E foarte fain atunci când ești în lumina reflectoarelor, când tu ești în centrul atenției și faci Pământul să se învârtă (as Spike once said). Nu e rău. Nu e rău deloc. Ba chiar e grozav. E un sentiment pe care toată lumea îl vrea, îl dorește, îl visează în ultimă instanță. Dar știți ce mi se pare mie și mai grozav? Să fii tu persoana aia care știe cum să îi pună pe ceilalți într-o lumină bună, care știe cum să îi ridice, bine… nu la propriu, ci prin ceea ce creezi tu. Trebuie să recunosc: mie îmi place să fiu persoana aia din spate, din umbră cum se mai spune, care pune lucrurile în mișcare. E mult mai amuzant. Și pe lângă asta… e mult mai greu. Trust me, e o provocare. Pentru că trebuie să îi faci pe cei din jur să vadă în persoana respectivă ceea ce vezi tu. Și nu faci asta oricum.
Cu asta se ocupă și Ionuț Trandafir, iar pentru cei care nu sunteți informați încă, el a înființat Trandafilm. Coincidența a făcut că un tovarăș de-al meu îl cunoaște pe Ionuț…. și ce credeți? După o conversație de câteva minute și două mesaje mai târziu, interviul era deja stabilit. Am vrut să aflu mai multe despre el și să îmi povestească cum stă treaba cu Trandafilm. Apreciez oamenii precum Ionuț care sunt creativi, profesioniști și dau totul în meseria pe care o au. Nu degeaba lucrează cu cei mai importanți artiști din România. Aveți toate informațiile în interviul de mai jos.
1. De când a început pasiunea ta pentru regie?
Pasiunea mea pentru regie a început în anul doi de facultate (am absolvit Facultatea de Arte și Design, secțiunea Foto-Video Procesare Computerizată a Imaginii) așa se numeste… sună mai pompos decât ar trebui dar na… that’s it. Atunci cand în semestrul doi luase loc „marea schismă”, rezultând foto sau video (trebuia să aleg în ce direcție vreau să merg și în ce domeniu să-mi aprofundez licența). Inițial intrasem la facultate cu gândul să aprofundez fotografia, dar mie cum îmi place „să mă complic”, am ales video. Mi s-a părut mult mai incitant să transmiți idei prin „motion”. In anul trei de facultate, am început să înțeleg mai multe despre regie și responsabilitățile sale. Pot spune că în ultimii ani, am început să fiu regizor, deoarece experiența pe care o aveam atunci nu mă definea ca regizor, ci ca videograf (all inclusive). În prezent, simt că mi se „potriveste mănușă” ceea ce fac.
2. Ce face Ionuț Trandafir atunci când nu filmează?
Ce face Ionuț Trandafir atunci când nu filmează? Se gândește la scenarii și ce să facă la următorul clip, iese cu prietenii și pufăie narghilele (my guilty pleasure), merge la filme și toate chestiile uzuale din 2016.
3. Ce te-a făcut să înființezi Trandafilm?
In anul doi de facultate (acel an magic, în care s-au luat toate hotărârile importante ce aveau să îmi pună bazele unei cariere interesante), am decis să mă desprind dintr-un band destinat filmărilor comerciale/videoclipurilor muzicale ce îl formasem împreună cu un coleg de facultate/de apartament și am luat decizia să merg pe cont propriu, transformându-mi energia egoului în combustibil pentru drumul ce îl aveam de urmat.
4. Care a fost primul artist cu care ai lucrat?
Primul videoclip la care am participat a fost unul de rap si anume Alan & Kepa. Pur și simplu îmi sărea inima din piept de emoții și de stres ca totul să iasă bine.
5. Ce presupune filmarea unui clip?
Hmm.. aici ar trebui să fac rezumatul planului de idei… o să încerc să fiu scurt și schematic, cumva. Prima și prima dată, primesc piesa pe mail de la casa de discuri sau direct de la artist, împreună cu bugetul alocat clipului (pentru a ști ce elemente de creație îmi permit să pun în practică), ascult piesa în timp ce realizez un moodboard cu poze, culori, stări și elemente vizuale, influențat de piesă.
O prezint clientului, apoi pe baza moodbordului se realizează și scenariul, nu înainte de a avea o întâlnire cu Iankoo, omul de la producție, omul care taie în carne vie și îmi zice ce ne permitem și ce nu. După ce scenariul și bugetul este aprobat, se hotărăște data în care va avea loc filmarea. După filmare, urmează procesul de editare și colorizare. Odată terminat, videoclipul se prezintă clientului pentru aprobare. Ultimul pas și cel mai satisfăcător este ziua lansării, momentul ăla când pui în văzul lumii toată munca depusă de o întregă echipă.
6. Cât timp durează de obicei o filmare și cât timp durează editarea unui clip?
De obicei, filmarea unui videoclip durează o zi, 12-16 ore de filmare, sau dacă videoclipul este mai complex, chiar și două zile. Montajul unui videoclip durează undeva între trei-șapte zile, în funcție de gradul de dificultate al acestuia (aici intrând și procesul de colorizare al videoclipului).
7. Care este cea mai neobișnuită cerință primită de la un artist?
Cea mai neobișnuită cerință primită a fost de la un artist, care m-a rugat să îi scot în postproducție un element vestimentar care nu îi mai plăcea.
8. Cât de apreciată este munca de regizor în România?
Destul de apreciată și tind să cred că în următorii ani o să se pună din ce în ce mai mult accent pe industria asta.
9. Care este proiectul la care ți-a plăcut cel mai mult să lucrezi?
Proiectul meu preferat nu a fost un videoclip muzical și nici reclamă, ci lucrarea mea de licență. Pentru aceasta am pregătit un scurtmetraj inspirat din viata reală.
10. De ce să aleagă oamenii Trandafilm atunci când au nevoie de filmări pentru reclame, nunți sau clipuri?
DE CE NU? – www.tradafilm.ro
Sursă foto: arhivă personală