru care m-am apucat să desenez pereți a fost dorința interioară de a mă face văzut și remarcat. Asta și faptul că îmi plăcea să desenez de mic. Problema era că nu aveam o direcție anume, singura influență fiind desenele și ce mă învățau (n.r. profesorii) la școală. Eram un copil destul de cuminte și cred că asta mă făcea să mă simt mai puțin ‘bad boy’”, spune Paul.

„Crescând, am început să fiu prins și eu în tot felul de anturaje. Am făcut și eu prostiile mele, dar cumva arta, fie ea desen sau muzică, m-a tras tot timpul. Mai târziu a ajuns să mă scoată din belele si să-mi ofere un rost. Îi datorez ei faptul că am ajuns să mă întrețin bine și că sunt respectat pentru ce fac, nu de frică sau pentru că sunt un om violent. Pentru mine asta e foarte satisfăcător”, a continuat Marinaru’.

Simt că pot pune un mesaj unde vreau eu

Banksy à la Cluj, un marinar al betoanelor

Puțini artiști stradali, puțini maeștrii ai graffiti-ului sunt cunoscuți. Chiar și Banksy își ascunde identitatea. De ce? Pentru că modul lor de exprimare este catalogat la secțiunea vandalism, asta, desigur, în situațiile când pânzele lor sunt chiar zidurile proprietăților publice. Dar cu toate că legea este un impediment în calea lor, ei nu sună retragerea, ci, dimpotrivă, se ambiționează și mai tare, militând pentru arta lor.

„Modul ăsta de exprimare (n.r. prin graffiti) îmi oferă foarte multă libertate, simt că pot pune un mesaj sau o lucrare unde vreau eu. În plus, este un element important din cultura ce-mi guvernează viața, hip-hopu’. Este o mișcare fără bariere, unde nu îți trebuie altceva decât multe c***e și vopsea. Este o adicție, nu prea pot să o explic, dar sunt sigur că nu o să mă opresc prea curând”, afirmă cu hotărâre Marinaru’.

Vandalism și… nimic altceva?

Cu toate că societatea condamnă artizanii de graffiti, Marinaru’ o înțelege și chiar empatizează cu o parte din mentalitatea colectivă.

Având în vedere că mișcarea implică desene pe pereți ce nu ne aparțin poți spune că e vandalism. Noi nu o vedem așa, dar e vandalism. E greu să cauți admirație în rândul omului „normal” deoarece nu prea suntem pe placul lor, dar pot înțelege asta deoarece într-un oraș unde influența graffiti este aproape de zero, copii nu au exemple de artiști mai buni și nu prea au de la cine învăța și continuă să facă mâzgălituri urâte în tot orașul,” spune Marinaru’.

”Și asta îi scoate din pepeni pe oameni. O să vedeți că nivelul de calitate (n.r. al desenelor graffiti) crește mult într-un oraș unde mișcarea este mult mai amplă, chiar și în rândul începătorilor.”

Banksy à la Cluj, un marinar al betoanelor

În ziua de astăzi arta poate lua nenumărate forme, iar multe dintre acestea inspiră, motivează sau pur și simplu sunt atât de minuțios făcute încât nu-ți poți lua ochii de la ele. Până la urmă, pentru asta e arta: să trezească emoții.

Desenul de mai sus, intitulat ”Don Cezaro”, este una dintre multele opere legale ale lui Marinaru’. Aceasta a fost realizată pe pereții sălii de sport a Liceului Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Cluj în cadrul Ghibstock, un festival ținut în fiecare an în curtea aceluiași liceu.

Dar să-l luăm spre exemplu și pe Banksy. Una dintre recentele sale capodopere, vehiculată în articolele celor mai reputabile trusturi de presă, înfățișează un băiat care a lăsat de-o parte figurinele cu supereroi în favoarea unei păpuși costumate în asistentă, aceasta purtând mască și mimând poziția de acțiune specifică lui Superman. Opera a fost făcută cadou de Banksy unui spital din Southampton, Anglia, și a fost amplasată la loc de cinste pe unul dintre holurile instituției medicale.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KvdyjmbIJZg&w=560&h=315]

Prin urmare, artiștii graffiti pot transmite mesaje influente și pe teme sociale diverse, aducând un bine societății în care trăim, nu doar să mâzgălească zidurile orașelor.

Popeye Marinarul, varianta underground

Banksy à la Cluj, un marinar al betoanelor

Pe lângă afinitatea vădită pentru graffiti, Paul Sebastian Marina pictează și pe oameni la un studio profesionist de tatuaje. Nu m-am putut abține să-l întreb dacă și-a tatuat vreodată vreo ancoră din moment ce porecla sa e Marinaru’ și mă bucur că am făcut-o. Amuzat, Paul mi-a răspuns cu o aluzie la personajul de desene animate Popeye Marinarul: ”Chiar am și a fost primul tatuaj. Era culmea să nu o fac. Mai bag și spanac, dacă e să fim sinceri.”

Echipajul marinarului

Activitățile underground ale „Marinarului” nostru nu se opresc la graffiti și tatuaje. El vede comunitatea din care face parte ca pe o familie, fie că e vorba de alți admiratori ai culturii hip-hop, de dependenții de sporturi extreme din cadrul unui festival din inima Clujului numit Trick It Up sau de pasionații de breakdance.

„Oamenii sunt de-ai mei și tot timpul voi face lucruri cu drag pentru aceștia. Consider că toate aceste lumi se îmbină atât de bine pentru că toate au la bază o doză de libertate și rebeliune împotriva normalului. Toate aceste ”skill-uri” (n.r. abilități) apărute dintre betoane, extreme huiduite de restul populației, ne pun pe toți în această familie underground, ce nu se supune regulilor și care nu face cum îi se dictează – vezi asta de la țoale până la muzică,” spune Marinaru’.

„Mare respect tuturor ce fac aceste lucruri, ce gândesc singuri și pentru ei, nu cum comandă „cei de sus”!”

Puteți să rămâneți la curent cu ultimele creații ale lui Marinaru’ urmărindu-l pe Instagram.