Angèle Dubeau şi muzica lui Ludovico Einaudi la Ateneul Român

0
190

Bucureşti, 16 februarie 2016. Cunoscuta violonistă canadiană, Angèle Dubeau, revine în România după 32 de ani pentru susţinerea unui concert unic ce va avea loc în Sala Mare a Ateneului Român, duminică, 13 martie, de la ora 11.30. Cu această ocazie, se vor face auzite pentru prima dată în România, lucrări de Ludovico Einaudi, unul dintre cele mai importante nume din muzica clasică contemporană internațională, cu un remarcabil succes de public. De asemenea, vor fi interpretate piese compuse de Arvo Pärt, cel mai des interpretat compozitor de muzică clasică contemporană din ultimii cinci ani. Artista va cânta alături de La Pietà – un ansamblu cameral feminin format din unele dintre cele mai bune muziciene ale Canadei. Emoţia şi nerăbdarea venirii artisei Angèle Dubeau în România este cu atât mai mare, având în vedere că va cânta pe vioara Stradivarius numită „Des Rosiers”, una dintre cele mai valoroase din lume, fabricată în 1733 şi inclusă în Patrimoniul Naţional al Canadei.

Angèle Dubeau, una dintre cele mai cunoscute şi premiate violoniste din Canada se numără printre puţinii artişti de muzică clasică internaţionali câstigători ai unui Disc de Aur pentru numărul-record de discuri vândute. Artista a susţinut concerte în toată lumea şi a obţinut numeroase premii internaţionale, iar de 20 de ani conduce „La Fête de la Musique de Mont-Tremblant”, un festival de muzică clasică. La vârsta de 15 ani, în timpul studiilor făcute la Conservatorul din Montreal, Angèle Dubeau a câştigat primul premiu important. A urmat Juilliard School of Music din New York, cu Dorothy DeLay, apoi a luat lecţii de perfecţionare cu marele violonist şi pedagog roman, Ştefan Gheorghiu, de care sunt legate nostalgia şi dorinţa revenirii în România, după o perioadă de peste de 30 de ani.

Angele_Presse_low-res_633-299x400

Artista va urca pe scena Ateneului Român alături de La Pietà, ansamblu alături de care ajunge pe ecrane şi pe marile scene de pe toate continentele, iar acum, pentru prima dată în România. În 2015, Angèle Dubeau & La Pietà au fost premiate la Gala Felix (echivalentul canadian al premiilor Grammy americane) pentru albumul ” Ludovico Einaudi – Portrait”. Albumul a fost ascultat online de 5 milioane de oameni din toată lumea în doar două luni. O parte dintre piesele de pe acest album vor fi incluse în repertoriul concertului de la Ateneul Român.

Organizatorii concertului sunt Societatea Muzicală şi Ambasada Canadei la Bucureşti.
Concertul de la Bucureşti face parte din turneul internaţional organizat în Europa, „The World of Ludovico Einaudi and Philip Glass” şi este primul în care se interpretează pe o scenă românească muzica lui Ludovico Einaudi.

Ludovico Einaudi, Philip Glass şi Arvo Pärt sunt cele mai importante nume din muzica clasică contemporană, toţi reprezentanți ai stilului consonant, însă fiecare cu un stil componistic distinct, inconfundabil; ambii preocupați de modul în care muzica reflectă către public trăiri, senzații; ambii cu un remarcabil succes de public care găsește în lucrările lor o muzică construită pe schemele muzicii clasice, însă cu un tip de expresivitate adaptat omului contemporan.

Albumele italianului Ludovico Einaudi sunt în topul vânzărilor de muzică de pe întregul mapamond (nu doar în cele de muzică clasică), iar lucrările americanului Philip Glass apar în repertoriile marilor interpreți de astăzi, opusurile lui fiind de altfel unele dintre cel mai des interpretate din repertoriul contemporan american.
Programul concertului de la Bucureşti cuprinde, de asemenea, și lucrări semnate de alți creatori contemporani, cum este cazul lui Michael Nyman (creatorul celebrei coloane sonore din filmul „Pianul”).

Vioara Stradivarius „Des Rosiers” nu se va auzi doar la Ateneul Român, ci şi la un cămin de copii din Bucureşti. După concertul de la Ateneul Român, luni, 14 martie, Angèle Dubeau şi La Pietà vor susţine un concert umanitar dedicat copiilor fără posibilităţi materiale. În ceea ce priveşte programul acestui moment, artiştii vor interpreta o întreagă colecţie muzicală, de la videoclipuri (Angry Birds), la filme (Pirates of the Caribbean, Lord of the rings) şi teme speciale cunoscute de copii.

Programul concertului din 13 martie, de la ora 11.30 (accesul în sală se face până la ora 11:15), Sala Mare, Ateneul Român:

Philip Glass: La Belle et la Bête: „Ouverture”, Suite from The Hours: „Movement 1”

Ludovico Einaudi: Divenire, Giorni dispari, Run, I giorni, Life, Experience

Michael Nyman: À la folie

Marjan Mozetich: Postcards from the Sky: „Unfolding sky”

Maxime Goulet: Présentation concertante

Arvo Pärt: Mozart Adagio

Jumătate dintre bilete vor fi puse în vânzare, cealaltă jumătate fiind rezervată oficialităților și invitaților speciali. Prețul biletelor este de 115 lei pentru locurile din sală, de 350 de lei pentru locurile din lojile de rangul I și de 600 de lei pentru locurile din Loja Regală – disponibile online prin Eventim (www.eventim.ro). Organizatorii concertului sunt Societatea Muzicală (www.societateamuzicala.ro) şi Ambasada Canadei la Bucureşti.

Pentru detalii suplimentare: office@imagefactory.ro sau 021.314.70.50

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.