Anticafeneaua, locul în care nu plăteşti consumaţia

0
1783

Conceptul de „anticafenea” a ajuns să fie tot mai întâlnit în Europa, inclusiv in România. În ultimul timp, tinerii au început să aleagă anticafenelele în defavoarea cafenelelor obișnuite, care pentru unii dintre noi nu sunt chiar atât de convenabile, mai ales când vine vorba de prețuri. Deși numele de anticafenea ne duce cu gândul la un loc care se opune total noțiunii de cafenea, în care cafeaua și băuturile de orice tip par că nu se servesc, iată că nu este deloc așa!

Ei bine, aceste locuri de relaxare, căci în fond anticafenelele își doresc același lucru pe care îl doresc și obișnuitele cafenele, anume, destinderea clienților, aduc în vizor o nouă metodă. Proprietarii acestor locuri și-au propus să pună la dispoziție un spațiu liniștit, destinat relaxării, un loc unde poți veni să citești o carte, să lucrezi în tihnă sau chiar să stai de vorbă cu un prieten. Tot ce trebuie să faci este să vii aici, să consumi pace, voie bună și cafea, fără să plătești însă consumația. Singurii bani pe care trebuie să îi lași aici îi reprezintă taxa fixă care este stabilită pentru fiecare oră petrecută într-unul din aceste frumoase locuri. În acest tarif sunt incluse băuturi (non-alcoolice), gustări și deserturi atât cât poți duce. Pentru că majoritatea celor care vin în astfel de localuri sunt studenți, prețul este pe măsură, așadar deloc costisitor.

Multe dintre aceste anticafenele îți pun la dispoziție chiar și posibilitatea de a organiza sau de a participa la prezentări, evenimente, seri de lectură, expoziții într-un ambient mai mult decât plăcut. Așadar, anticafeneaua pare ceva mai mult decât o simplă cafenea, ea devine un spațiu cultural, artistic și social complet.

În cele mai multe cazuri, aceste localuri îți oferă toate elementele de care ai nevoie pentru proiectele și planurile tale,  cum ar fi wi-fi, imprimantă, scanner și chiar posibilitatea de a-ți aduce pachet de acasă sau din alte magazine, în cazul în care preferatele tale nu se găsesc în meniul lor.

8a68a3b7689615193731a4136f0db46f7f8dcf11

Noul concept de anticafenea s-a răspândit din Rusia în toată Europa. Scriitorul rus Ivan Mitin, autorul acestei idei, a gândit spațiul ca pe un loc în care oamenii să vină pentru a-și petrece cât de mult timp vor, iar la final să lase suma pe care și-o dorește fiecare. Pe parcurs, Ivan a impus un tarif pe oră şi a deschis un lanţ de anticafenele în Moscova, iar apoi în alte oraşe, precum Sankt Petersburg, Ljubljana, Londra, Kiev, Roma, Tallinn şi Bucureşti. În curând, el va deschide o nouă anticafenea în New York.

În București există momentan o singură anticafenea, însă sperăm la mai multe. Anticafeneaua de la noi, Seneca AntiCafe, este un loc care „pune preţ pe timp, restul gratuit“. Pentru 8 lei pe oră, oferă ceai, gustări, wi-fi, acces la proiector, imprimantă, scanner, cărţi, reviste de specialitate, biblioteci online, jocuri de masă şi spaţiu de lucru. Mâncarea şi băutura (non-alcoolică) poate fi adusă de acasă și aici, iar cei care petrec mai mult de 5 ore în anticafenea nu mai plătesc restul timpului. Seneca AntiCafe ne îndeamnă să punem preț pe timp (mai ales pe cel pe care îl petrecem aici) și mai putin pe consumație.

Locația și-a deschis recent ușile pe strada Arhitect Ion Mincu din București și este un spațiu mai mult decât relaxant. Designul anticafenelei este unul primitor și călduros, piesele de mobilier sunt din lemn, becurile sunt suspendate și unul dintre pereți este acoperit în totalitate cu ziare. Există mesaje frumoase pe pereți, conexiune bună la internet, iar dacă vi se descarcă telefonul sau laptop-ul fiți fără grijă, multe prize instalate vă vor sări de îndată în ajutor!

974x468

d9c9dfb45754366f6d5f14573ee61e869e5c0f47

2eafb837ffc85d58b21f3469a5e40aa613f870e2

orig

Sursă foto: senecanticafe.ro