Aspectele știute şi neştiute despre România

  0
  354
  neştiute despre România

  Aspectele ştiute şi neştiute despre România

  Aşa cum am observat cu toţii de aproximativ două săptămâni, România a devenit iar centrul de interes al locuitorilor săi. M-am gândit că, în acest context, ar fi foarte potrivit să vă aduc la cunoştinţă câteva lucruri interesante legate de ţara noastră. Adică aspecte ştiute, dar şi neştiute despre România.

  Sincer, nici măcar nu ştiu de unde să pornesc. Vreau să vă spun foarte multe. O să încerc să grupez în categorii informaţiile pentru a fi mai uşor de urmărit.

  1.Curiozităţi

  Poate sună plictisitor să tot auzi că mai ai aspecte neştiute despre România, ţara ta. Însă, uneori, chiar acesta este adevărul.

  Cine îşi mai aduce aminte de la geografie sau biologie faptul că în Deltă trăiesc aproximativ 7400 de specii de animale şi plante?

  neştiute despre România
  Delta Dunării

  Sau cine ştie că al doilea cel mai mare gheţar subteran din Europa se află în România? Mai exact, el se află în peştera Scărişoara şi este mai bătrân de 3500 de ani.

  neştiute despre România
  Gheţarul Scărişoara

  Business Insider a introdus Salina Turda pe locul întâi în Topul celor mai tari locuri de sub pământ. Escavată încă din secolul al XIII-lea, salina a fost transformată astăzi într-un loc de relaxare. Poţi juca golf, basket sau te poţi plimba cu barca pe lacul din interior. Interesant, nu?

  neştiute despre România
  Salina Turda

  Românii sunt mândri de ţara lor. Aşa se spune. Dar să vă mai dau încă un pont pe care poate nu îl cunoaşteţi. Cea mai bun drum din lume este Transfăgărăşanul. Această clasificare a fost realizată de Top Gear, deci avem cu ce să ne mândrim.

  neştiute despre România
  Top Gear – Transfăgărăşan

  Cu siguranţă că fiecare dintre noi cunoaştem faptul că Decebal este unul dintre cei mai de seamă dintre înaintaşii noştri. Dar cui i-ar fi trecut prin minte faptul că o statuie a acestuia este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa? Aceasta are o înălţime de 55 de metri şi se află în apropierea oraşului Orşova.

  Un alt element care atrage atenţia asupra sculpturii este timpul de realizare. Aceasta a fost gata în 10 ani şi a fost realizată de doar 12 meşteri. Mai mult decât atât, ea se află în zona în care Dunărea are cea mai mare adâncime, 120 de metri.

  neştiute despre România
  Statuia chipului lui Decebal

  Vă vine să credeţi sau nu, dar România a reuşit să emită în anul 1917 cea mai mică bancnotă printată vreodată. Aceasta avea valoarea de 10 bani.

  neştiute despre România
  Cea mai mică bancnotă printată vreodată

  Mergând tot pe aceeaşi linie a mândriei, putem afirma că România este cea mai bogată ţară din Europa în ceea ce priveşte cantitatea de aur pe care o deţine. Noi avem totodată şi unicul muzeu din Europa dedicat aurului.

  neştiute despre România
  Muzeul Aurului Brad, singurul muzeu al aurului din Europa

  Atunci când vine vorba despre descoperiri, România este fruntaşă. Noi am fost primii din lume care am deschis o rafinărie industrială de petrol. Acest lucru s-a întâmplat cu aproximativ trei ani înainte ca americanii să-l fi descoperit.

  neştiute despre România
  Prima rafinărie de petrol din lume

  2. Personalităţi 

  Continuăm lista aspectelor ştiute şi neştiute despre România cu o secţiune dedicată personalităţilor.

  Fie că este vorba despre cântăreţi, actori, sportivi, modele, muzicieni sau sculptori, toţi au făcut ca numele României să ajungă peste graniţele sale. Şi nu au făcut acest lucru oricum, ci prin mult efort, talent, răbdare şi multă muncă.

  Gheorghe Hagi este una dintre aceste personalităţi de seamă ale României. El este considerat unul dintre cei mai buni mijlocaşi ofensivi al Europei anilor ’80 și ’90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Fanii lui Galatasaray l-au numit Comandante (Comandantul), iar românii l-au numit Regele. Cariera sa a început în anul 1978 şi continuă şi astăzi.

  neştiute despre România
  Gheorghe Hagi

  Nadia Comăneci este prima gimnastă din lume care a primit nota 10 într-un concurs olimpic de gimnastică. A câștigat cinci medalii olimpice de aur și este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile.

  De asemenea, „Zeița de la Montreal” este primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

  Nadia-Comaneci-Perfect-10-Video
  Nadia Comăneci

  Simona Halep este o jucătoare profesionistă de tenis din România, aflată în prezent pe locul 4 mondial.

  Halep a câștigat de-a lungul carierei 14 turnee WTA la simplu, dintre care cele mai importante sunt turneele Premier Mandatory de la Indian Wells si Madrid.

  Următoarele premii ca importanță sunt cele de categorie Premier de la Montreal, New Haven, Moscova, Doha, Dubai, dar și Turneul Campioanelor de la Sofia. Anterior, ea a mai jucat trei finale WTA (2010, 2011, 2012), toate pierdute.

  Este cunoscută pentru un stil agresiv de joc şi pentru că execută reverul cu ambele mâini.

  neştiute despre România
  Simona Halep

  Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. El a fost ales membru postum al Academiei Române.

  Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi. Acesta se pronunță după regulile limbii franceze. Printre lucrările sale celebre se numără Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului sau Domnişoara Pogany.

  neştiute despre România
  Constantin Brâncuşi

  Maria Tănase a fost o interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. A fost supranumită Pasărea măiastră (de Nicolae Iorga) și Regina cântecului românesc.

  Aceasta a avut un repertoriu extrem de vast, care a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice și bocete.

  neştiute despre România
  Maria Tănase

  3.Invenţii

  Bineînţeles, aspectele ştiute şi neştiute despre România includ şi domeniul invenţiilor.

  Faptul că românul este inventiv şi descurcăreţ a devenit celebru atât în sens bun, cât şi în sens satiric. În această secţiune, eu voi aminti doar acele invenţii şi descoperiri care au dus la progresul societăţii.

  Ioan Cantacuzino a descoperit leacul pentru holeră, tifus, tuberculoză şi scarlatină.

  Nicolae Paulescu a descoperit insulina.

  Victor Babeş este cel care a descoperit, în 1885, precursorul penicilinei.

  Ştefan Odobleja a pus bazele informaticii şi ciberneticii pe plan mondial.

  Traian Chirilă a inventat corneea artificială, care este utilizată astăzi la scară mondială.

  Sigur, mai sunt şi alte invenţii pe care nu le-am menţionat, dar am vrut să amintesc doar câteva dintre cele care atrag atenţia.

  4.Locuri de poveste 

  Sunt locurile de poveste aspecte ştiute sau neştiute despre România?

  Nimic nu se compară cu peisajele pe care le putem admira în ţara noastră. De acest lucru ne dăm seama singuri atunci când vizităm diferite locuri. Sau, mai nou, acest lucru a fost descoperit şi de străini care nu încetează să ne laude ţara pentru frumuseţile ei naturale.

  Mai jos am realizat o selecţie a unor peisaje de poveste din România.

  Situat pe calea ferată care leagă Caransebeş de Băuţar, Tunelul Iubirii leagă localităţile Obreja şi Glimboca. El a fost descoperit accidental de doi fotografi amatori, Florin Avramescu şi Mihai Tămăşilă, care doreau să surprindă peisajele din împrejurimi. După ei, tot mai mulţi au ajuns să exploreze frumosul tunel.

  neştiute despre România
  Tunelul Iubirii

  Cascada Bigăr face parte dintr-o arie protejată. Aceasta se află în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi a fost laureată cu locul I în topul celor mai impresionante cascade din lume realizat în 2013 de site-ul The World Geography.

  neştiute despre România
  Cascada Bigăr

  Cazinoul din Constanța este o clădire istorică din municipiul cu acelaşi nume. Este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind construit în anul 1909 și inaugurat în luna august a anului 1910. Din păcate, în prezent, acesta nu se mai bucură de atenţia de care ar avea nevoie.

  neştiute despre România
  Cazinoul din Constanţa

  Sper că, prin tot ceea ce am scris mai sus, v-am stârnit câtuşi de puţin interesul pentru ţara noastră şi potenţialul ei. Vă provoc să vă gândiţi la cât de multe aţi văzut, aţi auzit şi ştiţi despre ţara voastră.

  Dacă nu sunteţi mulţumiţi de rezultat, vă îndemn să aflaţi cât mai multe şi să vă îmbogăţiţi cunoştiinţele legate de aspecte ştiute şi neştiute despre România.

  Surse foto: ghidurituristice.info, dozadebine.ro, businessinsider.com, topgear.com, hotel-ferdinand.ro, romanialibera.ro, cunoastelumea.ro, greatnews.ro, popsugar.com, digisport.ro, crestinortodox.ro, jurnalul.ro, joienegru.ro, travelmix.ro

  Surse info: ro.wikipedia.org, 9gag.com

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.