Cu siguranță mulți dintre voi ați auzit de Transport Urban. Ei bine, Google Transit este tot un serviciu care îți arată ce mijloace de transport trebuie să iei pentru a ajunge din punctul X în punctul Y, numai că timpul de parcurs este calculat în timp real. Acesta își propune să sară în ajutor turiștilor, dar și oamenilor care pur și simplu nu cunosc rutele, iar săptămâna aceasta am avut ocazia și curiozitatea să îl încerc.

google-transit-romania

Poți afla ce autobuz te duce de la facultate în centru sau ce trebuie să iei pentru a ajunge la gară prin simpla accesare a hărților de pe telefoanele Android, aplicației Google Maps pentru iOS sau browserului calculatorul tău. Serviciul a fost până recent disponibil doar în Brașov, însă au fost actualizate informații și pentru București, Iași, Cluj-Napoca, Ploiești, Timișoara, Constanța și Craiova. Am fost foarte curios să îi testez eficiența, având în vedere că până acum nu știam ora exactă la care tramvaiul, metroul sau autobuzul ajung în stație. Rezultatele au fost mai mult decât mulțumitoare.

Am pornit pe ruta Eroii Revoluției – IKEA. Aplicația mă informează că metroul va sosi în stație la ora 13:45. Coincidență sau nu, la acea oră tocmai vedeam cum trenul intră în stație. Precizia a fost de 100%, ceea ce mă face să cred că este folosit un anumit grafic pe care l-am văzut și pe touchpad-urile informaționale din stații. Cert este însă că m-a uimit. De la Aviatorilor, trebuia să iau autobuzul 301 la ora 14:12. Acesta a sosit la 14:13, astfel cred că și graficul autobuzelor (destul de greu de înțeles) este folosit. Am ajuns la IKEA la 14:40, deci am avut 7 minute întârziere.

image

„Google Maps își propune să ajute utilizatorii să cunoască și să exploreze locurile în care călătoresc sau locuiesc, oferindu-le mai mult decât simple hărți geografice. Adăugarea de informații privind transportul public în Google Maps va face deplasarea în orașe mai ușoară și simplă. Începând de astăzi, localnicii, dar și vizitatorii și turiștii, pot obține informații privind mijloacele de transport în comun locale și pot alege itinerariile dorite direct din Google Maps”, declară Dan Bulucea, Country Manager Google România.

Ceea ce Google oferă acum bucureștenilor este ceva ce speram să văd de mult în transportul public. Dacă autoritățile nu au fost în stare să informeze cum trebuie călătorii, compania americană a sărit în ajutor și a adus un imens beneficiu. Cu toate că nu am ajuns la ora care era scrisă pe telefon, serviciul m-a încântat și a adus un plus Google-ului. Voi l-ați testat?

Redactor: Andrei-Alexandru Cartan

Foto: livetech.ro și screenshot

Comentarii

comentarii