All Blacks cucereşte al treilea titlu mondial!

0
208

Echipa de rubgy a Noii Zeelande a cucerit cel de-al treilea titlu mondial din istorie, după victoria în faţa Australiei, cu scorul de 34-17. Este primul campionat mondial câştigat de All Blacks pe continent străin, precedentele două trofee majore din 1987 şi 2011 fiind obţinute pe tărâm neo-zeelandez.

Victoria obţinută în semifinale în faţa marilor rivali din Africa de Sud (scor 20-18) le-a crescut moralul foarte mult în vederea finalei cu Australia. Noua Zeelandă a început mai în forţă meciul şi a înscris trei lovituri de pedeapsă superbe prin Daniel Carter, în timp ce Wallabies au înscris o singură dată prin Bernard Foley.

Finalul de primă repriză a aparţinut tot celor de la All Blacks, care au reuşit primul eseu al meciului prin Nehe Milner-Skudder, transformat ulterior de acelaşi Daniel Carter. Aşadar, scorul la pauză a fost 16-3 în favoarea Noii Zeelande.

A doua repriză a început tot cu All Blacks în ofensivă, care după numai două minute au obţinut din nou eseul prin Ma’a Nonu, netransformat însă de această dată. Situaţia devenise deja critică pentru Wallabies, astfel că singura soluţie era să atace cu toate liniile, chiar dacă riscau să rămână descoperiţi în apărare.

Iar tactica a funcţionat. În interval de numai zece minute, australienii au reuşit două eseuri prin Pocock şi Kuridrani, ambele fiind transformate de Beranrd Foley. Scorul devenise 21-17 pentru All Blacks şi orice se putea întâmpla din acel moment.

Totuşi, luciditatea şi experienţa superioară a neo-zeelandezilor şi-a spus cuvântul. Carter are o inspiraţie de geniu şi înscrie un drop gol în minutul 70, urmat de o lovitură de pedeapsă peste alte cinci minute, care securizează în proporţie de 90% deznodământul partidei. Chiar înainte de fluierul de final, Beaduen Barett mai obţine un eseu pentru All Blacks, tranformat de nimeni altul decât omul meciului şi decarul Noii Zeelande, Daniel Carter.

Astfel, Noua Zeelandă se impune cu scorul de 34-17 în faţa Australiei și devine prima echipă care reuşeşte să-şi apere trofeul cucerit în urmă cu patru ani şi să câştige trei titluri mondiale la rugby (1987, 2011, 2015). Australia şi Africa de Sud au câte două trofee (1991 şi 1999, respectiv 1995 şi 2007). Singura echipă din Europa care a câştigat vreodată Cupa Mondială la rugby este chiar ţara gazdă a acestei ediţii, Anglia, în 2003.

Iată și cele mai importante faze ale meciului:

Sursă foto: thefox.co.nz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.