Art 4 Education – de la oameni, pentru oameni

0
461
Art 4 Education
Sursă foto: Facebook / Art 4 Education și Edit: Bîrsan Răzvan

Trei tineri jurnaliști și multă determinare – de atât a fost nevoie pentru a pune bazele unui proiect care să contribuie activ la educație. La educația unor copii care, din diverse motive, nu au avut norocul la un trai mai bun. Treptat, li s-au alăturat și alți binevoitori. Au devenit o mică familie. O familie care și-a dat seama că schimbările se produc doar prin fapte. O familie de susținători și donatori. De la oameni pentru oameni. Familia Art 4 Education.


Loredana Bertișan, Saul Pop și ulterior, Laura Revnic, sunt tineri absolvenți ai Facultății de Jurnalism din Cluj-Napoca. Ei sunt cei care în urmă cu 6 ani au decis să pună umărul la educația copiilor din medii defavorizate. De-a lungul acestor ani, în cadrul Art 4 Education, ei au dat viață: campaniilor de Crăciun, Îndeplinim dorințe, campaniilor privind achizționarea de rechizite, Fă ghiozdanul unui copil, respectiv campaniilor pentru achiziționarea de tablete necesare accesării școlii online, Musai la Școală. Au construit chiar și un centru de zi pentru câțiva copii din Satu Mare, un Centru de Vise.

Pentru a surprinde proiectul în toată esența lui, am stat puțin de vorbă cu părinții fondatori ai Art 4 Education.

Când și cum s-a născut ideea Art 4 Education?

Art4Education a fost prima oară un vernisaj caritabil gândit de logodnicul meu, Saul Pop, în 2014. Evenimentul a fost dedicat unor fetițe din comuna Iara, iar cu banii strânși s-au cumpărat diverse bucurii pentru respectiva familie. Art4Education așa cum e astăzi s-a dezvoltat ulterior, într-o nebunie a noastră de a strânge ghiozdane complet echipate pentru 25 de copii. Mi-a venit ideea gândindu-mă la faptul că foarte mulți copii din mediul rural nu au un ghiozdan complet echipat pe tradiționalul 15 septembrie, iar asta reprezintă din start un început cu stângul la școală. Ei bine, din 25 s-au făcut la vremea respectivă aproximativ 160, iar ulterior am mers mai departe.

Sursa: Facebook/Art 4 Education

Cum ați ales comunitățile de copii asupra cărora v-ați concentrat?

Cred că mai degrabă în majoritatea cazurilor ele ne-au ales pe noi. Profesori dedicați din sate care au văzut ce facem ne-au scris și ne-au prezentat comunitățile, ne-au povestit despre copii și așa am reușit să mergem țintit către ei. Unele cazuri și comunități le mai știam și din experiența noastră din presă, asta a ajutat mult pentru prima campanie.

Care a fost reacția celor din jurul vostru (profesori, colegi, media, donatori)?

Cel mai bine ar putea să spună ei, dar din partea noastră s-a văzut ca o reacție foarte pozitivă. Profesorii FSPAC au fost nu un partener, ci un aliat de mare încredere pentru noi și ne-au ajutat de fiecare dată să ducem la capăt ce ne-am propus, oferindu-ne spațiul de depozitare, dar și donații. De exemplu, Centrul de Vise din Satu Mare s-a renovat într-o serioasă parte cu astfel de donații. Colegii, de asemenea, și-au luat mulți dintre ei rolul de Moș Crăciun, iar cât despre donatori, ei sunt la fel, oameni extraordinari care au devenit așa, o a doua familie pentru noi. Tradiția spune că nu-i Crăciun dacă nu-ți alegi o scrisorică de la copiii din Art4Education. 🙂

Ce dificultăți ați întâmpinat până acum?

Din punct de vedere logistic, până să-i cunoaștem pe partenerii noștri de la BDV.BestAuto care să ne ajute cu mașinile, transportul era mereu o problemă. Cadourile sunt voluminoase, iar ce reușeam să închiriem din banii noștri, resurse limitate, de obicei de la alte firme de profil nu era suficient de încăpător.

Dar dincolo de asta, la capitolul dificultăți ne-am mai lovit de unele mentalități, să le spunem așa. Foarte puține, dar au existat. Noi alegem să nu exploatăm vizual sărăcia, nevoile, grijile cu care trăiesc copiii ăștia. Îi prezentăm decent, frumos, pentru că ei rămân acolo, în comunitățile acelea și nu vrem să fie arătați cu degetul, la fel cum nu vrem să-i expunem în online foarte mult.

Ei, unii oameni ne-au certat, amuzant spus, pentru genul ăsta de abordare. Până la urmă cred că este important să nu facem niciodată rabat de la etica noastră, de la valorile în care credem și slava Domnului avem lângă noi sute de donatori care sunt în asentimentul nostru și fac bine an de an.

Sursa: Facebook / Art 4 Education

Ce vă motivează să continuați?

Faptul că și noi vom fi părinți la un moment dat și ne gândim, „Bun, cum va fi societatea copiilor mei?”. Dacă vrem să fie una sănătoasă, fără încă o generație de sacrificiu, trebuie să le cărăm speranță acestor copii, să îi ajutăm să creadă în ei, să țintească spre o meserie.

Nu poți avea așteptarea ca un copil fără foarte multe resurse să facă performanță (sunt cazuri, dar rare), iar noi considerăm că misiunea e îndeplinită câtă vreme ei încep, ușor ușor, să acorde mai multă importanță școlii, să se gândească la o meserie, să muncească pentru visul lor, mai mic sau mai mare. Dacă ai reușit să-l determini pe unul din 100 să facă așa, e o victorie. Iar noi ne bucurăm să avem astfel de exemple.

Alexandru, un puști din Satu Mare care doi ani la rând venea la întâlnirile cu noi cu aceeași cămașă roșie (cea mai bună a lui, în semn de respect, dar care deja îi era mică la mâneci) studiază acum ca să devină operator CFR și se ocupă și de biserica din sat, trage clopotele șamd. Crede-ne, e o mare victorie.

Sursa: Facebook / Art 4 Education

Cum mențineți legătura cu comunitatea creată?

Dând de veste de fiecare dată când ne mai vine o idee ca să fim #bineîmpreună. 🙂

Ce campanii ați reușit să derulați în contextul pandemic actual?

Am continuat campania de Crăciun „Îndeplinim dorințe” (dorințele copiilor de la Moș Crăciun), adaptată vremurilor în sensul că nu am mai putut primii donatorii cu cadourile, ci a fost nevoie să primim donațiile în bani și să cumpărăm noi. Campania „Musai la școală”, unde până pe 12 decembrie strângem donații ca să cumpărăm tablete copiilor din Oarța de Sus și Homorodul de Sus, tablete de care au nevoie și cu școala online, și fără școala online. Trebuie să ajungă și ei la nivelul la care este viața acum.

Care este cea mai specială experiență de până acum?

Pentru mine sunt două: cea în care una dintre fetițe, jucându-se cu păpușa primită, mi-a spus că o să o cheme Loredana și momentul în care, o altă domnișorică deja mi-a spus că dorința ei de Crăciun e să facă și ea bine la rândul ei.

Pentru Saul, momentele în care găsește copii pasionați de fotografie și îi ajută cu câte un aparat foto, două fete până acum.

Îndeplinirea dorinței unui copil care își dorește să se facă fotograf.
Sursa: Youtube / Art 4 Education

Descrieți în 3 cuvinte Art 4 Education:

Pentru amândoi sunt astea: magie, familie, speranță. 🙂


Toate activitățile celor de la Art 4 Education, atât cele deja desfășurate, cât și cele în curs de desfășurare le poți găsi pe paginile lor de Facebook și Instagram. Trebuie musai să le vizitezi. Exemplifică întreaga magie din jurul proiectului.

De asemenea, aici poți găsi mai multe detalii despre campania Musai la Școală, unde, până pe 12 decembrie, poți pune și tu umărul la educație.

Și uite așa vin dorințele de Crăciun în fiecare an la copiii din Art 4 Education. #bineîmpreună

Sursa: Youtube / Laura Revnic