Dorind să susțină educația non-formală și concentrându-se pe proiecte cu caracter profesional și socio-cultural, Asociaţia Studenţilor în Contabilitate şi Informatică de Gestiune (ASCIG) a apărut în aprilie 2002 ca o necesitate în construirea unei punţi de comunicare între studenţi şi Academia de Studii Economice. ASCIG reprezintă locul ideal unde orice student dornic de dezvoltare, atât profesională, cât și personala, poate face primul pas spre o carieră.
Având la bază ideea de echipă și știind ca orice echipă poate crea lucruri bune, dacă există un scop comun și implicare, ASCIG propune un cadru prietenos, deschis, în care echipa lucrează, se distrează și învață unul de la celălalt. Din acest motiv pasiunea este pe primul loc.
COLOR este doar unul dintre proiectele ASCIG, un proiect în care sunt aduse în prim plan noutățile pe piața muncii și modul în care acestea pot ajunge accesibile studenților după terminarea facultății. Workshopurile au tematică bazată pe dezvoltare personală și includ lucrul în echipă, stabilirea scopurilor, branding profesional. Acest eveniment va fi susținut de cei mai buni traineri din domeniu, care vor aborda tehnici manageriale și de leadership pentru a le veni în ajutor participanților în ceea ce privește dezvoltarea.
Alte proiecte marca ASCIG sunt „Practical Accounting Days”, „Cupa ASCIG la Go”, „Oratorica” și „Open Your Soul”.
Andreea Nicoleta Zlate este studentă în cadrul ASE la Facultatea de Comerț și voluntară în cadrul ASCIG. Andreea a descoperit importanța voluntariatului în dezvoltarea personală și consideră că este necesar ca tinerii să înțeleagă contribuția unei asemenea activități în fixarea părții teoretice din facultate, exersând practic în viața de zi cu zi.
- Care este scopul ASCIG?
Asociaţia Studenţilor în Contabilitate şi Informatică de Gestiune a fost creată pentru a uşura accesul la informaţii utile privind obţinerea unor stagii de practică, locuri de muncă, burse şi alte tipuri de oportunităţi. Are ca scop dezvoltarea studenților în vedea pregătirii pentru o carieră în domeniu.
- Care este domeniul de activitate și ce proiecte desfășoară Asociația?
Asociaţia desfăşoară proiecte cu caracter profesional şi socio-cultural în vederea dezvoltării personale şi profesionale a studenţiilor.
- Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană pentru a deveni membră a asociației și care sunt beneficiile?
În primul rând trebuie sa fie student în ciclul licenţă/master. În rest, orice student dornic de cunoaștere, prietenos, entuziast, ambițios, devotat, poate face parte din echipa ASCIG, însă bineînţeles, trebuie să dea dovadă și de perseverenţă pe timpul recrutării.
Beneficiile aduse de această asociaţie nu sunt de ordin material, ci de ordin spiritual. Aceasta te ajută să evoluezi atât personal, cât şi profesional, luând contact cu multe persoane de la care ai în permanenţă ceva de învăţat şi care conduc la crearea de diverse oportunităţi în viaţa unui student. De asemenea, poţi lega prietenii adevărate şi nu în ultimul rând, rămâi cu multe amintiri frumoase petrecute alături de membrii organizaţiei, momente ce rămân impregnate în suflet.
- Care consideri că sunt beneficiile pe termen lung ale voluntariatului?
Aşa cum am spus şi mai sus, cunoştinţele acumulate pe parcurs sunt foarte utile, fiind dobândite în funcţie de fiecare dintre noi, de implicarea noastră în activităţile organizaţiei și de dorința de a ne dezvolta.
- Ce sfaturi poți da studenților care doresc să activeze ca voluntari?
Voluntariatul este foarte important, mai ales in perioada studenţiei, te ajută să evoluezi făcând lucruri diferite, punând în practică cursurile teoretice şi proiectele din timpul facultăţii. Eu i-aş sfătui pe studenți și nu numai, să facă acest pas, să iasă din anonimat, pentru că nu vor regreta, cu siguranță, iar pe lângă asta vor căpăta o experienţă frumoasă care le va fi folositoare pe viitor. Voluntariatul presupune implicare, care este esenţială ca aspect pentru cunoaşterea şi descoperirea a ceea ce contribuie la dezvoltarea fiecăruia în parte.
- Din experiența ta de până acum, consideri că România se află printre țările în care voluntariatul reprezintă un punct de plecare spre o carieră? Ce ar trebui îmbunătățit pentru ca oamenii, tinerii, în special, să înțeleagă adevărata importanță a voluntariatului.
Desigur, voluntariatul deschide multe uşi şi oferă studenţilor oportunităţi de angajare. Prin parteneriatele cu diverse firme pe care fiecare asociaţie le face, voluntarii au ocazia de a găsi un job mult mai uşor. Pe lângă acest aspect, cu toţii ştim că orice activitate extracurriculară este apreciată de angajator, iar voluntariatul poate constitui un avantaj în parcurgerea drumului spre o carieră.
Foarte mulţi tineri nu apreciază voluntariatul, din nefericire, neavând răbdarea necesară nici când doreşti să-i informezi despre activitatea unei organizaţii studenţești, ce să mai vorbim de a fi activi. Fiind reticenţi consideră că cei care fac voluntariat nu au alte preocupări sau nu ştiu să se distreze. M-am lovit de foarte multe ori de aceste prejudecăți. Consider că acestea sunt consecințele faptului că nu sunt suficient de informaţi în legatură cu importanţă voluntariatului şi ce presupune aceasta.
Ar trebui să se întreprindă mai multe acțiuni de aducere la cunoștiință a necesității voluntariatului, iar tinerii ar trebui să se convingă pe ei înșiși de beneficiile practicării acestuia pe termen lung.
Îți mulțumesc foarte mult pentru interviu și îți doresc succes în continuare!
Alexandra Mihai