Aplicația Zoom ia măsuri în urma incidentelor create de guvernul chinez

0
189
Zoom și guvernul chinez
Zoom, China, pandemie, securitate IT, aplicație gratuită

De la întâlnirile în scop educațional la cele în interes profesional, aplicația Zoom a devenit, fără îndoială, cea mai descărcată și accesată pe întreaga perioadă a pandemiei. Succesul se datorează unei combinații benefice utilizatorilor, adaptată la situația din ultimele luni: accesibilă și gratuită în cea mai mare parte a cazurilor.

Îndoielile referitoare la securitatea platformei au fost prezente încă de la apariția acesteia din anul 2013. Creată inițial pentru a facilita întâlnirile online din domeniul afacerilor, Zoom a ajuns să fie, în prezent, interzis pentru elevii din New York și pentru întreg statul Singapore. În urma acestor suspendări, compania a declarat că urmează să îmbunătățească situația în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea, pentru siguranța celor 200 milioane de utilizatori.

Zhou Fensugo, un activist chinez stabilit la New York, a organizat la începutul lunii iunie o întâlnire virtuală pe platforma Zoom unde, alături de alți 250 de participanți, a fost dezbătut subiectul protestelor din Piața Tiananmen (Beijing, China) din anul 1989. El a ales această aplicație ca loc de desfășurare a discuției în favoarea altor platforme precum Faceboook și Twitter, deoarece utilizarea acesteia nu este restricționată sau cenzurată în China.

Câteva zile mai târziu, Fensugo a descoperit că i-a fost blocat contul de Zoom chiar de către compania americană. Ulterior, s-a aflat că nu a fost singurul caz. La solicitarea guvernului de la Beijing, grupul cu sediul în California a blocat conturile altor doi utilizatori, cetățeni din Hong Kong, pentru programarea unor întâlniri ce aveau ca subiect principal o discuție ce reprezenta o ilegalitate în China.

Toate cele trei conturi inițial suspendate au fost reactivate la scurt timp, dar demersul a trimis aplicația în centrul unor controverse. După numeroasele plăceri referitoare la securitatea și confidențialitatea utilizatorilor, platforma Zoom, care a devenit esențială pe întreaga perioadă a pandemiei, se confruntă cu aceeași problemă întâmpinată și de cei de la Google și Facebook: implicarea guvernului chinez în ceea ce privește viața privată.

Pentru a-și asigura în continuare prezența pe piață fără alte probleme, Zoom va lua noi măsuri: compania nu va mai bloca alte conturi la cererea guvernului dacă acestea aparțin unor persoane care nu se află pe teritoriul Chinei în momentul desfășurării întâlnirilor online. În plus, va fi permisă posibilitatea blocării participanților dintr-o anumită regiune astfel încât, dacă statul comunist va solicita acest lucru, accesul cetățenilor chinezi la întâlnirile planificate online pe platformă vor fi limitate.

De asemenea, reprezentanții companiei au recunoscut faptul că, în trecut, unele apeluri au putut trece prin serverele Chinei, din cauza faptului că acest stat solicită ca datele utilizatorilor săi să fie pe serverele găzduite de țara în sine. Zoom s-a asigurat însă că viitoarele întâlniri virtuale nu vor mai întâmpina astfel de probleme în viitor.