Anne Dorval, actrița din Mommy, inspirația pentru „Doar sfârșitul lumii”, al lui Xavier Dolan

0
68

Cel mai recent film al lui Xavier Dolan, „Doar sfârsitul lumii”/ „Juste la fin du monde” –mult așteptatul lungmetraj ce rulează zilele acestea în cinematografele românești – este inspirat din piesa omonima a lui Jean-Luc Lagarce. Puțină lume știe că ideea de a face un film după piesa de teatru „Juste la fin du monde”, a lui Lagarce, i-a fost dată lui Dolan de prima sa muză, actrița Anne Dorval, cea care a jucat în majoritatea filmelor tânărului regizor, considerat„copilul teribil al Canadei”: Mommy, Laurence Anyways, Heartbeats, I Killed My Mother. Cel mai recent, Mommy, a primit,în 2014 Premiul Juriului la Cannes.

La începutul anilor 2000, Anne Dorval a avut un rol în piesa respectivă și a rămas extrem de impresionată de text. Ea este cea care i-a înmânat lui Dolan întregul scenariu original, cel folosit de Anne atunci, cu adnotările aferente. „Ți se potrivește perfect!”, i-a zis actrița atunci.

Patru ani a așteptat dosarul destul de voluminos în sertarul lui Xavier Dolan. Abia după ce a terminat lucrul la Mommy (2014), regizorul a șters praful de pe acel scenariu. „Am început să-l recitesc și, pe la pagina 6, am știut că acesta este următorul meu film. Pentru că abia acum l-am înțeles. Dacă l-aș citi din nou cu mintea de acum patru-cinci ani, nu i-aș da nicio șansă”.

„Doar sfârșitul lumii” a fost premiat la Cannes, în 2016 și se regăsește pe lista scurtă pentru cel mai bun film străin – Oscar 2017.

Louis (interpretat de actorul Gaspard Ulliel), un scriitor tânăr, foarte bolnav, se întoarce acasă după o absență de 12 ani, pentru a-și anunța familia că urmează să moară.

Din distribuție: Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort), Marion Cotillard (Big Fish, A Good Year, Inception, Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose), Lea Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adele), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising) si Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can).

„Doar sfârșitul lumii”/”Juste la fin du monde”/ „It’s Only the End of the World” (2016) este adus în România de Independența Film, casă de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.