Animalele străzii au fost și ele afectate de criza instaurată de Covid-19. Implementarea unei stări de urgență a determinat autoizolarea în casă. Astfel multe animale abandonate au rămas nehrănite și neîngrijite. Totodată, imposibilitatea de deplasare atât în localitate, cât și în afara ei, a îngreunat acțiunile de depistare și salvare a unor animale rănite.
Asociațiile de animale
În ciuda restricțiilor impuse, asociațiile ce salvează animalele străzii și-au continuat activitatea respectând normele cerute de lege. Asociația pentru protejarea animalelor NUCA și-a continuat acțiunile de binefacere. Chiar și în luna aprilie aceasta a coordonat o campanie de sterilizare în orașul Huedin în urmă căreia au fost sterilizați 21 de câini și pisici, atingând un număr total de 170 în decursul campaniilor desfășurate în acest an.
Aceștia afirmă că numărul voluntarilor nu s-a modificat, însă, în continuare este destul de mic. De asemenea, nici numărul adopțiilor nu s-a schimbat în vreun fel anume.
Asociația NUCA este o organizație apolitică și non-profit, a cărei muncă este bazata în întregime pe ajutorul voluntarilor. De-a lungul timpului au desfășurat mai multe campanii de sterilizare, de educare cu privire la abandon și acțiuni de salvare, ajutând animalele străzii să ducă o viață mai bună sau să își găsească o familie iubitoare.
Voluntar de profesie
Din fericire, această muncă de salvarea a necuvântătoarelor nu este atribuită doar asociațiilor cu specific. Societatea civică se implică destul de mult atunci când găsește animale abandonate, rănite sau pierdute. Astfel, pe rețelele de socializare există grupuri pentru fiecare județ, sau chiar localitate, unde iubitorii de animale postează anunțuri legate de animale pierdute sau despre posibile adopții.
Corina Ilea este într-adevăr o salvatoare. Înainte de restricțiile de circulație aceasta aduna pisicile abandonate și le îngrijea până când le găsea o casă și un stăpân iubitor. Dacă nu reușea să găsească foster pentru ele, le oferea hrană și un adăpost la locul său de muncă.
Tânăra afirmă că în această perioadă nu s-a mai putut deplasa să salveze pisici, însă a reușit să găsească adăpost pentru trei dintre cele salvate anul trecut.
„În perioada asta din cauza că nu am mai prea ieșit din casă, nu am găsit nici alte pisici de preluat. Dar, mai aveam trei rămase din ‘stocul’ de anul trecut, pe care surprinzător am reușit să le dăm în adopție cu succes. Erau cazuri mai greu de adoptat, una fiind adultă și nesterilizată încă, iar celelalte două, fiind și ele deja destul de măricele, am avut pretenția să nu le despărțim și să plece împreună în adopție. Deci, pot să zic că din punct de vedere al adopțiilor a fost favorabil. Posibil că necesitatea oamenilor de a avea companie în timpul izolării a fost un impuls pentru a lua decizia de adopta. Pe partea de rescue, pentru că nu avem cazuri noi, și din păcate fiind în izolare nu mai avem nici acces la spațiul de la birou, momentan, am încercat totuși să nu stăm degeaba. Prin urmare, ne-am îndreptat toată atenția către cazul unui pisic bolnav care are nevoie de susținere financiară pentru tratamentul care îi poate salva viața. Încercăm să ajutăm atât financiar, cât și cu organizarea de strângere de fonduri, administrarea paginilor de Facebook și Instagram pentru el, etc. Iar, în cele din urmă, pentru că am rămas fără pisicile noastre, astăzi tocmai am luat oficial în foster un pisic de la o altă asociație.”
Corina are o pagină de Facebook intitulată Cafeaua cu pisici, dedicată activității sale de voluntar, unde postează poze și povești ale felinelor pe care le îngrijește pentru a ușura adopția lor. Aceasta își dorește ca în viitor să deschidă un ONG pentru ca această activitate să se extindă și să poată ajuta cât mai multe animale.
Odată cu posibilitatea oamenilor de a se deplasa fără restricții în localitate, traiul animalelor de pe stradă se poate îmbunătăți existând astfel posibilitatea ca aceștia să le poată hrăni și să le ofere un posibil adăpost. Totodată, acum este momentul optim de implicare în astfel de acțiuni de voluntariat, fie în cadrul unei asociații, fie pe cont propriu.
Este importantă conștientizarea faptului că oamenii nu sunt singurii afectați de aceste condiții și că orice faptă mică poate salva o viață.