Mint. Mint cu atâta ușurință și obrăznicie că și mie mi se face puțin frică. M-aș considera norocoasă dacă ar fi vorba doar despre o săptămână. Știți cum e atunci când vrei să dormi și pui capul pe pernă, unii oameni numără oi, alții își creează propriul lor film, se mai întâmplă să cânte și câte un cântecel, mai sunt cei care numără punctele negre, iar asta e bine, cu lumina stinsă, vă dați seama că au ceva de numărat.

Și mai e o categorie de oameni. Una în care sincer, sper să nu vă aflați. Oameni ca mine, care în loc să își imagineze o floare și să spună „he loves me, he loves me not”, au ei impresia că o să doarmă mult mai bine dacă își fac tot felul de scenarii, și nu pentru o comedie. No, cuz that would be insane. De ce să ai un somn liniștit, când poți foarte bine să te gândești „A intrat cineva în balcon? S-a auzit ca și cum ar fi intrat cineva în balcon!” „Aoleu! Nu știu dacă lipsa de somn e de vină, dar pot să jur că umbra aia din colț are forma cuțitului folosit de Jack the Ripper. Cum să o fac să dispară?”. Și atunci e momentul când mă întorc pe partea cealaltă a patului, în speranța că vuietul liniștit al copacilor mă va ajuta într-un final să adorm. Și BAM! Nu, nu a explodat nimic, doar că mi-am amintit „Nu era Ted Bundy cel care își abandona victimele în pădure?”. Acum e perfect, tot ce trebuie să fac este să aștept dimineața, „sigur” soarele nu o să mă deranjeze și atunci o să dorm liniștită.

Prima întrebare pe care o să mi-o puneți este „De ce ai continua să te uiți la documentare, dacă îți dau coșmaruri!?!” Good one, but I saw that coming. Aș vrea să știu și eu când a apărut interesul, să-i spunem așa, pentru comportamentul uman, fascinația pentru psihicul nostru, dar și pentru conștiința care joacă rolul de arbitru. Dar nu întotdeauna o face foarte bine, ați văzut și voi arbitri care ar trebui să primească cartonașul roșu.

A început probabil de prin liceu, când la filozofie, citeam o frază a lui Kant de 10 ori ca să înțeleg ce vrea omul ăla să spună. Și așa, cu ajutorul filozofiei, am început să fiu interesată de psihologie. Nu mă mai întrebam ce vor să spună oamenii, ci de ce spun sau fac anumite lucruri. Mi se părea că era o întrebare la care nu puteai să afli răspunsul atât de ușor. Era o provocare. De ce continui să mă uit? E simplu. De ce oamenii mânăncă mâncare picantă până le lăcrimează ochii? De ce alții se uită la filme de groază? Toate au același răspuns: curiozitatea.

M-am obișnuit cu reacții de genul „Te-ai țăcănit, tu? De ce te uiți la așa ceva?!” sau „Ah, am înțeles, s-au terminat toate clipurile cu pisici, de aia te uiți, am dreptate?”. O altă reacție interesantă a fost: Privire ciudată, urmată de un zâmbet care a escaladat în râs. Apoi a înțeles că nu glumesc la care aud „Vai! Tu vorbești serios, așa-i?!”. And I was like: *crys inside*. Și astea sunt reacții ale prietenilor, nici nu vreau să știu ce ar gândi un străin despre asta. Bine, vreau, dar lăsați-mă o secundă să mă pregătesc. OK. Go.

Ce îmi dă mie dureri de cap este faptul că în fiecare zi trecem pe lângă zeci de oameni în metrou, tramvai, RATB, sau pur și simplu pe stradă și suntem prea grăbiți, neinteresați, plictisiți și obosiți să ne gândim pe cine avem alături. Eu înțeleg, serios. Nu toată lumea e atât de atentă la detalii ca și mine. Nu toată lumea analizează orice gest, privire, sau vorbă. Unii oameni au o atitudine de genul „Girl, If you ain’t chillin’, you ain’t livin’!”. Preferă să lase lucrurile să meargă de la sine. Mă întreb cum o fi să faci asta. Poate are legătură cu muzica pe care o ascultă în căști, ar trebui să mă gândesc serios la acest aspect.

halloween fun fact

E tare greu uneori să te înțelegi chiar și cu un om care a primit undă verde de la psiholog. Care își folosește conștiința, rațiunea și bunul simț pentru a face diferența dintre bine și rău. E OK să spui „Ce zi proastă am avut, dacă mă enervează cineva nu știu ce o să-i fac”. It’s OK, let the mean out. Dar să nu treacă de bariera asta. Acum imaginați-vă că trebuie să înțelegeți un om care comite crime, torturează, fără un motiv clar. Termenul este psychopath. Un om cu un comportament antisocial, care se manifestă în mod agresiv, perves, egocentrist, imoral, fără să schițeze vreun sentiment de empatie sau remușcare. Acestor oameni le lipsesc emoțiile naturale ale unui om de rând, cum ar fi vinovăția. De asemenea, sunt deseori foarte inteligenți, buni manipulatori, iar la prima vedere par normali, just a regular Joe. Ei pot mima sinceritatea, bunătatea, compasiunea și în acest fel trec neobservați. Trebuie făcută o diferență clară dintre psychopath și psychotic (persoană care suferă de o psihoză, boală). Psihoza se caracterizează prin schimbări radicale ale personalității și o percepție deformată sau inexistentă asupra realității.

„De ce?” este întrebarea de un milion de dolari la care toată lumea vrea să răspundă. Să tot încerci să îți dai seama care este motivul pentru care ei comit aceste atrocități e inutil, trust me, am încercat. Nu o să dați de un răspuns logic. Majoritatea dintre acești criminali nu comit crime pentru că vor neapărat, ci mai degrabă pentru că trebuie. E o nevoie pe care nu o pot controla și îi domină până în punctul în care ajung să facă lucruri monstruase.

Din documentarele pe care le-am urmărit, am observat că marea majoritate dintre ei urmăresc satisfacția sexuală. Ceea ce fac, este să-și dezumanizeze victimele, asta însemnând că dispare ideea de a face rău unui om, ci doar îl folosește ca pe o unealtă, un pion, un „ceva” care stă între el și ceea ce vrea să demonstreze prin actul său de cruzime. În State, oamenii de știință încearcă să răspundă la întrebarea: „Este posibil ca un copil să fie născut pentru a ucide?”. Vor să vadă dacă genetic, acest lucru este posibil. Nu e nimic demonstrat până în prezent, însă eu, personal, am mari reticențe în privința acestei ipoteze.

Iată care sunt cei mai prolifici criminali în serie și poveștile lor, iar cei care sunt slabi de înger, ar fi de preferat să evite aceste texte media.

Ca pentru final, umor negru de la Forbes care ne prezintă un top al meseriilor pe care acești oameni tind să le aleagă. Întreg articolul aici.

1. CEO/Director General

2. Lawyer/Avocat

3. Media (Television/Radio)

4. Salesperson/Persoană pe vânzări

5. Surgeon/Chirurg

6. Journalist

7. Police officer/Polițist

8. Clergy person/Preot

9. Chef/Șef

10. Civil servant

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here