Caligrafia este o artă. O artă a scrisului frumos care a apărut o dată cu primele cuvinte scrise de mână. În cultura chineză, de exemplu, caligrafia este una dintre cele mai înalte forme de exprimare.
Da! Stilurile caligrafice au evoluat din Evul Mediu și până astăzi, însă chintesența lor a rămas aceeași: transmiți prin literele scrise de mână emoții care de multe ori nu pot fi transmise prin 10 pagini de text.
Dar cine mai scrie astăzi de mână? Persoanele care, așa cum veți descoperi din interviul de mai jos, „nu au uitat cât de frumos dansează și se îmbrățișează literele între ele”. Persoanele care își găsesc liniștea sculptând în cerneală. Persoanele care își transformă pasiunile într-un stil de viață. Persoane ca Georgi.
Cine este artista Georgi?
Numele meu complet este Georgiana-Iulia Dragoș, sunt din Alba Iulia, am 23 de ani și sunt o fată zâmbăreață, creativă, perseverentă și cu un suflet sensibil. Am înclinații artistice pe care le moștenesc de la părinții mei (caligrafie, pictură, muzică). Sunt absolventă a Facultății de Litere din cadrul UBB Cluj-Napoca. Vorbesc fluent trei limbi străine (engleză, franceză și spaniolă) și aș dori să nu mă opresc aici. Practic caligrafia de aproximativ 5 ani, perioadă în care am mai avut și pauze, dar mereu am revenit la acest hobby care mă ajuta să mă relaxez. Cel mai mult mă bucură faptul că oamenii care ma cunosc asociază arta scrisului frumos cu numele meu. Scrisul de mână mă definește cu adevărat.

Cum a început pasiunea ta pentru arta scrisului frumos?
Dintotdeauna am avut un scris citeț și primeam adesea laude din partea profesorilor. Îmi scriam lecțiile cu titluri colorate, iar paginile de la sfârșitul caietelor erau mereu pline de semnături sau cuvinte scrise la întâmplare. Când foloseam ciorne procedam în același mod: schițele lecțiilor erau scrise cât mai colorat și cât mai caligrafic. Detaliile acestea mă ajutau să rețin mult mai bine pentru că am o memorie vizuală foarte bună.
Mai târziu, la facultate, am început să iau în serios pasiunea aceasta atunci când am întâlnit o colega care scria superb. Am întrebat-o ce instrumente folosește și mi-am cumpărat și eu. Am fost fascinată când am descoperit markerele cu vopsea. Apoi, am început să urmăresc o mulțime de pagini pe Instagram. Așa am descoperit mai multe tehnici și încet-încet mi-am format un stil de scriere.

Care este abilitatea ta principală care te ajută în caligrafie?
Sensibilitatea! Modul meu de a gândi și de a simți mă ajută să găsesc în primul rând mesaje potrivite, care să aibă un impact asupra oamenilor. Îmi place să nu rămân doar cu un mesaj scris frumos, ci să îl însuflețesc cu diverse obiecte sau decoruri realizate cu ajutorul picturii, pentru a le transmite oamenilor trăiri sau pentru a le trezi amintiri. Mă străduiesc să fiu originală, dar și să mă adaptez tendințelor.
Ai urmat vreo facultate de profil sau cursuri de caligrafie?
Am absolvit Facultatea de Litere din Cluj, însă acest fapt nu are nimic de-a face cu caligrafia. Am studiat engleză, franceză și spaniolă la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate. În schimb, mi-am propus să urmez niște cursuri de caligrafie pentru a mă perfecționa. Îmi doresc să evoluez cât mai mult și eventual, prin perseverența mea, să îi determin și pe alți oameni să practice arta scrisului frumos.
Caligrafia înseamnă muuultă creativitate. Cum îți iei inspirația?
Găsesc multă inspirație pe Pinterest, care este o sursă inepuizabilă de creații și idei. De acolo îmi aleg și îmi salvez diverse fotografii, pornesc de la un reper, de la o idee și apoi improvizez. De multe ori când trec pragul magazinelor de bricolaj, papetărie sau pictură, găsesc multe ”comori” și fie le folosesc ca atare, fie le vopsesc și scriu pe ele pentru a-mi lăsa amprenta. Adevărul este că putem fi creativi cu orice lucru, atâta timp ne provocăm pe noi înșine.
Cu ce stil de scris te identifici cel mai mult?
Nu aș spune că mă identific neapărat cu un stil. Am combinat diferite stiluri atât din caligrafia mai veche și mai elegantă, cât și din cea modernă. Mi-am format astfel un stil propriu. În general pun accent pe literele mari, căci acestea sunt de efect și atrag mai mult atenția cititorilor. Încerc să le modelez cât mai deosebit punând literelor ”accesorii” precum bucle, înflorituri sau cercuri. Îmi place foarte mult ca și atunci când ofer un cadou să îl decorez frumos, să scriu un mesaj din suflet, să realizez ceva cu mânuțele mele și să rămân în mintea celorlalți ca fiind un om deosebit.
Scrisul de mână, indiferent de stil, face parte din personalitatea noastră și din punct de vedere psihologic ne poate spune multe despre noi (dacă suntem optimiști sau pesimiști, dacă suntem atenți la detalii, dacă suntem responsabili sau răbdători).
Lucrezi momentan la vreun proiect?
Da, am avut o pauză destul de mare într-o anumită perioadă, însă am revenit în forță. Colaborez cu o firmă de organizări de evenimente minunată (Evident Events – urmăriți-i pe Instagram și Facebook, sunt geniali!) și sunt foarte împlinită în momentul de față. Mă ocup cu personalizarea tocilor de absolvire ale studenților, iar asta mă face să îmi amintesc cât de frumoasă a fost festivitatea generației mele și cât ne norocoși suntem eu și foștii mei colegi pentru faptul că am avut parte de ea! De asemenea, încerc să mă specializez și pe picturi pe alte suprafețe, cum ar fi lemnul sau sticla.


Ce sfaturi le-ai da persoanelor care doresc să își urmeze această pasiune?
Le-aș sfătui să nu abandoneze niciodată pasiunea aceasta. Să încerce mai multe stiluri și tehnici până descoperă ce li se potrivește. Suntem rari și deosebiți cei care practicăm caligrafia în prezent. Un lucru foarte important de reținut este faptul că această artă este pe cale de dispariție, dar cei care o menținem vie facem parte din categoria oamenilor care nu au uitat cât de frumos dansează și se îmbrățișează literele între ele.
Descrie-te printr-un film, o piesă și o carte!
Filmul meu preferat este ”Hachiko” . Cea mai frumoasă și impresionantă dovadă de prietenie. Aș îndrăzni să spun că mă identific cu loialitatea cățelului Hachiko, deși consider că animalele au o mai mare putere de a iubi și de a fi loiale, spre deosebire de mulți dintre oameni.
În materie de muzică nu cred că aș putea să ma descriu printr-o singură piesă. I. L. Caragiale, în „Un pedagog de școală nouă” spunea că „Muzica este aceea care ne gâghilă într-un mod plăcut urechile”. Iubesc toate genurile de muzică. Pe unele mai mult, pe altele mai puțin. Îmi place în special muzica latino.
Cartea cu care mă identific… o să menționez o carte biografică. Este vorba despre ”Reversul medaliei”, carte scrisă de îndrăgita noastră fostă gimnastă, Andreea Răducan – un exemplu concludent de putere și ambiție în ciuda situațiilor dificile. De cele mai multe ori, dezamăgirile nu reușesc decât să ne facă adevărați învingători.
Care sunt planurile artistei Georgi pe viitor?
Îmi doresc să creez cât mai multe lucruri inedite și să am cât mai multe colaborări. Sunt entuziasmată să îmi testez limitele creativității și sper să ajung o artistă renumită.
Unde putem să îți admirăm arta?
Mă găsiți pe Instagram sub numele de utilizator @georgicreadiva. Acolo postez tot ce ține de creațiile mele. De la vizitatorii și urmăritorii mei accept complimente, critici, observații și sugestii. 😀
