Solistul trupei Trooper, Alin Dincă, zis și „Coiotu”, spune câteva lucruri adevărate în legătură cu mediatizarea rockului în România. Aceeași opinie o au și Fotzey, solistul trupei Truda, alături de Florin, solistul trupei Bucovina.
Trooper – Alin Dincă „Coiotul”
Cum a început proiectul „Bikers for humanity”? Care este contribuţia voastră în acest proiect?
Nu prea avem nicio contribuţie aici, doar prin faptul că sprijinim campania. Este o campanie minunată prin care prietenii motocicliști s-au hotărât să pună bazele a 40 de fundaţii pentru 40 de case pentru nişte oameni nevoiaşi. Acest lucru se întâmplă pe 17-19 iunie la Bacău, aşa că cine este liber şi n-are treabă pe acasă ar putea să meargă acolo să dea o mână de ajutor.
Cum s-a ajuns la colaborarea dintre Trooper şi Seawolf MC?
Băieţii ne-au chemat la prima lor serbare în urmă cu vreo 8-10 ani şi de atunci a devenit cumva o obişnuinţă. Ne-am înţeles extraordinar de bine, ne-au chemat mereu şi am mers cu cea mai mare plăcere. Sunt una dintre cele mai tari găşti moto din România.
La ce nivel crezi că se află rockul românesc?
Din punctul de vedere al calităţii, rockul se află la un nivel tot mai înalt, tot mai bun, apar o grămadă de găşti senzaţionale, o mulţime de muzicieni care cânta foarte bine. Din păcate, mass-media îngroapă treaba cu rockul şi, prin urmare, lipseşte de pe piaţă, însă eu trag speranţe că în vreo 10-15 ani lucrurile se vor schimba şi generaţia tânără o să înceapă să marșeze mai mult la genul acesta muzical.
Ce ar trebui să facem pentru a promova rockul românesc în rândul tinerilor?
Simplu. Cred că cea mai bună variantă, ţinând cont că acum mass-media este la putere, ar fi ca puştanii să bombardeze televiziunile şi posturile de radio cu cerinţe, să spună că-şi doresc să asculte Trooper, Truda, Bucovina, Altar şi aşa mai departe. În acel moment, radiourile vor fi nevoite să difuzeze această muzică. În mai multe cazuri, s-a întâmplat ca această comunitate rock să se unească şi să câștige Vocea României, X Factor, Cerbul de aur, de ce nu, aşa că ar putea să mai tragă puţin de ei şi să înceapă să-i preseze pe cei din mass-media.
Un mesaj de încurajare pentru fani?
Să-şi păstreze speranţa. Noi şi celelalte găşti care sunt pe scenă de atâţia ani facem tot ce se poate face.
Truda – Fotzey
Cum crezi că este percepută muzica şi mesajul pieselor compuse de ţine de către ascultători?
De 50% bine, de 50% greşit.
Cum s-a născut pasiunea pentru poker?
Este una dintre cele trei meserii ale mele, în momentul de faţă jucând online. Au trecut mulţi ani până am învăţat şi eu să joc, până am dat de un maestru care câștiga şi atunci mi-am dat seama cum se joacă, am învăţat din nou. Pokerul e o chestie serioasă, dacă o iei în serios, câştigi, dacă joci aiurea, cam pierzi, cam ca 99% din jucători.
Cum s-a format Truda?
Truda s-a format din necesitate, din nevoia de a spune lucrurilor pe nume, direct în faţă, fără a face prea multă poezie, fără epitete, comparaţii şi alte figuri de stil, din dorința de a spune omului efectiv ce vrei să-i spui în faţă, din sinceritate, din libertate, cum ziceam, din necesitate. Era o gaură în muzică rock din punctul ăsta de vedere şi a venit de la sine, nu ne-am propus să facem o trupă de genul acesta sau invers. Am văzut o tipă care mânca două îngheţate deodată şi ne-am zis „nu mai mânca, purcica mea” şi am şi făcut piesă instant la repetiţii, chiar cred că şi de asta prinde la lume, pentru că este foarte sinceră şi directă, aş zice şi originală. N-am văzut în România vreo trupă să facă scenete legate de clip, de fapt în lume nu ştiu dacă am văzut, dar mă rog, noi făcând ceva, facem pentru România, nu pentru lume, pentru că noi trăim în România.
Care este rolul scenetelor la începutul fiecărui videoclip?
Rolul lor este de a explica mai exact ceea ce vrem să spunem. Sunt mulţi care compun textele, cum ziceam înainte, cu figuri de stil, lasă publicul să se prindă de ce a vrut să spună. Noi nu vrem şi, câteodată, ne-am dat seama că mulţi nu se prind nici dacă scriem mesajele la începutul clipurilor. Noi scriem frumos despre ce e vorba, sunt mulţi care nu pricep nici aşa ce zicem şi atunci am zis să băgăm o scenetă, măcar ne distrăm şi noi şi explicăm un pic mai pe larg mesajul nostru. De fapt, nici nu ne-am gândit vreodată că trebuie să aibă un rol sau nu, a venit din instinct şi uite că a ieşit.
Ce ar trebui să facem pentru a promova rockul românesc în rândul tinerilor?
Omorâţi toţi ţăranii din ţară care sunt 90%. Știu că sună un pic extrem, nu am vrut să sune aşa, dar de ăştia trebuie să scăpăm. Prostia este genetică în România, nu ştiu, cu educaţie trebuie făcut ceva, mass-media să fie mai maleabilă un pic, mass-media, vorbesc de televiziunile comerciale, radiourile comerciale, nu ştiu să fie mai maleabilă, să dea de toate, să nu dea numai prostii, mai bagă una şi din asta din underground sau ceva educativ. Bine pentru 90% din România nu cred că Truda pare ceva educativ, râgâie ăla urât la voce, e Satanist, are tatuaje, dar doar băgând şi nu vorbesc doar de Trudă aici, vorbesc de trupele româneşti în genereal, ar trebui promovate un pic mai tare. Oricum mass-media are prea puţin rol pe lângă internet, de aceea am şi făcut clipurile pe net pentru că 99% din rockeri au calculator acasă și 1% au televizor, la urmă urmei de ce avem nevoie de mass-media? Nu, nu avem nevoie, tot ce am făcut am făcut pe internet.
Cum s-a născut piesă Violul de la ora 5?
Ştirile de la ora 5, de la PRO TV, automat lumea este îndopată de ştiri irelevante despre ţărani care se omoară între ei şi la urmă urmei s-a văzut şi în mesajul piesei că în toată literatură noastră este vorba despre ţărani care se omoară între ei, Mioriţa, Baltagul, Ion, Moară cu noroc, este literatură de bacalaureat şi asta este şi mai grav, ce vrei să facă un copil care se uită la chestiile astea? O să repete ceea ce vede, pentru că crescând educat indirect de mass-media şi direct de părinţi el va face acelaşi lucru.
Bucovia – Florin Crivăţ Țibu
Cum s-a format Bucovina?
Am plecat din Suceava când aveam 19 ani la facultate, am ajuns în Iaşi şi am zis că nu mă pot lasă de muzică.
Ce ar trebui să facem pentru a promova rockul românesc în rândul tinerilor?
Educaţie în primii 7 ani de acasă, de aici porneşte totul, dacă părinţii au grijă de copii lor şi le explică de la vârste mici că există şi muzică bună pe lângă ce se da la televizor se poate face.
Aveţi în plac lansarea unui nou material?
O să încercăm să facem un album live la Rockstad şi o să punem pe el şi filmări din turneul din Brazilia şi din concertul pe care o să-l avem probabil în Africa în Tunisia şi cred că o să fie şi un videoclip. Cam aici cred că ne oprim, o să fie un DVD live.
Sunteţi de acord că muzică rock să fie promovată mai mult şi mai intergrată în cultură tinerilor?
Da, catergoric, asta nu înseamnă că muzică rock sau metal e ceva ce ar trebui discriminat pozitiv, pur şi simplu e bine să mergem înainte şi să nu ne fie ruşine să arătăm. Eu am un copil, o să crească văzând ce se poate face, de fapt aici e idea, ce înseamnă muzică atunci când pui mâna pe o chitară sau orice alt instrument şi încerci să faci ce-ţi spun sentimentele, nu trebuie promovare specială, ci pur şi simplu promovare, atât.
Un sfat pentru cei care pornesc pe acest drum?
Să creadă în forţele lor, să creadă în visurile lor și să fie în totdeauna sinceri cu ei înşişi, e chestia aia în engleză care spune „Keep true to yourselfs”. În momentul în care tu eşti 100% okay cu ce faci e o problemă pentru că înseamnă că deja ai ajuns la perfecţiune, dar în momentul în care eşti cu adevărat sincer cu ţine îţi dai seama că e în totdeauna loc de mai bine şi asta este şi mottoul nostru că trebuie să fi sincer cu ţine însuţi şi să mergi în faţă, vezi ce e bun, vezi ce e prost şi încearcă să treci să fi oleacă mai bun.
Mai jos puteti gasi 3 link-uri de youtube cu o mostra de rock de la fiecare trupa in parte, intervievată mai sus.
Trooper
Truda
Bucovina
Surse foto:-.facebook.com/TrooperRocks/, facebook.com/Truda-439859249415345/timeline, facebook.com/officialbucovina/timeline