… nu ne oprim niciodată cu adevărat, călătoria nu e niciodată încheiată, pentru că înflorim mai departe, așa cum i se întâmplă omizii, care, atunci când crede că lumea s-a sfârșit, devine fluture.

Fiecare carte este mai mult decât o simplă poveste, iar noul roman al Ceceliei Ahern, “Anul în care te-am întâlnit”, câștigător al Irish Book Award for Most Popular Fiction, îți oferă o lecție de viață care te absoarbe cu totul în paginile ei și te pune serios pe gânduri. Este genul de carte care rămâne cu tine mult timp după ce ai citit-o, care te ajută să găsești răspunsurile întrebărilor care te macină, dar mai ales care te învață să pui întrebările corecte.

“Anul în care te-am întâlnit” este confesiunea unei femei mature despre cum depășește momentele de maximă tensiune, despre cum simte, iubește și urăște cu toată ființa ei tot ceea ce o înconjoară. „Aveam 5 ani când am aflat că o să mor.” Așa își începe Jasmine povestea. Bântuită de această descoperire din copilărie, Jasmine muncește fără întrerupere din dorința de a da sens fiecărei clipe a vieții sale. Fără vreo zi de concediu medical, fără să se plângă și mereu prea obosită pentru a se ocupa ea însăși, aceasta ajunge să fie exemplul tipic de workaholic.

Bineînțeles că, în momentul în care este concediată și e nevoită să stea un an în “vacanta de gradina”, Jasmine intră în depresie. Pentru o persoană activă precum e ea, a sta acasă este un adevărat coșmar. Deprimată, aceasta își canalizează disperarea spre vecinul ei Matt, un realizator de emisiuni radio pe care nu-l suportase niciodată până atunci din cauza obiceiurilor sale vicioase. între timp, va începe să aibă grijă de sora ei, Heather, care suferea de sindromul Down și pe care o neglijase destul de grav în ultima vreme.

Soarele din această poveste este Monday sau domnul cu nume de zi. El este mesagerul cu vești bune și începutul după care tânjește Jasmine. Odată cu apariția lui, Jasmine va înțelege că viața ei e pe cale să se schimbe. Perioada următoare îi va fi benefică, va fi anul în care va descoperi adevăratul sens al vieții. Va deschide ochii către casa și grădina în care s-a mutat de patru ani și pe care nu a apucat să le descopere. Se va cunoaște pe sine și va vedea pentru prima dată frumusețile din jur pe care până atunci obișnuia să le ignore, așa cum mulți dintre noi obișnuim să facem.

De-a lungul celor patru anotimpuri vom descoperi evoluția personajului, grădina minunată care înflorește odată cu trăirile ei și vom primi o nouă lecție din partea Ceceliei Ahern: și anume că atunci când ne aflăm pe marginea prăpastiei și vedem doar negru în față, e vorba de fapt despre un nou început mai frumos și mai bun, despre o nouă lume pe care o vom îmbrățișa cu aripile deschise.

“Anul în care te-am întâlnit” este o lectură ușoară, în care evenimentele sunt tratate cu un aer copilăresc. Cecelia reușește să creeze ca întotdeauna personaje diferite, chiar bizare, însă frumoase și pline de viață.

Apărută în octombrie 2014, la prestigioasa editură Harper Collins, cartea, premiată cu Irish Book Award for Most Popular Fiction, se bucură deja de statutul de bestseller internațional, la fel ca și celelalte romane ale Ceceliei. “Anul în care te-am întâlnit”, proaspăt apărut la Editura ALL, este un roman care te absoarbe cu totul în paginile lui, lăsându-te în compania unei eroine care, cu o sensibilitate remarcabilă, parcurge drumul anevoios de la omidă la fluture.

Sursă foto: literaturapetocuri.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here