Voluntarul anului în domeniul sănătății în 2015 ajunge pe acoperișul Europei

Pe 6 August 2016, a luat startul o expediție românească ce și-a propus ca obiectiv escaladarea celui mai înalt vârf al Europei, Elbrus (5.642 m). Aceste eveniment a generat din partea unuia din membrii echipajului de ascensiune și o campanie de colectare de fonduri pentru susținerea copiilor bonavi de cancer.

“A fost un vis al copilăriei mele să ajung să trăiesc cât mai mult senzația zborului, iar escaladarea de altitudine te aduce foarte aproape de cer, acolo unde simți că prinzi aripi pentru a zbura oriunde. Mama mea, care a fost cadru didactic și a lucrat în toată cariera de dascăl cu cei mici, a plecat subit din această lume din cauza cancerului și cred că pot oferi speranță pentru cei care încă mai au șanse. De aceea, în fiecare expediție montană am ales să susțin cauza socială a copiilor care suferă de afecțiuni oncologice”, a declarat Eliza Nițescu, participantă la expediție și inițiatoarea campaniei ARIPI CA ÎN CER. Ascensiunea a fost un succes, punctul cel mai înalt al Europei fiind atins pe 12 August 2016, la ora 8.45 dimineața. Suma pe care inițiatoarea campaniei și-a propus să o strângă din donațiile susținătorilor cauzei este de 5.642 de lei (1 leu pentru fiecare metru al muntelui Elbrus), însă chiar și la o aproape o săptămână după încheierea expediției, obiectivul a fost îndeplinit în proporție de numai 50%. “Campania pentru Școala de Spital a primit donații cuprinse între 10 și 500 de lei, atât de mari sunt diferențele între donații. Din păcate, eforturile unui fund raiser în România, oricât de mari, depind strict de cercul de apropiați. Oamenii nu au încredere să doneze unor persoane pe care nu le cunosc, chiar dacă organizațiile pe care le reprezintă sunt unele dintre cele mai cunoscute și cu activități transparente. Media donațiilor rămâne între 70 și 100 de lei, iar cauza cancer provoacă reticență extremă în rândul multor persoane. Oamenii preferă să nu se expună niciunui risc emotional, așa că, pe lângă scepticismul legat de fund raiserii necunoscuți, intervine și teama implicării sufletești într-o cauză în care lupta este una dură…”, a mai declarant Eliza Nițescu.

Campania de susținere a copiilor bolnavi de cancer sprijină proiectul “Școala de spital”, demarat în 2012 la Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic Bucuresti “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”. Proiectul se adresează copiilor și tinerilor cu diferite forme de cancer, boli ale sângelui sau anemii grave. În prezent, acest proiect se poate desfășura doar prin implicarea persoanelor sau companiilor private, cu sprijinul finanțării acordat de acestea.

Aproximativ 70.000 persoane sunt bolnave de cancer, iar peste 500 de copii sunt diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an în țara noastră. După datele furnizate de Ministerul Sănătății, 60% dintre copiii și adolescenții bolnavi de cancer sunt spitalizați în București în cele două unități de specialitate și anume Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu și Institutul Clinic Fundeni. Ei sunt forțați să întrerupă temporar sau definitiv școala, din cauza tratamentului sau din cauza recidivării bolii.  Acești copii și tineri doresc să învețe, să citească, să participe la sesiuni educative, să se gândească la o profesie pe care o pot practica în viitor. Acești copii și tineri visează la lumea normală pe care să o construiască și în care să aibă locul lor. Cu ajutorul proiectului “Școala de spital”, copiii și adolescenții bolnavi de cancer primesc șansa ca pe timpul spitalizării să își poată continua studiile chiar în mediul în care sunt internați.

Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă este convingerea Asociației P.A.V.EL., angajată zi de zi
în misiunea de susținere a încrederii în vindecare a copiilor internați în secția de Oncopediatrie a Institutului Fundeni. Fiecare ajutor contează în bătălia cu cea mai necruțătoare boală și este esențial ca tot mai mulți voluntari și donatori să se implice în această luptă, cu atât mai mult ținând cont de faptul că astăzi, cancerul este a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români.

„Pe ELBRUS voi fi mai aproape de aripile de care au nevoie acești copii atinși de cea mai necruțătoare maladie, pentru a zbura cât mai departe de ea, iar viața lor să nu mai însemne cancer, ci să se transforme într-o viață CA ÎN CER!”, susține Eliza Nițescu, care a atins vârful pe 12 August 2016, purtând în suflet și misiunea încredințată de copii.

Eliza Nițescu este la a treia experiență reușită de escaladare a unui vârf important, ea având până acum în palmares și escaladarea Kilimanjaro, Africa (atingerea vârfului Uhuru Peak 5.895 m, în luna August a anului 2015), precum și cel mai înalt vârf al Alpilor, Mont Blanc (4.810 m, Iulie 2014), în ambele expediții având de asemenea drept cauză de umanitară cazurile copiilor care suferă de afecțiuni oncologice (beneficiar a fost tot Asociația P.A.V.E.L.). Eliza și-a propus ca în fiecare an să îndeplinească un obiectiv montan mare, iar pentru 2017/2018 are în plan atingerea celui mai înalt vârf din America de Sud, Aconcagua (6.962 m), singura provocare în acest moment fiind lipsa de fonduri pentru a finanța expediția și echipamentul necesar. Pentru toate aceste realizări, cât și pentru restul campaniilor umanitare în favoarea copiilor care suferă de afecțiuni oncologice, Eliza Nițescu a fost desemnată Voluntarul anului 2015 în domeniul sănătății, în cadrul celei de-a cincea ediție a Galei Naționale a Voluntarilor, premiul fiindu-i înmânat de Raed Arafat.

“Doar împreună putem reda aripilor celor care au nevoie de ajutorul nostru. Numele fiecărui donator este scris pe steagul care a ajuns pe ELBRUS, dar mai ales, numele fiecărui donator va rămâne scris pentru totdeauna în destinul unui copil căruia îi poți reda viața. Fii recunoscător pentru viața frumoasă și lipsită de griji pe care o ai și alege să îți pese de cei de lângă tine!” este îndemnul Elizei, care îi invită la un gest umanitar pe toți aceia care au puterea de a schimba ceva în destinul celor care au toată viața înainte – copiii!

Donațiile se pot face direct în contul Asociației P.A.V.E.L., RO16BPOS71003031332RON01, deschis la BancPost, cu mențiunea: donație pentru campania ARIPI CA ÎN CER sau prin intermediul platformei Galantom, la următorul link:

http://pavel.galantom.ro/elbrus

DESPRE P.A.V.E.L.

Asociaţia P.A.V.E.L. –  asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, ONG înfiinţat în 10 mai 1996.

Asociaţia P.A.V.E.L. are drept scop îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informaţional, psihologic, social şi material copiilor, tinerilor bolnavi şi familiilor lor.

Programe şi activităţi desfăşurate de echipa P.A.V.E.L.:

 1. Casa părinţilor – găzduire gratuită pe perioada de spitalizare pentru copii bolnavi şi părinţii lor
 2. Asistenta socială şi ajutor umanitar de urgenţă
 3. Evenimente speciale pentru copiii care petrec sărbătorile în spital
 4. Tabere şi excursii pentru copii şi tineri
 5. Terapie prin ludoterapie, arte combinate şi terapie ocupaţională
 6. Consiliere psihologică
 7. Şcoala de spital pentru copii şi adolescenţi spitalizaţi – servicii educaţionale adaptate condiţiei de sănătate
 8. Consiliere juridică
 9. Kinetoterapie
 10. Recuperare prin stimulare senzorială
 11. Îmbunătăţirea condiţiilor de îngrijire şi tratament în secţiile de oncopediatrie şi de promovare a drepturilor pacienţilor şi de îmbunătăţire a imaginii acestora
 12. Campanii umanitare pentru cazurile sociale care necesită sprijin financiar pentru tratament şi îngrijire de calitate
 13. Campanii de conştientizare a publicului asupra semnelor cancerului la copii şi de prevenţie în rândul tinerilor
 14. Telverde (Cancer Helpline) 0 800 800 421, linie telefonică disponibilă gratuit din 2007, număr la care pot fi oferite informaţii copiilor şi adolescenţilor bolnavi de cancer, părinţilor precum şi publicului larg interesat. Cancer Helpline este primul şi singurul telefon de acest tip din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here