American Beauty (1999) – Sam Mendes

  0
  490

  american_beauty_11Ce film … roșu. Spun asta pentru că e o culoare predominantă pe tot parcursul lui. Și nu un roșu oricare. Ci unul aprins, atrăgător, seducător. Tensionant și dureros. Jane, fiica nesigură, Lester, tatăl niciodată apreciat, Carolyn, soția materialistă.

  Aceștia trei sunt primele personaje pe care le observăm în deplinătatea(?) facultăților mintale. O pseudo-satiră a obiceiurilor, noțiunii de frumusețe și satisfacție personală a clasei de mijloc americane. Tema se-nvârte în jurul conceptelor de dragoste, sexualitate, materialism, eliberare și izbăvire.

  Lester este redactor al unei reviste. Își urăște meseria. Soția sa Carolyn este un broker imobiliar ambițios. Fiica lor Jane își urăște părinții și suferă de stimă de sine (prea) scăzută. Vecinii acestora sunt Frank Fitts, colonel restras, soția sa intrrovertită pe nume Barbara și fiul lor Ricky, un „consumator” de marijuana (talk about consumerism) și dealer care suferă de strictețea impusă de al său tată. Acesta își petrece zilele cu o cameră de filmat în mână, urmărind gesturile celor din jurul său cu mult interes.

  Lester dezvoltă ceva atracție pentru prietena fiicei sale, Angela, o majoretă obsedată de ideea de a nu fi „ordinary”. Acesta începe să aibă fantezii cu ea, petalele roșii de trandafiri fiind un motiv recurent. La fel și senzualitatea și intensitatea.

  Carolyn începe o aventură cu al său rival, fiind într-un final descoperită. O victimă. În momentul în care Lester urmează să fie concediat, acesta își șantajează șeful, primind o sumă considerabilă de bani. Se angajează ca vânzător la fast-food, își cumpără mașina visurilor sale și începe să facă gimnastică. Asta pentru Angela, cu care flirtează de fiecare dată când ea se află în vizită. Fata îi răspunde. Povestea lor sfârșește cu o oază de liniște.

  Jane se îndrăgostește de Ricky. Își regăsesc liniștea unul în celălalt. Frank devine suspicios descoperind prietenia dintre Lester și fiul său, considerând că aceștia au o relație de alt tip. Mai intimă. Secvența dură dintre tată și fiu este de-a dreptul iritantă. De aici lucrurile devin bizare. Lester descoperă fericirea în frumusețea din jur, în timp ce privește o poză cu el, Carolyn și Jane din vremuri fericite. Ricky și Jane plănuiesc că fugă împreună la New York. Frank are o tentativă de a-l seduce pe Lester. Carolyn merge spre casă, purtând o armă încărcată într-o mână.

  Nimic nu mai e liniștit, toate personajele și acțiunile se întrepătrund. Finalul ușor lugubru, la fel de roșu. Pacifist, totuși. Ne-nvață să ne bucurăm de tot ce e frumos în jurul nostru.

  Sursă fotografie: www.highdefdiscnews.com