„Aproape de artă, aproape de oameni”, un proiect educativ dedicat copiilor

0
64
Aproape de artă, aproape de oameni
Proiectul constă în prima etapă, în punerea la dispoziție a 4 materiale video în care restauratorii MNAR povestesc într-un limbaj accesibil, despre pictura în ulei, pictura pe lemn, gravura și arta ceramicii.

Cum se face o linogravură sau o pictură în ulei?
Ce este ceramica?
Cum înseamnă tempera pe lemn și cum se pictează pe lemn?


Sunt câteva întrebări care arată curiozitatea copiilor și adolescenților, la care și-a propus să răspundă proiectul „Aproape de artă, aproape de oameni”.


Realizat cu sprijinul AFCN, proiectul constă în prima etapă, în punerea la dispoziție a 4 materiale video în care restauratorii MNAR povestesc într-un limbaj accesibil, despre pictura în ulei, pictura pe lemn, gravura și arta ceramicii. Poveștile împărtășite de aceștia sunt ilustrate cu imagini în care vedem cum este realizată o floare de crin în fiecare dintre cele patru tehnici descrise în cadrul proiectului.


Clipurile astfel obținute sunt dedicate în principal şcolilor din România, fiind recomandate orelor de arte vizuale, de istoria artei şi de istoria culturii universale pentru gimnaziu, ca suport auxiliar în desfăşurarea orelor de curs.
Cu toate acestea, oricine își dorește să fie mai „aproape de artă” poate vizualiza clipurile pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale proiectului.


În dezvoltarea proiectului, clipurile vor constitui un punct de plecare pentru incursiuni în artă și în cunoașterea muzeului, în cadrul programelor educative viitoare ale MNAR.

„Aproape de artă, aproape de oameni”, un proiect realizat de Asociația Art&Co în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi dedicat şcolilor din România, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Proiectul este realizat cu participarea restauratorilor MNAR. Lucrările ilustrate fac parte din patrimoniul MNAR.


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.