Mulți dintre noi avem părinți ori rude care lucrează pe un șantier al României. Cu siguranță cunoaștem cu toții, din poveștirile apropiaților, cât de greu este să lucrezi în condiții de temperaturi extreme. Indiferent că este caniculă ori ger crunt, oamenii trebuie să fie la datorie. Să construiască clădiri megalomanice. Și pentru ce ?

Evident că trebuie să existe și această meserie, dar e trist că sunt vieți sacrificate în acest scop. Recent am auzit de un caz cutremurător. Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața pe un șantier din Maramureș. Era la început de drum, avea tot viitorul în față. Însă nevoile financiare l-au împins spre moarte.

Provenind dintr-o familie numeroasă, Mihai a simțit că trebuie să susțină familia. Deși cu o seară înainte de nefericitul eveniment i-a fost foarte rău, a preferat ca a doua zi să meargă la muncă. O decizie care s-a dovedit a fi fatală.

Canicula din ultimele zile și-a cerut tributul. Familie, rude, prieteni, cu toții îl plâng în acest moment. În noiembrie ar fi aniversat 24 de ani și probabil că ar fi sărbătorit în stilul caracteristic, alături de prieteni. Prietenii se vor mai aduna încă o dată, să fie alături de el, însă la înmormântare, conducându-l pe ultimul drum.

Pe contul lui de Facebook numeroase persoane și-au exprimat solidaritatea față de familia îndurerată. Dar moartea rămâne tot moarte, nimic nu îl mai poate aduce înapoi pe acest tânăr care a plecat mult prea devreme la ceruri.

Întreaga comunitate regretă dispariția lui timpurie, cu toții considerându-l un băiat glumeț. Cu toate că se confrunta cu probleme financiare, nu îi lipsea optimismul. Mulți dintre românii care lucrează pe șantierele din țară, deși prestează o muncă incredibil de grea, își păstrează speranța.

Speranța pentru o viață mai bună, speranța că vor avea suficienți bani să își plătească facturile, să își îngrijească părinții ori să își țină copiii în școli. Adevărul crunt este că absolut nimic nu se poate face fără BANI. Iar unii, pentru a-i obține, sunt în stare să își jertfească propria viață.

Pentru mulți șantierul este soluția cea mai la îndemână. Riscurile sunt imense, din păcate regulile privind protecția muncii nefiind respectate. Pentru angajator tot ceea ce contează este producția. Iar producția nu poate fi asigurată decât printr-un număr mare de personal, indiferent de starea de sănătate a angajatului.

Nu zic că nu sunt și șantiere unde chiar se ține cont de bunăstarea muncitorului, dar acestea sunt destul de rare, iar statisticile o demonstrează. Anual peste 450 de angajați își pierd viața într-un accident de muncă, 64,5% dintre victime fiind tineri aflați în primii ani de activitate.

În aceste condiții poate că introducerea legislației muncii în școli nu ar fi un lucru rău. Prea mulți tineri sunt nevoiți să ia viața în piept, cel mai adesea neștiind care le sunt drepturile atunci când merg să se angajeze.

Dumnezeu să te ierte, Miță, așa cum erai numit de către cei apropiați! Și Dumnezeu să îi ierte pe toți cei care au fost victimele unor asemenea grozăvii! Banii și-au cerut încă o dată dreptul în acest caz, la fel ca în multe alte cazuri. E trist că sunt irosite atâtea vieți din cauza asta.

În mâna autorităților stă soluția parțială a acestor probleme. Un control mai riguros și o atenție sporită acordată muncitorului ar putea evita asemenea situații. Paza bună, trece primejdia rea. Măcar pe viitor, dacă nu acum.

sursa foto: www.ambulantaalba.com

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here