Ziua de opt martie are o simbolistică aparte în tradiția multor țări. În această zi specială se sărbătorește Ziua Femeii, dar mai ales se sărbătorește Ziua Mamei. Nenumărate felicitări sunt cumpărate și înmânate mamelor, felicitări care conțin mesaje duioase de iubire. Este poate singurul moment din an când copiii le mulțumesc mamelor pentru răbdarea avută, pentru sprijinul acordat și mai ales pentru iubirea necondiționată.
Însă, din păcate, mulți alți copii nu au apucat să vadă lumina zilei, neavând ocazia să spună vreodata acele cuvinte simple, dar totodată magice; nu au apucat să spună acel TE IUBESC, MAMĂ.
De ce ?
Fiindcă în perioada comunistă metodele anticoncepționale erau interzise cu desăvârșire. Astfel femeile erau obligate să accepte sarcini nedorite sau cel mai adesea recurgeau la avortul ilegal. Avortul devenise o practică periculoasă din cauza căreia un număr impresionant de femei și-a pierdut viața, lăsând în urmă familii îndurerate care cu siguranța că nu și-au revenit nici până în prezent.
Femeile care aveau o situație financiară ceva mai bună puteau să se considere norocoase. Într-un asemenea caz nefericit, ele aveau posibilitatea să facă avortul în spitale, într-un mediu igienic. Adesea erau internate sub diverse pretexte precum nebunia ori diverse boli care ar pune în pericol viața femeii însărcinate.
Desigur că avortul era făcut în cel mai mare secret, deoarece, dacă securiștii ar fi suspectat ceva, ar fi fost fatal. Moașele erau primele persoane la care se apela în aceste situații dramatice. Din cauza instrumentelor și a condițiilor de igienă precară, multe dintre paciente fie mureau pe masa de operație improvizată, fie câteva zile mai tărziu. Hemoragia sau septicemia erau cele mai frecvente cauze ale decesului. Uneori chiar și studenții de la Medicină se încumetau să înceapă asemenea proceduri…Nu puțini sunt cei care și-au început meseria de medic în acest mod brutal.
În urma decretului lui Ceaușescu de interzicere a avortului, România a devenit o fabrică de făcut copii. Mamele care aveau mai mult de 10 copii erau premiate cu medalii.
Statisticele oficiale arată că aproximativ 9 500 de femei și-au pierdut viața în urma avorturilor clandestine sau autoprovocate, și nu mai puțin de un million de alte femei au devenit sterile.
Consider că ar fi frumos din partea noastră dacă, în această zi specială în care sărbătorim MAMA, ne-am aduce aminte și de acele victime ale sistemului comunist.
sursa foto: jurnalul.md