joi, mai 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleTineri de succesAndreea Făşie ne aduce un „New Retro Wave”

Andreea Făşie ne aduce un „New Retro Wave”

„New Retro Wave” reprezintă atât lansarea artistei Andreea Făşie, cât şi proiectul unor studente din Cluj. Aioanei Lavinia, Costea Ana, Baciu Melisa şi Ciobanu Smaranda sunt cele patru studente, de la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul FSPAC, care au organizat evenimentul ca rezultat al unui proiect de facultate. Acesta a avut loc vineri, 8 noiembrie, la cafeneaua Vandy Alchemy.

În cadrul expoziţiei au fost expuse câteva dintre lucrările Andreei. Acestea au fost realizate printr-o combinaţie dintre ce e nou şi ce e vechi. Întregul eveniment s-a învârtit în jurul anilor ’80, dar în munca sa se pot observa şi diferite influenţe puternice din Pop Art și Synthwave.

Andreea FâşieNoi ne-am  axat foarte mult pe anii ’80. Am înţeles că Andreea face anii ’80 într-o notă nouă. Toate lucrările ei, dacă ai observat, sunt în culori neon. Am zis că păstrăm chestia asta sfecifică anii 80, însă mai adăugăm o notă subtilă de modernitate. – a declarat una dintre organizatoare, Aioanei Lavinia.

Organizarea totuşi a fost destul de dificilă pentru studente, ne spune o altă organizatoare, Costea Ana:

Mă aşteptam să fie ceva mai uşor ca o petrecere, pe care o organizezi, dar a fost mult mai greu. Prima oară ne-am ales artistul. Am avut obstacol faptul că nu rezonam. Noi am avut ceva idei, artistul avea altă idee în cap. Până la urmă am reuşit să le combinăm şi să facem toată chestia asta un fel de concept întreg. O combinaţie între modern, ce voiam noi, şi ceva mai vechi, ce voia ea. 

Artist vizual, Andreea Făşie

Cât despre Andreea Făşie vă pot spune că este un artist vizual pasionat de perioada anilor ’80 şi de tot ceea ce reprezintă cuvântul retro. Ea a terminat Universitatea de Arte din Cluj, iar acum lucrează cu un teatru de copii. Acolo realizează decoruri, ajută cu personajele, costumele copiilor şi multe altele. Pe lângă acestea, este şi freelancer.

Andreea Făşie vrea să devină un artist complet; să îşi îmbine al doilea talent, muzica, cu arta digitală:

Ţelul meu de viitor a fost dintotdeauna, şi este, să fiu un artist complet. În sensul că ma pasionează şi muzica. Aş vrea să le fac pe amandouă bine. M-ar interesa cumva să îmbin arta digitală pe care o fac în momentul de faţă cu muzica. Nu ştiu exact cum vreau să fac asta. Mă gândesc la nişte animaţii pe muzică, la nişte gif-uri pentru spectacole sau muzică pentru filme, ceva de genul ăsta.

După cum îşi descrie artista munca, aceasta este una haotică, explozivă, foarte colorată şi kitchoasă. Ce vrea să transmită prin lucrările sale este mister, dar şi nostalgie şi retrăirea unor timpuri demult apuse. A unor timpuri pe care ar fi dorit să le trăiască.

 „Au reuşit să ne ţină în priză pe tot parcursul evenimentului”

Evenimentul a fost unul interactiv cu diverse activităţi destul de creative. După părerea unor participanţi, acestea au reuşit să le capteze atenţia de la început până la final.

Muzică şi artă digitală

A existat un moment muzical la chitară care a reuşit să formeze o atmosferă primitoare. Pe pereţii localului au fost expuse diverse picturi ale artistei. A început să se adune mai multă lume la eveniment, iar Andreea Făşie le-a vorbit despre ea şi arta sa. În acelaşi timp, pe tavan au fost proiectate diverse creaţii digitale care fac parte din portofoliul său.

Andreea Făşie ne vorbeşte despre pasiunea pentru retro şi cum a ajuns să o combine cu pictura şi arta digitală: Am dat la facultate, am început lucrul tradiţional, în sensul că am făcut figură umană, crochiuri şi am studiat după un model ceva  vreme. Partea asta cu digital a venit din faptul că m-am gândit la viitor şi cum ar fi să-mi transpun lucrările mele într-un mediu digital. Deci am combinat cumva retro-ul tradiţional cu digital pentru că o lucrare pe care o faci digital consider că poate să fie imprimată pe orice, în mai multe medii. Este foarte versatilă şi din cauza asta am ales să o fac aşa.

Lucrările expuse nu sunt unele rigide, iar într-un fel arată şi imperfecţiunea umană. Acest lucru le diferenţiază mult de fotografii. În continuare, artista ne vorbeşte şi despre procesul pe care l-a urmat pentru a putea realiza acest lucru şi motivul pentru care a ales acest tip de artă.

Lucările expuse aici sunt făcute în Krita, adăugând pete mari şi apoi din ce în ce mai mici. Pe măsură ce te apropii de detalii se lucreză în Photoshop. De ce agreez eu maniera asta de lucru şi nu să lucrez după model unu la unu pentru că toate imperfecţiunile şi toate petele de culoare care par puse acolo la întâmplare, nu sunt la întâmplare şi oferă operei autenticitate şi dinamismul de care are nevoie lucrarea respectivă. – Andreea Făşie

În cadrul evenimentului au fost organizate şi două tombole. Prima consta în extragerea unui bilet pe care era inscripţionat un număr, după achiziţionarea unei băuturi de la bar. Câştigătorul tombolei a avut ocazia de a-şi face personal cafeaua, dar şi de a învăţa diferite tips and tricks de la barista. Cea de-a doua tombolă reprezenta un joc de Kahoot – întrebări legate de cultura anilor ’80. Premiul era unul dintre tablourile expuse.

Tăbliţa pentru feedback

Cele patru organizatoare s-au asigurat că primesc în urma evenimentului amplasând o tăbliţă pe care participanţii puteau să lipească foiţe pe care îşi scriau părerea despre expoziţie. Aceştia au părut încântaţi de activităţile desfăşurate.

Foarte interesant, interactiv şi creativ. O echipă foarte frumoasă care s-a mobilizat foarte bine. Au inclus publicul în activităţi şi au prezentat şi ceva educativ. – susţine Tanko Lorena, o participantă la eveniment.

Mie mi-a plăcut foarte mult partea asta că am înţeles efectiv de ce a făcut tipa asta expoziţia şi cum şi-a făcut lucrările. Mi-a plăcut foarte mult cum au fost organizat că erau super multe momente. Adică au avut muzică, a fost momentul în care tipul ne învăţa cum să facem cafea şi chestii de genul ăsta. Mie mi-a captat atenţia şi m-a ţinut în priză evenimentul. – ne spune o altă participantă, Coroian Andreea.

Andreea Fâşie

Andreea FâşieAndreea Fâşie

RELATED ARTICLES

Most Popular