În viață avem două categorii de prieteni: Prieteni pe care îi iubim oricum și prieteni strategici. Te poți considera aproape un om împlinit dacă în cercul tău de apropiați se află: un medic, un avocat, un polițist și un contabil. De ce spun asta? Pentru că e aproape imposibil să nu ai nevoie vreodată de serviciile unui profesionist din aceste domenii. De îmbolnvăvit toți ne îmbolnăvim și vrem să fim bine tratați. Cel puțin o dată în existență ai un proces cu niște neamuri pentru pământuri, moșteniri sau treci printr-un divorț, partaj etc. De asemenea, niciodată nu strică să ai o pilă bună la Poliția Rutieră, să te scoată din belea când e cazul. Și nu în ultimul rând, un contabil bun te poate învăța o mulțime de trucuri pentru a fenta statul, dacă ai o firmă.

people-from-different-professions

Ideal ar fi să mai cunoaștem: un mecanic, o cosmeticiană, o coafeză, un instalator, un inspector școlar, un zidar, un inspector ANAF, un popă, un patron de restaurant, un patron de pensiune la mare/munte, un fotograf, un programator, un patron de magazin de mobilă, un bișnițar de electronice, parfumuri și haine Zara, un electrician, un patron de agenție de turism, un ofițer de credite și un cămătar. 

Verificați, vă rog, dacă aveti prieteni din fiecare categorie, dacă nu, încercați să găsiți pentru că acești amici devin vitali la momentul oportun. Dacă îi știi pe toți, ești un om fericit, te rugăm să ni-i prezinți și nouă:))). De câte ori n-ați auzit la persoane din jurul vostru următoarea conversație:

“- Ce-ai făcut, mă, cu mașina, ai reparat-o?

– Da, mă, am rezolvat-o.

– Cu cât?

– Ieftin, am un prieten la un service. L-am combinat să-mi lase manopera pe moca ,i-am promis că îl scot eu la o bere în weekend și piesele mi le-a vândut pe sub mână cu un preț la jumate din cât era de fapt.”

Cam așa se întâmplă, în majoritatea cazurilor. Ați început să auziți de treaba asta, de la părinții voștri care spuneau cel mai des că au “un prieten de familie” din fiecare ramură în parte, care îi poate ajuta cu diverse. Strategia e să suni și să întrebi omul foarte interesat ce-a mai făcut (chiar dacă nu te interesează absolut deloc pentru că n-ați mai vorbit de vreo 2 ani) și îl asculți captivat. Îi dai sfaturi, îi spui că vrei să-l vezi și apoi îi torni problema. Bineînteles, te plângi că îți merge rău de tot cu banii, îți ceri scuze ca n-ai fost la nunta lui și la cele două botezuri, promiți că vei merge la următorul și îl inviți la un grătar “când s-o face mai cald și mai frumos”. De obicei, oamenii de rușine, din bunăvoință, te vor ajuta.

Dar ce ne facem cu cei care nu pot rezolva absolut nicio problemă dacă nu au acest “prieten de familie”? Chiar am cunoscut persoane, care așteaptă aproape orice favor, bazându-se pe acest sentiment de prietenie și motivând că și ei ar oferi ajutorul în orice situație. (nu contează că ei sunt șomeri și n-au niciun fel de profesie). Cu siguranță ați auzit și voi. Este vorba de familia care merge la prietenul medic pentru orice fel de răceală banală și mai dau și trei – patru telefoane pe zi pentru a li se confirma că Theraflu e bun la gripă. Doamna familiei își face tratament facial, masaj anticelulitic, se tunde și se vopsește la o prietenă pentru o cafea dusă în mod simbolic. Domnul, își cheamă un coleg de liceu de fiecare dată când i se strică bateria la baie și-l cinstește cu un pahar de vin. Și pentru că nu accepta ca fiul lor să aibă o medie corectă la examenul de testare națională, vor apela la vecinul de palier, care este inspector școlar, “cu o mică rugăminte”. 

Dacă vreunul din acești amici îndrăznește la un moment dat să le impună un preț modic pentru serviciile prestate, se vor supăra și vor povesti unui cartier întreg că respectivul e numai după bani, ca ia șpagă la greu și că a uitat de prietenie.

E o vorbă din popor care spune: “Dacă prietenul tău este miere, tu nu umbla să-l mănânci pe tot.” Dacă nu mai apelezi la el pentru toate nimicurile, ai mult mai multe șanse ca atunci când chiar ai ceva important de rezolvat, să-ți sară în ajutor. Și nici nu uita, că orice favor se plătește până la urmă, nimic nu e pe gratis în viață. 

 

Redactor: Andra Ionescu / desprejoburi.com

Foto: iam.uic.edu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here