Departe de a mai fi un joc al aventurierilor, pokerul a devenit în ultimii ani vedeta globală a jocurilor. Abordat de matematicieni, pokerul s-a relevat drept cel mai complex joc din lume, peste șah și Go, super-computerele reușind cu greu, abia recent, să învingă adversari umani – și asta doar în anumite condiții.
Însă pokerul nu este numai o ghicitoare matematică, ci și un excelent antrenor personal, pe chestiuni generale de viață. Jucătorii buni de poker deprind abilități și calități demne de invidiat, atât de avansate încât este o modă pe Wall Street să se angajeze jucători buni de poker la administrarea de fonduri financiare. Auto-controlul, calculul lucid, curajul deciziilor dificile dar corecte și multe-multe alte calități fac din poker o armă teribil de eficientă în orice domeniu uman ar fi aplicat.
Vom sumariza aici un articol faimos scris cu câțiva ani în urmă de unul din părinții teoriei jocului de poker, David Sklansky, intitulat „Poker is Good For You” – „Pokerul este bun pentru tine”.
Pokerul este un bun profesor. Învățarea depinde de feedback. Când luăm o decizie suntem pedepsiți sau recompensați în funcție de calitatea deciziei și ne adaptăm. În poker, rezultatul unei decizii se reflectă pe termen lung în rezultatul financiar și în timp aflăm că deciziile bune pot părea greșite pe moment, însă la final, când tragem linia, se vor dovedi corecte.
Pokerul îți dezvoltă gândirea logică. Acest joc foloseste conceptul de „informație incompletă” (nu știm cărțile oponentului nostru) și trebuie să ne folosim logica pentru a compensa această lipsă. În timp, învățăm să gândim la fel de rațional în toate situațiile din viată când ne lipsesc informații importante.
Pokerul îți îmbunătățește răbdarea. Probabil că nerăbdarea este sursa celor mai multe greșeli și gafe. În poker, disciplina este totul. Capacitatea de a renunța la cărțile proaste și de a aștepta doar situațiile avantajoase se dezvoltă pe măsură ce suntem „pedepsiți” când suntem nerăbdători și jucăm cărți perdante. Și atunci devenim răbdători în mod asumat, când vedem că nerăbdarea noastră este nerentabilă.
Pokerul te ajută să cauți beneficiile pe termen lung. Acestea sunt de fapt singurele beneficii reale în viață. Avantajele pe termen scurt sunt de fapt false avantaje, căci satisfac doar nevoia de moment. Luați ce vreți, de pildă mersul la sală sau învățatul. Pe moment par doar bătaie de cap și efort, însă rezultatele ulterioare sunt tot ce contează. Pokerul nu recompensează imediat jucătorul. Uneori, pierdem chiar dacă jucăm perfect. Însă pokerul ne învață să facem jocul perfect chiar dacă în acest moment ne-a adus pagube. Pe termen lung, mișcarea perfectă, repetată la nesfârșit, va aduce cu certitudine beneficii.
Pokerul te invață să fii realist. În acest joc, iluziile nu funcționează. Orice decizie nerealistă este pedepsită cu bani în minus. În poker nu există impostură: ori știi jocul, ori pierzi. Orgoliul, privilegiile, relațiile, lăudăroșenia nu sunt câștigătoare aici. Doar o viziune realistă asupra propriilor capacități poate aduce succesul. Este inutil de subliniat cât de profitabilă ar fi această atitudine în viața profesională a oricui.
Pokerul te ajută să te adaptezi schimbărilor. În poker oricine poate câștiga oricând cu orice mână, în condițiile potrivite. De aceea, niciun avantaj, oricât de mare, nu este pentru totdeauna. Când se schimba condițiile, este necesar să ne reevaluăm situația și să acționăm în funcție de aceste schimbări. Cei care se cramponează de o situație dată pierd imediat ce lucrurile iau alta întorsătură.
Pokerul te ajută să cunoști oamenii și să devii tolerant. La poker, ca să câștigăm trebuie să știm să gândim cu mintea adversarului nostru – și nu există metodă mai bună de cunoaștere a celor din jur. În plus, la mesele de poker se întâlnesc cei mai diverși oponenți. Aici nu există criterii de rasă, sex, culoare sau religie, căci câștiga cel mai bun. Iar cei mai buni își câștigă respectul oponenților, indiferent cât de diferiți sunt de aceștia în viața reală.
Pokerul te ajută să înveți să pierzi cu seninătate. Când ai făcut jocul corect și ai pierdut din cauza ghinionului, ai o consolare: știi că pe termen lung jocul corect îți va aduce bani. Și chiar așa se întâmplă, indiferent de faptul că în clipa aceasta ai pierdut un pot mare. În timp, aceste pierderi de moment devin ușor de depășit și te învață să gestionezi cu aceeași înțelepciune și esecurile din viața reală.
Pokerul te invață să nu iei personal un conflict. Pokerul este conflict, înfruntare între oponenți. Însă jucătorii de poker sunt foarte buni prieteni între ei, indiferent de războiul dus la masa de poker. Nu oponentul este vinovat de faptul că ai pierdut, ci modul cum ai jucat tu personal. El este doar un reper care ți-a arătat propria valoare – o atitudine perfectă și în viață.
Pokerul te ajută să planifici totul din timp. Într-o rundă de poker este necesar să anticipi, măcar cu aproximație, ce se va întâmpla până la finalul acesteia – altfel riști să faci greșeli inițiale care se vor amplifica pe măsură ce mâna evoluează. O decizie inițială greșită va face ca tot ce urmează să fie greșit, până la capăt – și sunt nenumarate exemplele din viața reală care ilustrează acest punct.
Pentru referință, iată articolul complet al lui David Sklansky, pe care vă sfătuim să-l citiți cu atenție, căci conține multe alte paralele excelente, dincolo de sumarul alcătuit de noi.
În final, unde și cum se poate juca poker în siguranță? Dacă aveți în oraș un club de poker, puteți încerca acest joc la mize foarte mici pentru a nu pierde bani ca începător. Ideal este să încercați pokerul online, căci viteza de învățare este mult mai mare și jocul este accesibil de acasă. Vă sfătuim însă să consultați mai întâi un excelent site de inițiere, IntelliPoker, de unde veți putea deprinde bazele jocului și nu numai. Deasemeni, PokerNews România este o bună sursă de știri din poker, dar și de strategii ale jocului