Alex Matei: Aș minți să spun că toate shooting-urile au decurs perfect

0
830

Fetelor, vă amintiți perioada aia când ne puneam o carte pe cap pentru a ne exersa mersul de model? Oh, those were the days. Dar despre privire? Despre privire vă amintiți? Când analizam mimica fotomodelelor pentru a o putea reproduce.

That bitch resting face. Și cât de mult repetam și ne doream să imităm aproape de perfecțiune ceea ce vedeam. O privire pierdută și pătrunzătoare care voia să transmită ceva, însă nu puteai fi niciodată sigur ce anume.

Această lume plină de glamour și sparkle va avea întotdeauna admiratori și admiratoare care aspiră să ajungă pe coperta unei reviste. Și mereu ne-am întrebat „Oare o fi reală poza? Așa arată și în realitate?”. Ei bine, Alex Matei, un fotograf pe care l-ați cunoscut într-un interviu anterior, are mai multe informații despre această temă.

And it’s not that we want to brag, departe de noi gândul ăsta, dar Alex Matei ne-a oferit în exclusivitate câteva insight-uri. Știm, e very Gossip girl like din partea noastră, dar am făcut tot posibilul să aflăm cele mai spicy informații. Just for you guys.

Primul interviu acordat de Alex Matei pentru IQool.ro a venit ca recunoaștere pentru munca pe care o face. Spuneam că este omul al căror fotografii îmi trezesc o emoție aparte și îmi este dificil să îl confund cu altcineva. Ceea ce e mare lucru dacă stai să pui la socoteală faptul că majoritatea fotografilor ajung să se asemene între ei.

Coincidență sau nu, ajung să preia idei și concepte unul de la celălalt, iar news feed-ul de pe Instagram sau Facebook ce vine din partea lor nu mă mai inspiră cu nimic. Ori dacă un fotograf nu trezește ceva în tine prin cum alege cadrul, modelul și conceptul shooting-ului, he/she’s doing something wrong. Agree?

Iată-ne la mai bine de un an de atunci, discutând cu același Alex Matei care face tot mai multe proiecte îndrăznețe și livrează, just from our point of view, quality over quantity.

Am observat o maturitate pe care o transmite Alex Matei, lucru care se simte din exterior. De asemenea este în concordanță perfectă cu omul pe care l-am cunoscut și cu care am apucat să discut și să împărtășim opinii about this and that.

Aflați și voi despre ce am discutat în interviul de mai jos.

1. Care este de fapt realitatea din lumea modei văzută prin ochii unui fotograf?

Cred că realitatea din lumea modei este aceea pe care ți-o creezi tu. Într-adevăr există trenduri, case de modă care dau tonul, reviste care merită urmărite, există borne de atins ca fotograf, dar cred că e important ca pe acest drum să reușești să rămâi autentic, să îți creezi un stil anume pe care să îl îmbunătățești mereu și să continui pe linia ta fără a fi influențat prea tare de cele menționate mai sus.

2. Din ceea ce ai văzut, shooting-urile de fashion sunt exact așa cum se așteaptă modelele să fie?

La fel ca pentru orice om care lucrează în acest domeniu și pentru modele este un drum cu multe ups and downs. Casting-uri peste casting-uri, ore multe de shooting, oboseală, iar pentru multe din ele este vorba și de mutatul dintr-o țară în alta o dată la câteva luni. Dar este vorba de perspectiva din care privești lucrurile. Dacă ai pasiune pentru asta, totul vine mai ușor și înveți să iubești o viață așa dinamică.

3. Care a fost primul tău contact cu lumea modei și cu ce impresie ai rămas?

Cred că primul contact cu lumea modei a fost însăși perioada în care am început să studiez mai amănunțit despre fotografia de modă, aici incluzând fotografi, editoriale, designeri, colecții, editori ale unor reviste faimoase, etc. Apoi practic cred că am luat contact în momentul în care m-am mutat în București și am început să lucrez cu o agenție de aici.

4. Are lumea modei atât de mult farmec și glamour pe cât vedem noi în fotografii?

Chiar dacă uneori ca fotograf simți că munca nu se mai termină niciodată, având și partea de editat pe lângă pozatul în sine, consider că da, zona aceasta are un farmec care pe mine mă motivează și mă face să vreau să fac asta în continuare.

5. În cadrul unui shooting, ai fost nevoit să improvizezi pentru ca o poză să iasă așa cum trebuie?

Sigur, am pățit de multe ori să fiu nevoit să improvizez, dar odată cu experiența ești din ce în ce mai pregătit pentru situații de acest gen.

6. Sincer vorbind, cât de naturale rămân pozele după ce le trimiți clientului?

Eu încerc să am un stil de a edita cât de cât natural, am noroc într-adevăr de modele care nu necesită prea mult retouching. Nu cred că există un stil bun sau prost de a edita, sunt doar preferințele personale.

Eu o să văd mereu anumite lucruri pe care o să vreau să le retușez, dar încerc mereu ca poza finală să aibă un aspect „rich”, care totodată să pară și efortless. Cât despre timpul de editat, orice durează mai puțin decât editatul unei poze de beauty care poate lua chiar și o oră.

7. Se cere altceva în afară de „perfecțiune” când vine vorba despre un editorial de fashion?

Depinde despre ce reviste vorbim, pentru că unele din revistele mele preferate nu merg neapărat pe acest principiu al perfecțiunii și cred că tocmai de aceea editorialele respective exprimă mai multe. Pot să apreciez în același timp și un editorial în care totul este aranjat cât mai în detaliu posibil, iar stilul meu cred că se încadrează undeva între expresivitate și perfecționism.

8. Ai fost vreodată nevoit să lucrezi cu cineva cu care nu ai relaționat în niciun fel? Cum ai abordat situația?

Am lucrat și cu oameni cu care nu am relaționat așa bine, dar nu în asa fel încât să nu îmi pot face treaba. Cred că până la urmă mai important ca niște orgolii e rezultatul final al unui shooting care trebuie să fie cel așteptat. Oricum în 95% din cazuri am colaborat cu oameni care au un vibe bun.

9. Modelele cu care ai lucrat sunt instant fotogenice? Știu cum să pozeze sau ești și tu acolo pentru a le explica cum trebuie să iasă poza?

Cred că de la un anumit moment al carierei tale, oamenii cu care lucrezi sunt din ce în ce mai buni pe ce fac, incluzând și modelele. Mie îmi place să mă las inspirat 50%, iar 50% să inspir eu. Contează mult ca fotograful să pună în valoare calitățile unui model, dar aici sunt importante și styling-ul, hairstylingul, make-upul, etc. Toate aceste lucruri ajută.

10. Au existat cazuri în care fotomodelele să nu fie atât de profesioniste pe cât ar trebui? Cum ai gestionat momentul?

Aș minți să spun că toate shooting-urile au decurs perfect. Am pățit și ca un model să își dea cu părerea într-un sens negativ asupra styling-ului sau a makeup-ului de exemplu, ceea ce nu este prea profesionist, dar în 90% din cazuri am lucrat cu oameni foarte ok, care își fac treaba cât se poate de bine de când ajung, până e gata shootingul.