Arta din subsol

0
136
arta din subsol

Museum of Bad Art/MOBA celebrează arta ,,proastă” în toată grandoarea ei, într-o varietate de forme, o glorifică din cele mai excentrice, comice și hâde unghiuri. Arta din subsol este arta salvată, suma tuturor lucrărilor donate sau abandonate, scoase la vânzare în târgurile de vechituri, găsite în coșuri de gunoi, anonime și izolate într-o capsulă a timpului.

Germ of an Idea, Anonymous, MOBA

-Arta proastă este în primul rând artă-

Muzeul destinat artei proaste a fost fondat în anul 1993, în subsolul unei case din Boston. Ulterior instituția atipică s-a mutat în subsolul teatrului Somerville. Îmbrățișând deviza ,,art too bad to be ignored”, MOBA schimbă percepțiile oamenilor, provoacă judecățile de gust pentru că după cum spune și Louise Sacco într-un interviu, arta proastă este în primul rând artă. Arta din subsol este sinceră, originală și provocatoare ,,something went wrong in a way that’s interesting” –  o idee care se pliază bine pe lanțul acțiunilor noastre dacă ne analizăm viețile în retrospectivă.

Creații din colecții precum Poor Traits, Dopplehangers, In the Nood, ludice, criptice, comice realizate cu o stângăcie voită sau inocentă, cu onestitate față de public cu dreptul artistului de a eșua, evocă pasiunea ingenuă față de artă, dincolo de critici, etichete, interese economice și validare. Evocă curajul de a te cunoaște și de a-ți lăsa imaginația să spună cine ești, cu riscul de a primi titulatura de mediocru.

O serie de creații culese din MOBA

Vanishing Woman

Vanishing Woman-Hannah Hamilton, din colecția Unseen Forces, MOBA

O figură monahală, impunătoare, tronează în dinamica fluidă a culorilor turbate, tehnica folosită ne trimite cu gândul la lucrările lui Jackson Pollock.

Crew Cut Dreams

Crew Cut Dreams, din colecția Unseen Forces, MOBA

,,There are no nightmares here, just the happy dreams of friendly forces that make life more pleasant”. Doar un om care se bucură de plenitudinea de iluzii, fantezii, stări și fațete ale personalității pe care le poate manifesta în intimitate.

Board to Death(MOBA)-pasajul ce încheie ultimul capitol din biografia fiecărui om, prezentat și în filmul lui Ingmar Bergman, The Seventh Seal

 

Eros în prim plan

Sus: Too Fat People și Too More Fat People-Leger Vilfort, MOBA. Jos: lucrările consacratului Fernando Botero

 

The Cupboard Was Bare-Pangorda, Bailando-Rosalyn Frederick, Swamp Picnic-Ted Cate Jr, MOBA

Gina’s Demons

Gina’s Demons, Gina, MOBA

Angoasa, colapsul, conștiința ca o scenă de dans pe care demonii Ginei se prind într-un joc ludic ce îi tulbură liniștea frumoasei domnițe. Credeai că Gina a pierdut lupta? Te înșeli, Gina rezistă, nu cedează în fața forțelor demonice, se aranjează și respectă cu strictețe canonul  stressed, depressed but well dressed.

Woman with Washboard Abs

Woman with Washboard Abs, William Niewiarowski, 1975, MOBA

O femeie melancolică privește-n zare. Trece printr-o decepție? Nu mai are bani să-și plătească chiria? A eșuat în plan profesional? I-a expirat abonamentul la sală? Poate nu vom ști ce o macină pe enigmatica domniță, dar un lucru este cert. Și în anul 1975 femeile erau pasionate de powerlifting.