În scurt timp vor avea loc alegerile prezidențiale (găsești aici mai multe despre drepturile alegătorilor și procedura de desfășurare a alegerilor) și toți oamenii sunt cuprinși de febra unui nou început. Din acest motiv am vrut să aflăm cum privește noua generație  premisa schimbării primului om în stat și care sunt așteptările lor de la un viitor Președinte.

Întrucât s-a observat în repetate rânduri  că lipsa de “educație politică” îi face pe oameni confuzi cu privire la sarcinile și rolul unui președinte. Am atașat pe scurt câteva din atributiile lui principale.

Atribuțiile președintelui României

-Veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

-Exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (Articolul 80 – Constituţia României)

-Numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege

– Se adresează Parlamentului cu mesaje privind problemele politice naționale

– Desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

– Încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern

-Este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El poate declara( cu aprobarea prealabilă a Parlamentului) mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate

-Conferă decoraţii şi titluri de onoare;

-Acordă graţierea individuală

Fiind întrebați: Ce așteptări au de la un viitor președinte al României? Tineri/ studenți ce activează sau vor activa în diverse domenii au răspuns astfel:

 

Andrei  Mușat                    

Președinte
Student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării-blogger

Eu aștept de la viitorul președinte să îmi ofere o viziune. Dincolo de promisiunile pe care le face, dincolo de toate actiunile care intră în atribuțiile sale sau nu, eu aștept să văd cum se raportează el la România. Cei mai mulți tineri care au plecat în diaspora, au plecat pentru că nu au o viziune, un viitor. Nu pentru că aveau un salariu mic, sau din cauza calității sistemului de învățământ. Iar o viziune, din punctul meu de vedere, îi poate aduce pe români acasă!

 

Mihnea Ionuț Golea

Președinte
Student al Facultății de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor/blogger în timpul liber

Eu aștept de la Președintele României un dialog mai des întâlnit cu presa și cu poporul pe care îl conduce, accent pe dialog. Vreau să nu aibă relații toxice cu Guvernul și/sau Parlamentul.

Vreau să fie un arbitru, nu un judecător. Vreau să nu îmi nască dorința de a pleca din țară și mai vreau ceva: vreau să reprezinte cu mândrie România oriunde merge.

 

Ștefan Hadăr

Președinte
(Student în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării- Jr. Project Manager la Agentia de Vise)

Viitorul Președinte trebuie să nu accepte compromisuri: dacă o propunere, pentru un post vacant de ministru, este slabă, Președintele trebuie să o refuze, ca să nu se mai ajungă la anomalii precum Dăncila, Olguța, Cuc, Daea etc. Președintele trebuie să lupte pentru anticipate, atunci când componenta unui Parlament este dovedită toxică și antijustiție.

Aștept ca viitorul Președinte să pună presiune pe organele avizate ca referendumurile care au avut succes, respectiv reducerea numărului de parlamentari și fără penali în funcții publice, să se pună în aplicare!

Andra Miruna Mureșan

Președinte
Elevă în clasa a 12a a Colegiului de Muzică din Cluj

Un viitor președinte ar trebui să fie un model pentru cetățenii săi, o inspirație pentru generațiile viitoare. Dorința multor tineri americani, de exemplu, este să devină președinte, ei privind asta cu o mândrie pe care nu o găsesc aici.

Un președinte ar trebui să reprezinte cel mai bine poporul și să respecte dorințele lui, lucru pe care nu îl pot spune în situația de față. Aș dori ca președintele, singurul ales de români, de altfel, să fie primul care să dea start-ul schimbării în bine în educație, sănătate, infrastuctură și nu numai, alături de oamenii competenți pe care țara încă îi mai are.

El ar trebui să promoveze tinerii talentați, oamenii care au preluat deja inițiativa schimbării și să îi sprijine. Vreau ca tinerii să nu mai fie nevoiți să plece din țară, din cauza faptului că statul mai mult îi descurajează decât să le ofere oportunități, ei căutând să atingă „imposibilul” în altă parte. Vreau ca peste 10 ani să nu mai ascundem, o parte dintre noi, faptul că suntem români, și să fim priviți și de ceilalți cu admirație. Prea puțini o fac.

Sursă info: https://www.presidency.ro/ro/presedinte/rol-si-atributii

https://www.stiripesurse.ro/fisa-de-post-atributiile-si-puterile-presedintelui_937697.html