Vrei să ai un stil de viață mai sănătos? Îți dorești să slăbești? Sau pur și simplu te simți dator să mănânci ceva sănătos după pizza aia pe care ai „devorat-o” în weekend? Indiferent de motivul tău, am o soluție sau, mai bine zis, 10 soluții nutritive, delicioase și sănătoase la îndemâna oricui. Aceste 10 alimente cu puține calorii sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, îți dau o stare de bună dispoziție și energie. Și poate că, într-o bună zi, te vor determina să rărești vizitele la fast-food și pungile de chipsuri.
Iată care sunt cele mai nutritive alimente cu puține calorii:
- Mărul
„Un măr pe zi ține doctorul la distanță” nu e doar o frază celebră, ci o zicală cât se poate de adevărată. Dintre toate aceste alimente cu puține calorii, mărul conține cele mai multe, 52 de calorii la 100 de grame. Acest fruct este o sursă importantă de fibre, nutrient responsabil de echilibrarea nivelului de glicemie din sânge. Experții de la Departamentul de Sănătate din Marea Britanie recomandă adulților să includă în dieta zilnică 18 grame de fibre. Un măr de dimensiune medie asigură organismului 3 grame de fibre. Este cea mai hrănitoare gustare dintre mese, așa că în loc să întinzi mână după ciocolată, mănâncă un măr.
-
Portocala
Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamina C și în fibre solubile, portocalele ajută la creșterea imunității. Ceea ce este minunat, în special pe timpul iernii, reducând șansele apariției răcelii sau altor boli de sezon. Portocalele îți dau energie pentru întreaga zi și au doar 47 de calorii la 100 de grame. Mai mult decât atât, un studiu recent realizat în Japonia relevă faptul că vitamina A din aceste fructe previne apariția cancerului la ficat, informează dailymail.co.uk.
Pepenele roșu
Având doar 30 de calorii la 100 de grame, pepenele roșu este cea mai bună gustare a verii. Te răcorește instant și te hidratează într-un mod corespunzător. În plus, stimulează metabolismul datorită nivelului crescut de antioxidanți pe care îl conține.
Sparanghelul
Deși nu e legumă prea populară, sparanghelul este unul dintre acele alimente cu puține calorii (conține 93% apă), dar cu foarte mulți nutrieți. Este bogat în minerale și vitamine, precum: A, C, E, K și B6, în proteine și fibre. Fiind specific primăverii, nutriționista Keri Gans ne recomandă să consumăm sparanghelul în acel anotimp, fie prăjit, fie la grătar, fie alăturat unei porții de paste cu sos de roșii și ulei de măsline.
Roșia
Roșiile conțin licopen, un antioxidant rar întâlnit în alte alimente. Studiile sugerează că licopenul protează pielea împotriva radiațiilor UV dăunătoare, previne anumite tipuri de cancer și reduce colesterolul.
În plus, roșiile conțin cantități mari de potasiu, fibre, vitamina C și doar 22 de calorii (o roșie de mărime medie).
Ciupercile
Aproape toate speciile de ciuperci au un conținut redus de calorii. Spre exemplu, cele Champignon au doar 22 de calorii la 100 de grame. Conțin o formă de antioxidanți care stimulează imunitatea, potasiu, vitamina B și fibre. Așa că încearcă să incluzi și ciupercile în alimentația ta. Găsești o grămadă de rețete pe net: salată de ciuperci, ciuperci umplute, tocăniță, pui cu sos de ciuperci.
Zucchini / Dovlecel
Printre acele alimente cu puține calorii se numără și Zucchini, o specie de dovleac, asemănător dovlecelului. Conține doar 17 calorii la 100 de grame! Partea interesantă este că această legumă te ajută să slăbești. Nu ai nevoie decât de o cantitate mică de Zucchini pentru a-îți satisface pofta de mâncare.
Castravetele și Țelina
100 de grame din aceste două legume înseamnă doar 16 calorii. Însă, atunci când mestecăm ardem mai mult de 16 calorii. Deci ajungem lejer să mâncăm sănătos și fără nicio calorie dacă ne facem o salată de castravete sau țelină.
Conopida
Prima veste bună este că vei arde mai multe calorii pregătind-o decât consumând-o, întrucât conopida are 25 de calorii la 100 de grame. A doua veste bună este legată de proprietățile naturale și sănătoase pe care le are: previne problemele de inimă și îmbunătățește digestia.
Alte alimente cu puține calorii și mulți nutrienți, care merită menținute și consumate ar mai fi: ardeiul (arde grăsimile), morcovul (previne apariția problemelor de vedere), rucola, spanacul, varza Kale, broccoli.
surse info: gardeningcosmos.com, health.com, organicfacts.net, gandul.info, dcnews.ro;
sursă foto: pinterest.com.