Alexandru Jurcan – un tânăr profesor cu destinul frânt

0
1064

Situația lui Alexandru poate fi caracterizată pe scurt prin două cuvinte: ambiție și neșansă. După cinci ani de studenție la Istorie, a fost nevoit să renunțe la marea lui pasiune din cauza unei dureri de spate care s-a dovedit a fi cancer la rinichiul stâng, extins apoi la plămâni și, de puțin timp, la ficat.

Întreaga lui poveste este următoarea: în anul 2011 a absolvit cursurile Facultății de Istorie de la Universitatea București și în toamna anului următor a fost printre puținii din generația sa care a reușit să debuteze în învățământ obținând postul de profesor primar la Școala nr. 119 din Berceni.

Și-a continuat studiile prin înscrierea la masteratul de Istorie și civilizație, secția Istorie Modernă, însă a încheiat această treaptă fără susținerea disertației din cauza apariției problemelor medicale. Asta nu l-a descurajat ca în vara anului 2013 să concureze pentru un post de profesor de istorie în sectoarele 4 și 5.  În urma concursului a obținut catedra la două unități de învățământ, la Școala nr. 134 și la Școala Mărțișor din Berceni. Din păcate, lecțiile de istorie în care le explica elevilor evoluția societății umane și marile realizări ale omului s-au desfășurat pentru o perioadă scurtă de timp.

Resimțind dureri în zona spatelui a făcut un prim set de analize în noiembrie 2013, dar a fost anunțat că nu există o problemă de natură medicală și că nu ar trebui să aibă niciun motiv de îngrijorare. În săptămânile care au urmat durerile s-au acutizat și, după investigații la o altă clinică, a fost diagnosticat cu tumoare retroperitoneală (cancer renal) în stadiul 3-4. Pe 17 ianuarie 2014 a fost operat pentru prima dată de către dr. Pătrășcoiu la Secția de Urologie a Spitalului Fundeni. A urmat perioada foarte dificilă a tratamentului postoperatoriu, perioadă în care a suportat patru serii de polichimioterapie, trei serii de câte cinci zile consecutive și o serie de trei zile consecutive.

Din nefericire, cancerul a recidivat și în iulie 2014 a fost supus unei noi intervenții chirurgicale. Pentru a putea fi operat a fost necesară o mare cantitate de sânge pe care birocrația l-a împiedicat să o primească, însă ajutorul a venit din partea unor persoane care nu îl cunoșteau, dar care prin gestul lor deosebit i-au salvat viața atunci. Pe 7 august la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, în urma unei operații care a durat peste 6 ore, dr. Pătrășcoiu și dr. Nacev au extirpat tumoarea retroperitoneală care avea dimensiunea de 15×15 cm.

La sfârșitul lunii septembrie boală a recidivat la ficat prin metastaze multiple. Au urmat alte două serii agonizante de chimioterapie în decursul lunii octombrie însă fără niciun rezultat, tratamentul fiind depășit. În urmă cu două săptămâni au apărut complicații care au determinat internarea la Spitalul Clinic dr. Victor Babeș la secția Boli Infecțioase. În prezent metastazele cele mai mari au 8x8cm și 3,5×4 cm, însă complicațiile îl împiedică să reia un nou tratament.

Pe durata acestui an și-au arătat sprijinul pentru Alex colegii săi de la Facultatea de Istorie, Asociația Studenților la Istorie „Dacia”, angajații Muzeului Național de Istorie a României alături de membrii detașamentului de jandarmi și ai subunității de pompieri, precum și persoane care au fost impresionate de lupta sa pentru viață.

Din nefericire, unica soluție pentru salvarea lui Alex ar fi urmarea unui tratament la o clinică din Italia. Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesar ajutorul unui număr mai mare de oameni dispuși să solidarizeze cu Alexandru.

Alex are 25 de ani, cancer și un război de câștigat. Vă rugăm să spuneți povestea lui Alex mai departe și vă invităm să vă gândiți ce sens, dar mai ales ce consecințe, are neutralitatea într-un război ca acesta.

Alexandru Jurcan

BCR – RO19RNCB0746088646290001