Efort intelectual

Materia cenuşie, deşi este obiect de studiu pentru cercetători de secole, rămâne o enigmă uriaşă pentru cei mai mulţi dintre cei care s-au încumetat să o analizeze.

În cazul în care nu ştiai, în cursul unei singure zile, cu un nivel de stres mai ridicat faţă de normal, creierul consumă mai bine de un sfert din totalul de energie de care dispune la un moment dat organismul uman, deoarece conţine mai mult de 100 de miliarde de celule care au nevoie permanent de energie pentru a funcţiona la parametri normali.

Efortul intelectual depus zilnic are ca efect slăbirea organismului în cazul în care nu este alimentat corespunzător. În rândurile următoare îţi vom explica aportul, în ceea ce priveşte memoria, adus de diverse alimente care pot face diferenţa între o funcţionalitate redusă sau crescută a creierului.

Pe primul loc se află mierea. Unicul aliment natural care nu se alterează niciodată, mierea reprezintă un ansamblu de vitamine şi minerale, enzime şi diverşi hormoni care ajută foarte mult gândirea şi, mai ales, combat cu succes efectele stresului. În acest mod, consumând frecvent miere, vei putea stimula uşor creativitatea şi puterea ta de concentrare, mai ales în cazul unui efort intelectual prelungit.

Ţelina este un alt aliment-minune. În cazul în care nu ştiai, creierul şi funcţionarea sa este puternic influenţată pozitiv de uleiurile eterice şi de substanţele asemănătoare insulinei.
Ţelina te ajută foarte mult să îţi păstrezi o gândire curată, netulburată şi vei scăpa de nervozitatea, care, cel mai adesea, provoacă neplăceri la finalul unei zile obositoare.

Ananasul conţine un aminoacid numit Triptofan, care are un efect calmant asupra creierului şi induce o stare de relaxare generală. Este indicat să consumi zilnic aproximativ 250 de grame de ananas, fie în stare naturală, fie sub formă de compot.

O surpriză de proporţii este reprezentată de busuioc. De ce spunem acest lucru? Probabil că ai auzit de atacuri de panică. Ei bine, substanţele conţinute de busuioc îndepărtează starea de frică şi indispoziţia în general şi ridică la un nivel superior puterea de concentrare a individului care îl consumă frecvent.

Tot pentru o mai bună concentrare este utilă serotonina din banană. Daca vrei să afli detalii, te informăm ca este suficient să consumi în fiecare zi aproximativ 2 banane cu condiţia să fie coapte.

Nu putea lipsi din lista noastră unul dintre cele mai importante elemente care sprijină activitatea creierului şi anume peştele şi, totodată, fructele de mare.

Aceste alimente conţin dopamina şi noradrenalina care sunt răspunzătoare pentru senzaţia de limpezime a minţii şi pentru o atenţie la detalii mult mai ridicată. Peştele are un conţinut bogat de fosfor care, la rândul său, stimulează foarte mult memoria.

Ginsengul are o acţiune benefică asupra memoiei, combatand epuizarea fizică şi intelectuală. Acestă plantă tratează anemia, insomniile tulburările de circulaţie. Cura de ginseng protejează organismul de efectele stresului, creşte rezistenţa la efort prelungit şi sporeşte puterea de concentrare.

ginsen-max-60tb

Salvia creşte capacitatea de memorare a informaţiilor. Ea are un efect benefic asupra creierului, nervilor şi sistemului endocrin, relaxează organismul după perioade prelungite de stres, înviorează simţurile ascute mintea, deci este utilă în cazul surmenării intelectuale. Foarte eficientă mai ales celor care au de învăţat în timp scurt şi sub presinea stresului.

ceai-salvie-20-plic

Rozmarinul este recomandat ca unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva oboselii mentale şi a uitării, având şi un rol de reechilibrare nervoasă. Înlătură oboseala psihică şi îmbunătăţeşte circulaţia.

ceai-de-rozmarin-50g

Lecitina de soia întăreşte memoria  şi combate stresul.

lecitina-soia-cutie-250g

Esenţa de vanilie este un veritabil ajutor pentru memorie, având capacitatea de  a stimula funcţia scoarţei cerebrale. Înlătură eficient obosela, creşte capacitatea de atenţie şi de memorare, reface tonusul digestiv respirator şi cardiac.

bautura-soia-vanilie-1l

Pelinul este o plantă care stimulează sistemul nervos central şi este eficientă în congestia cerebrală. Este un tonic cerebral foarte puternic, combate tulburările de somn, permiţând creierului să stocheze informaţii în timpul nopţii.

ceai-pelin-vrac

Sursa: www.plantum.ro