joi, mai 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipInterviu cu Alex Șerban, baschetbalist, 11 ani: „Nu fi leneș, fă sport....

Interviu cu Alex Șerban, baschetbalist, 11 ani: „Nu fi leneș, fă sport. Orice sport. Este sănătos și te ajută să fii mai prietenos.”

În zilele noastre, se spune că cei mici au devenit leneși, că stau prea mult în fața ecranului și că nu mai au parte de bucuria mișcării și de sport. Ei bine, Alex Șerban este aici pentru a demonstra că pentru unii copii sportul este încă o prioritate. Alex este bursier al Fundației Seeding Knowledge și practică baschet de când avea 5 ani.

Am vrut să aflăm ce înseamnă sportul și cum i-a influențat viața lui Alex, un copil pentru care baschetul este la ordinea zilei. Astfel, ne-am întâlnit cu micuțul baschetbalist și am stat de vorbă. Ne-a răspuns la câteva curiozități,pe fugă, între două antrenamente.

sport
Credit foto: Dana Sacalov
Spune-mi câteva cuvinte despre tine și pasiunile tale.

Mă numesc Alex, am 11 ani, aproape 12 și m-am apucat de baschet acum 6 ani. Joc la FC Voluntari. Îmi place să fac în general cam orice sport. Atunci când m-am apucat, am zis să fac un sport, nu mă gândeam că o să ajung să îl fac de performanță, doar că până la urmă mi-a plăcut așa mult, că n-am mai vrut să mă opresc! Așa că joc și la grupa mea, iar antrenorul mă ia și la grupa de 13, și la cea de 14.

De ce ai ales baschetul? Ce îți place atât de mult la acest sport?

Mama mi-a recomandat baschetul, a văzut că îmi plăcea mult să mă joc cu mingea când eram mic. Cel mai mult îmi place la baschet că este un sport de echipă. Pe teren nu este doar un jucător, suntem cu toții și ne ajutăm. Toți colegii mei de la baschet sunt prietenii mei. Îmi place mult fiecare moment în care suntem la egalitate și aduc punctul victorios. (râde)  Mi-ar plăcea să se întâmple mai des asta. Îmi plce să fiu în competiție.

Care a fost momentul tău favorit de când practici acest sport, un moment în care te-ai simțit erou?

Nu pot alege, dar am avut acum o săptămână, la 3×3 (Sport Arena Streetball Tour 2019) un moment dificil, pentru că m-am accidentat. Am fost obligat să ies afară, pentru că mă durea și foarte tare, dar n-am mai putut să stau foarte mult, așa că am intrat înapoi. Dar a fost degeaba, am pierdut. Cred că mai bine rămâneam pe bancă și intra altcineva în locul meu, că așa, nu eram la forță maximă și nu mi-am putut ajuta echipa prea mult. A fost un moment prost când am vrut să fiu erou, deși colegul meu care ar fi putut să intre era obosit și m-am gândit și la asta.

Dar o să merg și la Sibiu la 3×3, și acolo o să câștigăm.

Și din înfrângeri înveți, nu-i așa? Chiar, ce ai învățat tu din sport până acum?

Dacă sunt nervos, să nu intru pe teren. Nu mai joc nimic, nu mă mai concentrez și na, nu ajut echipa. Mai bine cer schimbare și stau un pic pe bancă.

Știm că și eroii obosesc câteodată, care este partea cea mai grea în ceea ce faci tu și de ce momente dificile ai avut parte?

N-a fost niciunul. Dorința de a face mișcare și de a arunca la coș sunt prea mari. Nu e că nu obosesc, dar dacă îmi place, nu vreau să stau pe bancă, vreau să stau în continuare în meci. Am jucat un meci la cei de 14 unde toți adversarii aveau 2 m (Alex e micuț, are sub 1.60). Serios! Dar am și colegi înalți și pe mine antrenorul mă pune să fiu conducător, adică să gândesc schemele și să le dau mingea colegilor mai înalți să dea coș. Odată, a căzut un jucător foarte înalt peste mine și s-a speriat mama tare. Și de multe ori, adversarii mă ridică cu tot cu minge, că nu-i dau drumul, chiar dacă toți vin spre mine pentru că mă văd mic.

sport
Sursă foto: Arhivă personală
Wow, dar care este superputerea ta de te ia antrenorul și la echipele mai mari?

Viteza, dorința și pentru că mereu gândesc pe teren pentru majoritatea.

Și ce simți când știi că aduci o asemenea contribuție?

Nu simt nimic, m-am obișnuit.

Dacă ar fi să schimbi ceva la baschet, ce regulă ai introduce care să îți poarte numele?

Da, să fie mai lung meciul. Acum o repriză are 10 minute și sunt 4 reprize, aș vrea că o repriză să aibă 15 minute, să dureze mai mult. Vreau să joc mai mult.

Dacă ar trebui să convingi pe cineva într-o propoziție să se apuce de sport, orice sport, ce ai spune?

Nu fi leneș, fă sport. Orice sport. Este sănătos și te ajută să fii mai prietenos.

 Ce crezi despre posibilitatea de a te implica într-un eveniment sportiv și să ajuți tu alți copii să facă sport, așa cum faci la Fundația Seeding Knowledge, prin evenimentul de sâmbătă, Scoate eroul din tine?

Îmi place mult. Cu cât fac mai mulți copii sport, cu atât vor avea o viață mai sănătoasă. Și e fain că facem mișcare împreună.

Interviul  face parte din campania Fundației Seedig Knowledge de încurajare a sportului în școlile din România. Proiectul include un eveniment de 1 iunie, organizat alături de cei 11 bursieri (Alex este unul dintre ei), la Școala Ferdinand I, o școală cu multe provocări din București. Evenimentul este susținut de sponsorii CEC Bank, Mega Image, Tymbark România și partenerii FC Rapid București, Edupedu și Radio România Cultural. Mai multe despre campanie găsiți pe pagina de Facebook a fundației.

sport
Sursă foto: Arhivă personală
Denisa Georgiana
Denisa Georgiana
Încă de când eram copil, am iubit arta de a scrie. Mă simțeam întotdeauna eu însămi atunci când făceam compuneri, atunci când scriam povești . Sunt pasionată de psihologie, de fotbal și de publicitate. Îmi plac oamenii simpli, cu lecții de viață valoroase din care pot învăța. Ador să-i ascult pe cei din jurul meu și să le interpretez poveștile în articolele mele. Prin decizia de a mă alătura redacției Iqool, am făcut primul pas spre a-mi urma visul, acela de a scrie cu pasiune pentru o revistă. Citatul meu preferat este: " Sometimes good things fall apart so better things can fall together " (Marilyn Monroe)
RELATED ARTICLES

Most Popular