Cadrul în care se va deschide noul an școlar în vreme de Covid-19

0
177
an școlar

Noul an școlar 2020-2021 vine încărcat de surprize atât pentru autorități, cât și pentru elevi/profesori. Având la bază doar statistici cu privire la numărul de persoane infectate cu virusul COVID 19 inspectoratele și comandamentele locale urmează să analizeze fiecare localitate în parte pentru a stabili măsura optimă de începere a cursurilor în siguranță.

Înainte de începerea cursurilor direcțiile de sănătate publică vor trebui să calculeze pentru fiecare localitate rata de îmbolnăvire.

Cifrele vor fi trimise Inspectoratului Școlar și în funcție de rata de răspândire, fiecare unitate de învățământ va fi încadrată într-o categorie.

Formula ratei de răspândire a bolii într-o localitate calculată în numărul de cazuri la mia de locuitori

Scenariile în funcție de care va începe anul școlar

În funcție de rezultatul obținut fiecare unitate se va împărți în unul dintre următoarele scenarii:

Scenariul verde – rata sub 1 la numărul de cazuri la mia de locuitori * medie zilnică în ultimele 14 zile*. În acest scenariu cursurile se pot ține fizic în unitatea de învățământ, respectând măsurile de prevenție epidemiologică.

Scenariul galben – rata între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori * medie zilnică în ultimele 14 zile* unitățile care vor urma acest scenariu pot practica sistemul de învățământ mixt: atât la școală, cât și online (în funcție de spațiul disponibil și mediul din care provin elevii).

Scenariul roșu cu peste 3 cazuri la mia de locuitori * medie zilnică în ultimele 14 zile* școlile încadrate la acest scenariul vor avea posibilitatea sa susțină cursurile doar online.

Însă, indiferent de scenariu, dacă spațiul unităților de învățământ nu va fi suficient pentru distanțarea băncilor în sala de curs sau dacă programul de învățământ nu se va putea face în ture, o parte din elevi vor trebui să facă orele online.

Directorii școlilor, inspectoratele și comandamentele locale vor putea lua o decizie cu privire la metodele de predare pentru noul an școlar tocmai la sfârșitul lunii septembrie.

Premierul României a explicat că decizia guvernamentală este aceea de a nu impune aceeaşi măsură la nivel naţional, ci de a customiza începerea noului an școlar, în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare comunitate.

Tot acesta afirmă:

„Toate aceste proceduri vor fi curând, în 10 zile maxim, ele vor fi parte din acte normative, se va face training-ul, inspectorii, training cu directorii de şcoli. De asemenea, urmărim programe de creştere a abilităţilor de transmitere a cunoştinţelor, pentru cadrele didactice, online, astfel încât să creştem performanţa în organizarea lecţiilor online.(…) Deciziile, altele decât decizia efectivă de deschidere normală a şcolii, vor fi luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă”

an școlar

 Conform Consiliului Național al Elevilor

În urma consultării privind scenariile propuse pentru reluarea cursurilor, s-au înregistrat, în mai puțin de 24 de ore, peste 13.000 de răspunsuri de la elevi care și-au exprimat punctul de vedere cu privire la contextul pandemic al anului școlar 2020-2021.

Analizând raportul realizat s-au constatat următoarele:

  40,8% din respondenți preferă reluarea cursurilor în format fizic, respectând obligatoriu măsurile de siguranță impuse de autorități,

 30,3% apreciază practicarea sistemului hibrid – disciplinele de profil să fie studiate în format fizic și celelalte online

 15,5% declară că își doresc reluarea cursurilor exclusiv online, iar restul preferă sistemul hibrid în forma împărțirii claselor în grupe și alternarea orelor online și fizice.

Abia din 14 septembrie vom putea vedea cum vor gestiona autoritățile situația respectând, totodată, dreptul la educație, un drept fundamental al oricărui elev, care trebuie asigurat de către stat indiferent de statutul social sau financiar al oricărui elev sau al familiei acestuia și care, din păcate încă de la începtul stării de urgență, nu a fost asigurat pentru aproximativ 900.000 de elevi, din cauza lipsei infrastructurii digitale.

Sursa info:

https://www.digi24.ro

https://consiliulelevilor.ro/

https://stirileprotv.ro/