ATELIERE EDUCAȚIONALE, 8-11 aprilie, SIGHETU MARMAȚIEI

0
60
evenimente afis

Proiectul interdisciplinar, transnațional și „multi-oraș” care propune reactivarea memoriei Holocaustului în România, Cehia și Slovacia prin artă și media, anunță lansarea unei serii de evenimente organizate la Sighetu Marmației, Mediaș, Bratislava, Praga și Brno, si București.

Programul complet al evenimentelor care se vor desfășura la Sighetu Marmației este:

  1. EVENIMENT DE DESCHIDERE – PREZENTAREA PROIECTULUI/ 8 aprilie, ora 9.00, Casa Memorială Elie Wiesel (str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, Sighetu Marmației)
  2. ATELIERE EDUCAȚIONALE/8 – 10 aprilie 2019
  • ATELIER DE BENZI DESENATE – Trainer Andreea Chirică / Liceul Tehnologic „Marmația”
  • ATELIER DE INSTALAȚIE PERFORMATIVĂ „MIXING MEMORIES” – Traineri Lala Misosniky și Alina Ușurelu / Liceul Teoretic „Leőwey Klára”
  • ATELIER PRIN ARTĂ ȘI MEDIA „PRIN OCHII ORAȘULUI” – Trainer Olga Ștefan & Tur ghidat Peninah Zilberman / Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko”
  1. EVENIMENT DE PREZENTARE A REZULTATELOR DIN ATELIERE, ÎN CELE TREI LICEE/ 11 aprilie
  2. PROIECȚIE DE FILM ȘI DEZBATERE/11 aprilie, ora 17.00, Centrul Cultural Sighetu Marmației (str. Iuliu Maniu, nr. 31, Sighetu Marmației)
  • „ILUZIILE MELE”, realizat în 2017 de Olga Ștefan, în colaborare cu Ileana Szasz și Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4

În cadrul proiectului se vor implementa ateliere de artă cu liceeni din acest oraș multietnic, cu un trecut împletit cu cel al populației evreiești. Elevii au ocazia să creeze lucrări artistice ce vor avea ca laitmotiv conceptele de libertate, memorie a Holocaustului sau combatere a xenofobiei prin desen, video, performance, fotografie și poezie. Rezultatele finale ale atelierelor vor fi prezentate tuturor elevilor și profesorilor din liceele implicate în proiect.  Proiecția filmului „Iluziile Mele” este un documentar despre pogromul de la București și amintirile unor rezidenți de la Caminul Moses Rosen. Proiecția va fi urmată de o dezbatere publică.

Scopul acestor activități este de a reactiva memoria locurilor și poveștile uitate ale comunităților cercetate, dar și de a le integra în actualul context european.

Olga Stefan scrie despre proiect:

„Un val de extremism de dreapta, xenofobie, naţionalism, rasism şi antisemitism inundă din nou ceea ce credeam că sunt societăţi deschise şi democratice, încolţindu-ne pe noi toţi şi toate, saturând interacţiunile sociale cu frică şi ură faţă de „celălalt” – inamic invizibil şi adesea imaginar, care se schimbă odată cu interesele politice dominante. De generaţii întregi, metodele utilizate pentru a elimina „istorii incomode” din versiunea oficială a istoriei au inclus marginalizarea şi ştergerea totală a urmelor lăsate de populaţii care perturbă mitologia dominantă a constructelor identitare naţionale …. Astfel, Viitorul Memoriei devine o luptă împotriva uitării şi ștergerii, și un depozit public de amintire.”

Foto Video: Mircea Ilas

Graphic design: Bogdan Dumitrache

Website design & programming: Vlad Dogărescu

Comunicare: Oana Monica Nae

Inițiator și curator: Olga Ștefan

Site oficial: https://www.thefutureofmemory.ro/