Cum vine vara, cu toții ne îndreptăm către mare, piscine sau ștranduri pentru a ne bucura din plin de sezonul cald. Și cum „e păcat” să treacă vara fără să ne bronzăm, fiecare se expune în fața soarelui după cum consideră de cuviință.

Din păcate însă, mulți ajung direct la spital, cu arsuri grave, după expunerea la soare. Cele mai susceptibile la aceste efecte nedorite sunt persoanele cu pigment deschis al pielii, ochilor sau părului, adică acele persoane cu fototip I sau II. Mai „protejaţi” sunt cei cu piele mai închisă la culoare, fie constituţional, fie prin expunere anterioară la soare.

Cum te protejezi împotriva arsurilor solare?

  1. Evită să stai la soare între orele 10.00 și 16.00, atunci când razele soarelui sunt foarte puternice. Este indicat să mergi la plajă dimineața devreme sau după-amiaza târziu.
  2. Folosește cremă de protecție solară cu generozitate și cât mai frecvent. Indiferent de tipul de piele, folosește o cremă de protecție solară cu SPF de cel puțin 15. Academia Americana de Dermatologie recomandă folosirea unei creme de protecție cu o valoare SPF de cel puțin 30.
  3. Folosește un balsam de buze cu protecție solară.
  4. Poartă ochelari de soare. Lentilele închise la culoare nu te protejează neapărat mai bine. Atunci când cumperi o pereche de ochelari, verifică întotdeauna pe eticheta care este protecția împotriva radiațiilor UV.
  5. Nu te aștepta ca mersul la solar să te protejeze. Unele persoane consideră că un bronz de “pregătire” le protejează împotriva arsurilor solare și astfel fac câteva ședințe de bronzare artificială înainte de a merge la mare. Însă un bronz de “pregătire” nu poate substitui protectia de calitate pe care ți-o oferă crema de protecție solară. În plus, riscul pe termen lung al bronzării artificiale depășește beneficiile nedovedite ale acestui tip de pregătire.

 Cum se manifestă?

Simptomele arsurilor solare diferă de la o persoană la alta. Gravitatea arsurilor variază în funcție de mărimea zonei afectate, de localizarea lor și de intensitate (apariția veziculelor).

burns
De asemenea, arsurile solare diferă și în funcție de timpul expunerii la soare, dar și de tipul de piele al fiecăruia. Însă, în majoritatea cazurilor se poate vorbi de: sensibilizarea pielii în zonele expuse, înroșirea pielii urmată imediat de senzația de usturime, apariția unor vezicule pline cu lichid, febră, frisoane, dureri de cap, stare generală proastă.

Aceasta arsură cutanată este însoțită, pe termen lung, de îmbătrânirea precoce a pielii și chiar de creșterea riscului de cancer de piele.

Ce faci în caz de arsură solară?

Cu toţii ştim că prevenţia este cheia împotriva arsurilor cauzate de expunerea la soarele nemilos de vară, însă uneori, nici crema cu cel mai mare grad de protecție sau pălăria de soare nu te pot feri de puterea nimicitoare a razelor solare.

Odată ce te-ai ars, este indispensabil sa nu te mai expui la soare și să mergi în locuri umbrite și răcorose. Este necesar să bei cât mai multe lichide, de preferat apă, pentru a rehidrata ţesuturile afectate, şi dacă eşti încă „în agonie” din cauza durerilor de nesuportat, îţi propunem câteva soluţii care te pot ajuta să îţi hidratezi pielea în mod natural.

  1. Aloe vera este unul dintre cele mai bune remedii pentru repararea pielii, deoarece conține gliconutrienți puternici care accelerează vindecarea. Puteți folosi gel de la o plantă proaspătă, ca unguent  pentru a reduce senzația de înțepătură și roșeața  a pielii arse de soare. Aplicat de cinci ori pe zi, va îmbunătăți vizibil starea pielii tale.
  2. Cartofii au compuși pe bază de amidon, care ajută la calmarea arsurilor solare. Taie un cartof crud în felii și aplică-l pe locurile arse de soare.
  3.  Mierea este considerată balsam  pentru arsurile pielii încă de pe vremea vechilor egipteni. De fapt,  autoarea cărții „The Holistic Pediatrician” Kathi Kemper, MD spune: “Studiile sugerează că  mierea poate lucra mai bine decât unele creme antibiotice la accelerarea vindecării, reducerea infecției și minimizarea durerii.”
  4. Uleiul de coriandru. Pentru un efect calmant, utilizați-l sub formă de ulei esențial  pe arsură.
  5. Ceaiul verde. Puneți câteva pliculețe în apă rece. Puteți folosi fie pliculețele de ceai în sine, ca o compresă rece pe zonele arse, sau puteți să vă spălați ușor cu extract de ceai rece. Studiile sugerează, de asemenea, că dacă consumați două căni de ceai verde pe zi, puteți aduce beneficii suplimentare în protecția solară.

arsuri

 

 

Sursă: nutritie-personalizata.ro, acasă.ro

Sursă foto: 2e-prod.ro, 4.bp.blogspot.com, mybebe.md

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here