Asasinate celebre care au avut un impact mare asupra istoriei omenirii

0
403
asasinate celebre

Despre executarea lui Gaius Iulius CaesarAbraham LincolnFranz FerdinandChe Guevara și alte asasinate celebre

De-a lungul timpului au fost realizate numeroase asasinate celebre care au schimbat  direcţia în care se îndrepta lumea. Nenumărate cazuri au existat în care omenirea a încercat să rezolve probleme politice şi să răstoarne guverne prin asasinarea duşmanului. De cele mai multe ori acesta se afla în poziţia unui conducător.

Primii asasini şi-au desfăşurat activitatea în Persia şi Siria, începând cu secolul VIII. Aceştia făceau parte dintr-un grup de musulmani fanatici care se opuneau califului Abbsid, trimiţându-şi agenţii secreţi să-l ameninţe cu moartea. Asasinii acestui clan erau numiţi hashshashin, cuvânt care înseamnă utilizator de haşiş.

Exemple de asasinate celebre

Urmează să vă prezint asasinate celebre, începând din antichitate până într-o vreme apropiată zilelelor noastre. Chiar şi în timpurile romanilor au existat numeroase asasinate, dar cel mai mare impact l-a avut cel al lui Caesar.

Gaius Iulius Caesar

Liderul politic Gaius Iulius Caesar a fost una dintre cele mai influente personalităţi din istorie şi o figură bine-cunoscută a romanilor. Se încadrează în lista de asasinate celebre prin moartea crudă prin care a trecut.

Motivul pentru care i s-a dorit moartea lui Caesar a fost faptul că acesta a ofensat o delegaţie trimisă de către senat. Acea delegaţie trebuia să îi aducă la cunoştinţă noile onoruri care îi sunt acordate. Actul care i-a ofensat pe aceştia a fost faptul că Caesar în loc să se ridice pentru a-i primi la templul zeiţei Venus Genetrix, a rămas aşezat. Acest lucru a fost suficient pentru a-i face pe senatori să se gândească la demiterea lui Caesar. Ei, în continuare, erau înfricoşaţi de faptul că el ar putea creea o bază de putere suficient de mare pentru a transforma republica romană în imperiu.

Chiar prietenul său, Marcus Brutus, complotează cu Cassius, cumnatul său, împortiva lui Caesar pentru a salva republica. Ei se autointituleaza Liberatores, adică Eliberatorii. Ştiind că Iulius Caesar urma să părăsească Roma pentru câţiva ani, au decis să îl asasineze în ziua Iedele de Marte, zi care corespunde cu data de 15 martie.

Desfăşurarea asasinării

Caesar a fost avertizat de către prezicătorul Suprinna să se teamă de Iedele de Marte. Cea de-a 3-a soţie i-a spus să nu viziteze Senatul din cauza unui coşmar pe care îl avuse seara precedentă. Cu toate acestea, Caesar se prezintă la Senat, dar de această dată preoţii nu au făcut sacrificii în cinstea zeilor în momentul în care acesta a pătruns înăuntru, cum se obişnuia.

Odată ajuns înauntrul Senatului, lângă el se prezintă Tillius Cimber, al cărui frate a fost izgonit de la Roma de către Caesar. În timpul discuţiei dintre cei doi, Tillius i-a smuls toga de la gât. Acest act reprezenta începerea atacului. Numeroase persoane s-au năpustit asupra lui Caesar, printre care şi Cassius şi Marcus Brutus. Abia în momentul în care a fost înjunghiat inghinal şi l-a observat pe Marcus Brutus, Caesar şi-a acceptat soarta. Se spune că ultimele sale cuvinte au fost Kai su teknon?, în traducere Şi tu fiul meu?, adresate lui  Brutus.

Caesar s-a prăbuşit la picioarele statuii lui Pompei şi şi-a aşteptat moartea. A fost înjunghiat de 23 de ori, dar nu se ştie numărul conspiratorilor nici în ziua de azi. Data asasinării: 15 martie 44 î. Hr.

asasinate celebre
Urmări

În data de 18 martie, ziua în care Caesar urma să părăsească Roma, s-a desfăşurat un discurs funerar. La locul faptei a fost expusă roba pătată de sânge a acestuia, dar şi o statuie din ceara portretizându-l. Pe statuie erau evidenţiate chiar şi rănile.

Precum spuneam că anumite asasinate celebre au dus la schimbarea lumii, cel al lui Caesar a dus la izbucnirea unui război civil. Din dorinţa de răzbunare, dar şi pentru a prelua puterea, Marc Antonius și Octavian Augustus s-au luptat împotriva Senatului. Ironic, moartea lui Caesar a dus la destrămarea Republicii Romane.

Abraham Lincoln

Următorul din lista de asasinate celebre este cel al lui Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte al SUA. Înainte de a-şi începe cunoscuta carieră în politică, Lincoln a intrat în serviciul militar federal şi a servit în timpul Războiului Şoimul Negru. După ce a părăsit armata şi-a deschis o afacere, un magazin în New Salem. Acolo vindea diverse lucruri precum pălării de paie, ceai, cafea, whisky etc. Cariera sa în politică a început să aibă semnificaţie abia după ce a fost ales în Camera Legislativă pe 4 august 1834 şi a început să studieze Dreptul.

Conspiratia lui John W. Booth

Wilkes Booth, al nouălea copil dintr-o familie de actori, a format o conspiraţie împotriva preşedintelui Abraham Lincoln. Iniţial, acesta a plănuit doar răpirea lui Lincoln pentru a negocia un schimb în ceea ce-i priveşte pe prizonierii confederaţi de război.

La un moment dat Booth a aflat că preşedintele va urmări piesa de teatru Apele tăcute sunt adânci care avea loc la spitalul militar din Campbell. Ironia sorţii a fost faptul că Lincoln nu s-a prezentat la spectacol. În schimb acesta a susţinut un discurs la un hotel din capitală unde locuia chiar John Booth.

Abraham Lincoln şi-a ţinut ultimul discurs pe 11 aprilie 1865, din cauza căruia se află acum pe lista unor asasinate celebre. În discursul din acea zi, Lincoln milita pentru eliberarea negrilor. Acesta a abolit sclavia, lucru care l-a facut pe Booth să-i dorească moartea. În continuare, președintele, împreună cu doamna Lincoln, maiorul  Henry R. Rathbone și soţia acestuia să vizioneze piesa de teatru Vărul nostru american. Când Booth a aflat, s-a pregătit de atac.

Desfăşurarea asasinării

Președintele odată ajuns la Teatrul Ford unde urma să aibă loc spectacolul, s-a așezat în loja prezidenţială, la numărul 7. Garda de corp a acestuia a dispărut pentru a vedea mai bine piesa, dar oamenii consideră că plecase pentru a bea ceva. Cu puţin timp după acesta a ajuns și Booth prin spatele teatrului, furișându-se printr-un culoar strâmt dintre lojă și balcon. După ce s-a infiltrat a baricadat ușa și a așteptat momentul oportun pentru a-i sfârși viaţa președintelui.

asasinate celebre

John Wilkes Booth a așteptat pentru cele mai zgomotoase hohote și în acel moment l-a împușcat pe Lincoln în ceafă. Președintele a fost împușcat chiar lângă soţia sa. Maiorul a încercat să-l oprească pe criminal să nu părăsească cladirea, dar acesta l-a înjunghiat. Booth a fost de neoprit. S-a urcat pe parapet și când a încercat să sară, maiorul l-a atacat, dar acesta l-a înjunghiat încă o dată. Asasinul și-a rupt piciorul stâng în timpul căzăturii și a reușit să scape schiopătând. Booth a fost auzit strigând Sic semper tyrannis!, în traducere înseamnând Așa li se întâmplă tiranilor. Aceleași cuvinte reprezintă și motto-ul statului Virginia.

În încăperea teatrului s-a strigat după un doctor și a apărut un chirurg militar, Charles Leale. A reușit să oprească sângerarea, dar cu toate că mai târziu a avut parte de cea mai bună îngrijire, acesta nu a supravieţuit. A fost împușcat cu un Deringer de calibru 44 și a murit ziua următore, 15 aprilie 1865, la ora 07:22, la 56 de ani.

Urmări

Cadavrul preşedintelui asasinat a fost transportat la Casa Albă şi aşezat în Camera de Răsărit.  Cortegiul funerar a străbătut 2662 km până la Illinois. Înmormântarea a avut loc la cimitirul Oak Ridge.

În 15 aprilie, după moartea lui Lincoln, Andrew Johnson a devenit preşedinte. Congresul s-a opus prin veto la veto-ul preşedintelui. Acesta viza legea prin care îi este interzis să concedieze anumiţi funcţionari publici fără permisiunea Senatului.

Mai târziu, în februarie 1868, Johnson l-a concediat pe secretarul de război Edwin Santon deoarece i se subminase. Camera Reprezentanţilor a votat vinovăţia preşedintelui pentru „crime de nivel înalt şi comportament nerecorespunzător”. Senatul a votat de 3 ori condamnarea lui Johnson, dar a lipsit un vot pentru a fi marja necesară de două treimi.

Franz Ferdinand

Tot din categoria Asasinate celebre face parte şi situaţia arhiducelui Franz Ferdinand. Acesta a fost moştenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar până în momentul în care a fost asasinat la Sarajevo. Acestuia i s-a dorit moartea din cauza unei vizite în Bosnia, a cărei dăţi a fost considerată o insultă.

Populația Bosniei-Herțegovina nu doreau conducerea austro-ungară, ci unirea cu Serbia. Ferdinand dorea să oprească unirea. Vizita a avut loc pe 28 iunie 1914, percepută ca insultă deoarece în acea zi se sărbătorea bătălia de la Kosovo. Atunci turcii au cucerit vechiul regat sârb. Cei care au decis să îl asasineze au fost membrii grupului terorist sârb, Mâna Neagră.

Desfăşurarea asasinării

Conducătorul Mâinii Negre a pregătit trei tineri membrii ai grupării, suferinzi de tuberculoză, să-l asasineze pe arhiduce. Fiecare au primit câte un pistol, două bombe şi o fiolă cu cianură cu care să-şi sfârşească viaţa după săvârşirea faptei. Ziua respectivă s-a transformat într-un şir de eşecuri, o comedie de erori. Cu toate acestea, misiunea le-a fost îndeplinită.

asasinate celebre

Franz Ferdinand a odată ajuns la Sarajevo, porneşte cu un cortegiu de maşini spre primăria oraşului, împreună cu soţia sa. Primele încercări de asasinare le-au avut Muhamed Mehemedbasic, pe malul austro-ungar şi Vaso Cubrilovic, dar nu au acţionat. Al treilea asasin, Nedeljko Cabrilovic, a aruncat o bombă. Şoferul a observat-o şi a accelerat. Bomba s-a lovit de capotă, dar a zburat sub maşina următoarei maşini.

Gavrilo Princip, cel mai important dintre asasini, a auzit explozia. Crezând că asasinarea reuşise a intrat într-o cafenea din apropiere. Mai târziu, după evenimentul de la primărie, drumul pe care urma să-l străbată Ferdinand a fost schimbat, dar şoferul nu a fost anunţat. Astfel, mergând pe primul traseu acesta a fost văzut de către Princip. Asasinul s-a repezit şi a tras cu pistolul de două ori. Primul glonţ i-a străpuns vena jugulară a lui Ferdinand, iar al doilea a pătruns în abdomenul soţiei sale. Sofia, soţia sa, a murit după 5 minute, iar arhiducele la scurt timp după aceasta.

Urmări

În 1914 Europa se afla în ipostaza unei bombe care urmează să explodeze. Nu se știa dacă razboiul era sau nu inevitabil așa că președintele american Woodrow l-a trimis pe colonelul Edward House pentru a clarifica situaţia. Acesta a raportat că mai era nevoie de o singură scânteie pentru a începe războiul. Actul desăvârșit de către Princip a fost scânteia care a pornit Primul Război Mondial.

Che Guevara

Alte asasinate celebre sunt cele ale unor personalităţi apreciate de tineri, precum  Che Guevara, pe 9 octombrie 1967. Acesta a fost un revoluţionar, lider al regimului comunist din Cuba. Che Guevara este considerat în zilele nostre un erou naţional și un simbol cultural al revoluţionarilor de stânga.

asasinate celebre
Desfășurarea asasinării

Liderul politic Che Guevara a fost capturat în cadrul unei operaţiuni în timp ce conducea un detașament la râpa Quebrada del Yuro. La acea operaţiune participa și CIA-ul. Ascunzătoarea lui Guevara a fost înconjurată de forţele speciale boliviene care l-au împușcat în picioare. În urma atacului, acesta s-a predat. Conform militarilor, Che Guevara a strigat Nu trageţi! Sunt Che Guevara și valorez mai mult viu decât mort. A fost luat și dus în școala unui sat numit La Higuera.

Ziua următoare, fiind legat de mâini de o scândură, a fost terorizat. S-a încercat simularea unor răni primite în luptă pentru a ascunde detaliile asasinării. După ceva timp de tortură, revoluţionarul a fost împuşcat în piept. Plămânii acestuia s-au umplu de sânge. Ofiţerii armatei boliviene i-au tranferat trupul într-un loc necunoscut după ce un doctor îi amputase mâinile. Asasinul care i-a sfârşit viaţa lui Che Guevara prin glonţul final este Mario Teran, un sergent în armata boliviană.

Urmări

Fidel Castro a anunţat 3 zile de doliu în memoria lui Che Guevara.
După trecerea anilor 60, Guevara a început să fie venerat şi considerat un revoluţionar ideal. Jean Paul Sartre l-a descris pe acesta ca fiind cea mai complexă fiinţă umană din vremea noastră.

Alte asasinate celebre

Liderul spiritual indian Mahatma Gandhi – vineri, 30 ianuarie 1948, a fost împuşcat mortal în grădina de la Birla House din Delhi, în timp ce mergea la un loc de rugăciune.

Misticul rus Grigori Rasputin (considerat și Călugărul Nebun) a fost și el asasinat. Trupul său a fost găsit otrăvit, împușcat de două ori și cu numeroase răni grave, în râul Moika din Rrusia. Cu toate acestea, la autopsie s-a dovedit că înecul a fost cauza morţii.

Încă două asasinate celebre vor fi menţionate. Primul este cel al lui John F. Kennedy, al 35-lea președinte american, prin împușcare în timpul efectuării unui tur al orașului Dallas. Al doilea îl reprezintă asasinatul lui Martin Luther King, tot prin împușcare, în timp ce se afla pe balconul camerei de motel.