Bacul si perlele aferente

  0
  179

  edu-ro-rezultate-bac-2013-toamna-prahova-102304-1

  În decursul zilei de ieri s-au afişat notele de la Bacalaureat, examenul maturităţii după cum este el numit de către unii. Statistic vorbind, rezultatele arată cam în felul următor: în sesiunea iunie-iulie 2014, 59,22% dintre absolvenţii claselor a XII a au promovat Bacalaureatul. Comparativ cu anii precedenţi, situaţia de anul acesta pare a fi ceva mai roz, însă tinerii absolvenţi de liceu încă nu s-au ridicat la standardele aşteptate. Cei care au promovat au obţinut note care variază între 8.00-8.99, per ansamblu înregistrându-se o rată a promovabilităţii destul de bună la fiecare materie: de exemplu la proba scrisă de la Limba şi Literatura Română în jur de 78.90% au obţinut note peste cinci.

  Evident că au existat şi tentative de fraudă, 273 de absolvenţi fiind eliminaţi din acest motiv. Oare câţi alţi absolvenţi au reuşit să copieze la acest examen, de altfel extrem de important pentru viitorul lor, fără a fi prinşi? Este ruşinos ca după 12 ani de studiu să nu fii în stare să treci de un simplu examen. Dacă ei acum nu au reuşit să înveţe materia pentru trei probe scrise, cum vor reuşi să facă faţă mai târziu cerinţelor unei facultăţi de renume? Sau poate că vor continua în aceeaşi direcţie, fără să îşi dorească să dovedească că sunt capabili cu adevărat. Asta este numai şi numai alegerea lor.

  Perlele din acest an de la proba scrisă de la Limba şi Literatură Română au fost cu adevărat savuroase. Dacă nu aş fi ştiut că citesc un articol de ziar în care sunt trecute în revistă câteva dintre „ilustrele” perle ale tinerilor absolvenţi, aş fi avut impresia că citesc nişte bancuri pline de sarcasm. Nici măcar nu pot să afirm faptul că aceste perle pot trece drept nişte bancuri umoristice, întrucât acele rânduri scrise la întâmplare, de către nişte viitori „oameni de baza ai societăţii noastre”, nu mi-au lăsat nimic altceva decât un gust amar. Este cu adevărat revoltător să constaţi că cineva poate gândi la un nivel atât de limitat încât să scrie pe foaia de examen: „Două motive literare sunt că scriitorul e talentat şi că n-are servici, aşa că scrie şi vinde romanele”.

  Însă la cealaltă extremă se situează un număr de 102 absolvenţi care au obţinut media 10. Din păcate, aceşti tineri deja au plănuit să studieze în străinătate, aşa cum era de aşteptat de altfel. Se pare că au fost mai atraşi de oportunităţile oferite de universităţile din străinătate. Adevărul este că acolo sunt alte standarde, iar asta pot să v-o spun în calitate de fostă studentă ERASMUS.

  O săptămână plăcută să aveţi!