Awake Festival 2018: cum a fost și dacă merită să mergi la anu’

0
300
awake festival

În România anului 2018, festivalurile apar precum ciupercile după ploaie. Dacă acum câțiva ani erau cam 5-10 festivaluri în tot anul, acum cam tot atâtea sunt într-o lună bună de vară, iar asta nu e rău, atât că pretențiile cresc de la o ediție la alta.

Anul trecut a apărut Awake, un eveniment cu potențial care a ajuns acum la cea de-a doua ediție. Awake Festival nu este un festival mare, mi s-a părut chiar că e fratele mai mic al numelor mari din România, dar spre deosebire de rețeta clasică de muzică (aproape 24 de ore pe zi), el aduce și ceva nou. Cum nu am fost anul trecut, o să mă rezum la a comenta ce a fost și ce nu a fost bine în weekend-ul ce tocmai s-a sfârsit.

Activități de festival

Nu știu de voi, dar mie mi se pare foarte important ca la un festival să ai ce face și ziua. E drept, mulți suntem obișnuiți de la lipsa de somn să intrăm în festival mai pe seară, când pe scene cântă deja headlinerii, dar dacă vrei să ai o experiență completă, sari peste somnul de frumusețe și vii mai devreme. Spre deosebire de alte festivaluri, aici m-am simțit cumva mai boemă și mai cultă, adică pe la prânz și o bucată din după-amiază puteai să stai la umbră și să citești (organizatorii au construit o bibliotecă de unde puteai alege orice carte, de la marii clasici până la autori contemporani), să mergi la teatru sau la film ori să urmărești discuțiile de la Feed your Mind.

Despre teatru, pot spune că piesele comice și jocul actorilor au meritat din plin atenția publicului. Pe partea de film, un Big Up cred că merită organizatorii de la Awake Festival pentru că au ales filme românești.

Vorba multă nu e chiar sărăcia omului, nu când ai niște speakeri experimentați, din domenii diferite, care ajung să te captiveze indiferent de subiectul discuției. Pasionații de muzică puteau să învețe să fie DJ, iar dacă erai mai sportiv puteai să joci volei, crichet și alte jocuri, să faci tir cu arcul sau să te dai pe tiroliană. Efectiv nu aveai timp să te plictisești la Awake Festival 2018.

piesă de teatru awake festival

Line-up

Am ajuns la punctul cel mai atractiv al unui festival și motivul pentru care mergi la el sau nu: artiștii. Awake nu a avut un line-up care să-ți fure ochii, plin de nume mari din străinezia, ci s-a concentrat pe artiști mai mici și mai diverși. Așa se face că am ascultat dnb, rock, electro, house, rap, pop și jazz într-un singur festival, iar mixul eclectic nu m-a deranjat, ba din contră. Cumva nu s-a făcut o ciorbă din toate astea, fiecare scenă a avut specificul ei și asta a fost cool; îți alegeai genul muzical pe care-l voiai și mergeai la scena unde cu preponderență era el. Un concert extraordinar l-au avut cei de la Vița de Vie, fiind acompaniați de Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș, aka rock combinat cu muzică clasică, iar rezultatul a fost o încântare auditivă.

Un minus micuț poate ar fi faptul că scenele erau puțin cam apropiate ca să nu interfereze muzica lor, dar nu era deranjant, mai degrabă dacă plecai de la scenă o auzeai pe cealaltă, deci nu-ți era stricată experiența. Un alt mare Big Up îl merită acest festival pentru că, pe la 2-3, programul se termina pe mainstage, cel care de altfel avea și sonorizarea cea mai puternică. Având în vedere amplasarea festivalul, chiar e ok că au încercat să respecte și somnul localnicilor.

concert Vița de Vie awake festival

Mâncare și băutură

Dansezi, dansezi, dar ți se face și foame la un moment dat, iar de sete nu mai zic. Eu, o fire gurmandă, am ales să măsor mai întâi oferta si apoi să aleg ceva care să-mi astâmpere stomacul gălăgios. M-aș fi așteptat la mai multe food truck-uri, dar cred că la mărimea festivalului momentan au fost suficiente, mai ales că a fost un meniu diversificat: burgeri, pizza, gulaș și, în plus, am văzut și deserturi.

Pe partea de băutură am avut de unde alege, atât că a fost puțin șocant să primesc suc la pahar și să nu pot lua sticla cu mine. Nu știu care a fost motivul pentru care organizatorii au decis să nu lase un pet să umble liber prin festival, dar în definitiv dacă-ți e sete, e egal dacă bei din sticlă sau din pahar. Ah, iar ceva foarte cool a fost campania de reciclare selectivă, lucru de care sunt foarte fericită că se întâmplă și nu mai aruncăm totul whatever. Deci, another Big Up for Awake Festival.

awake festival

Se zice că festivalurile nu se compară unele cu altele, că fiecare e diferit și unic. Nu am nimic de comentat aici, doar că pe o piață în plină dezvoltare trebuie să știi unde merită să mergi și unde spui pas. Awake Festival 2018 a fost asemănător cu frații lui mai mari, dar e atât de chill încât nu m-am simțit obosită după 3 zile de festival. Te poți distra, dormitul la cort e o experiență orice ai spune și la finalul întregului eveniment rămâi cu amintiri inedite. Per total, pentru un weekend diferit și distractiv, merită să mergi la el, nu vei fi dezamăgit.