Antichităţi- Consignaţii- Anticariate- Magazine de vechituri

0
1463

Magazinele de antichităţi au alt miros, alt farmec. Intri şi cauţi până când găseşti ceva ce nu căutai de fapt, dar care ţi-a atras atenţia si te-a făcut curios. Te conectezi foarte uşor cu acel obiect, o fi o vază, o farfurie din ceramică, o mască din lemn, un ceas sau  o carte veche. Mai ales dacă ai şi ochi de colecţionar, apreciezi imediat valoarea obiectului şi unde merge încerci să şi negociezi. În primul rând, colecţionarii, dar şi iubitorii de antichități sunt clienţii cei mai fideli ai consignaţiilor din Bucureşti. Vorbim despre colecţionari de artă, de bijuterii, de sculpturi  sau de aparate foto vechi.

Uneori în aceste magazine te simţi ca într-un muzeu, uneori nu prea ştii exact utilitatea anumitor obiecte pentru că nu se mai folosesc și nu se mai fabrică. Adevărul este că nu poti şti cu exactitate de unde provin sau unde au fost realizate. Există o anumită energie pe care un obiect  ţi-o transmite şi te face să ţi-l doreşti în casă.

Într-adevăr colecţionarii nu se mulţumesc numai cu o cotroboială prin magazinele de antichităţi, mai nou se practică şi search-ul online pe anumite site-uri specializate. Este  o soluţie mai comodă pentru pasionaţii şi colecţionarii care nu au timp să cutreiere prin consignaţii. Ce se mai colecționează acum? Colecționarii sunt interesați de tablouri vechi, dar de autori cunoscuți. La tablourile cu autor  anonim, valoarea poate scădea. În consignațiile de vechituri mai găsești multe farfurii din porțelan cu modele tradiționale, figurine  din lemn sau soldați din fier. În București se organizează târguri în parcul Obor, în curtea Palatului Suţu sau la Muzeul Ţăranului. Iubitorii de antichităţi pot să negocieze pretul diverselor obiecte de artă, cărţi, fotografii, mobilier de epocă, costume vechi, numismatică, bijuterii  sau alte obiecte de decor.

Într-adevăr valoarea unui obiect este mai mare cu cât obiectul este mai vechi. Acum se pare că revine la modă şi la mare căutare mobila bunicii, bijuteriile sau modelele de  haine vechi. Vintage-ul este noua modă. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai scump. În străinătate sunt mult mai apreciate obiectele de mobilier vechi, dar  recondiţionate. Noi parcă încă ne ferim  sau ne ruşinăm de mobila bunicii  sau de alte obiecte găsite în podul ei.

 

 

Text si foto: Cristiana Salahoru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.