Dacă până acum era o fiță să te urci într-un taxi și nu oricine își permitea să facă asta, ei bine, în zilele noastre ca să faci asta, nu numai că trebuie să ai buzunarul plin, dar trebuie să ai și mult tupeu. De ce zic asta? Ei bine, am observat că în ultimul timp s-a declanșat o ,,șmecherire” a taximetriștilor. Nu se mai ține cont de regulile aparatului sau ale firmei, ci își stabilesc propriile tarife și pretenții. Nici măcar o bancnotă de 10 lei nu mai are valoare în ochii unora dintre ei. De ce spun asta? Încep prin a vă povesti o întâmplare foarte amuzantă care i s-a întâmplat unui client cazat la hotelul unde lucrez.

Venit după un drum lung și obositor din nordul țării, clientul a dorit să iasă împreună cu familia în oraș pentru a mânca. Desigur, cel mai convenabil a fost Centrul Vechi, fiind și mai aproape. La întoarcere însă, a luat un taxi, călătoria nefăcând mai mult de 8 lei și puțin. Domnul a scos din buzunar o bancnotă de 10 lei, dar jignirea a fost atât de mare pentru șoferul taxiului încât a început să-i facă scandal. Din ceea ce mi-a povestit clientul, nu numai că era o sumă înjositoare pentru valoarea cursei, dar cerea să primească un minim de 15 lei. Domnul, desigur că a refuzat, având în vedere că deja îi lăsase o sumă în plus și nici măcar nu primise bon fiscal, dar șoferul iute la mânie i-a aruncat înapoi cei 10 lei și a plecat fără nici un ban.

Înțeleg că șoferul taxiului probabil spera să scoată și el un ban în plus (de parcă și așa nu scot destui), dar asta nu înseamnă că trebuie să te milogești de oameni să primești ceea ce nu ți se cuvine. Cu toții ne-am dori să facem bani mai mulți și mai ușor, dar ce s-ar întâmpla dacă ne-am apuca acum și am cere bani extra pentru orice plată efectuată? Din respect, în primul rând pentru noi și pentru locul nostru de muncă, ar trebuie să ne impunem niște reguli și să încercăm să le respectăm.

Și nu e singurul caz în care se întâmplă asta. Dacă se comportă astfel cu proprii conpatrioți, atunci ce să mai zicem de străinii care se urcă în taxi? Nu mă mai miră ca atunci când ajung la hotel să mă întrebe cam cât ar costa de obicei o călătorie de la aeroport, având în vedere că sunt pentru prima dată în România. Cea mai mare sumă pe care mi-au spus-o până acum e de 200 lei, o călătorie care sub nici o formă nu ar trebui să coste mai mult de 45-50 lei. Poate unora dintre ei le-au luat și mai mult și pur și simplu le-au fost rușine să îmi zică. Citez un client venit din Marea Britanie: ,,Nu e de mirare că avem o părere atât de proastă despre români”, făcând aluzie la taximetriștii care l-au taxat extra de fiecare dată când a ieșit în oraș. Și acum ei ce ar putea să facă? Să evite taxiurile, să se chinuie cu o hartă în mână și să facă o oră de mers pe jos pe un drum de 15 minute?

Nu mai zic și de taximetriștii care așteaptă afară, la ieșirea din cluburi și îți cer o sumă mult prea mare (40 lei) pentru o simplă călătorie, care poate în mod normal ar costa doar 10 lei. Nu e de mirare că dimineața e plin peronul de la metrou de studenți care se întorc din cluburi, pe jumătate adormiți și sătui de așteptat.

Scopul articolului meu nu este de a-i jigni pe taximetriști, pentru că nu toți sunt la fel, ci vreau doar să trag un semnal de alarmă la libertatea cu care își desfășoară orele de muncă și lejeritatea cu care cer bani persoanelor mai dezorientate. Nu vă mai lăsați păcăliți și ademeniți de orice taximetrist care vă promite cea mai sigură și scurtă călătorie. Mai bine faceți comandă direct de la companii, în speranța că dacă se întâmplă ceva, știți că aveți măcar un loc la care să vă plângeți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here